More

  Ivan Enjingi jedini je vinar o kojem je skladana simfonija

  Kategorije:

  Prvi je hrvatski privatni vinar koji je punio vina u butelje u bivšoj državi još 1972. Prvi je ekološki proizvođač na ovim prostorima, od 1985., a poštovao je prirodu u vinogradu i podrumu i u godinama u kojima nije imao ekomarkicu na etiketi. Prvi je privatnik čija su vina prije 30-ak godina uvrštena na vinsku kartu legendarnog zagrebačkog hotela Esplanade, prvi naš vinar o čijim vinima su skladali pjesme, čak i simfoniju, te prvi osvajač velikog svjetskog vinskog priznanja iz Hrvatske.

  Njegovo je Venje iz 1998. proglašeno 2004. najboljim bijelim vinom u kategoriji do 10 funta na prvom ocjenjivanju britanskog časopisa Decanter, koje je danas najveće na svijetu. Zbog te mješavine graševine, rajnskog rizlinga, sivog pinota, sauvignona i traminca s položaja čije ime vino nosi, te vina Graševina 2002., koje je na istom ocjenjivanju dobila 95 bodova, Decanter je objavio tekst pod naslovom “Hvala Bogu na hrvatskim bijelim vinima”.

  Ivan Enjingi još je 1957. preuzeo je brigu o obiteljskim vinogradima s 2000 trsova. Prve je još 1890. posadio njegov pradjed Koloman. Danas ima više od 50 hektara vinograda na Venju, Hrnjevcu i Mitrovcu, ponajboljim položajima u Kutjevačkom vinogorju, dvadesetak zaposlenih i barem toliko različitih vina, među kojima nije lako izabrati najbolje. Venje iz 2006., koje je donedavno opisivao kao najbolje vino koje je ikad napravio, u prodaju je pustio u svibnju 2018. Možda i ne bi da nije uvjeren kako će iz berbe 2010. biti još bolje. Baš su ta dva vina bila najbolja na prošlogodišnjem ocjenjivanju hrvatskih mješavina bijelih sorata White Blend u Zagrebu. Danas su oba na tržištu pa ih svatko može usporediti. Kako je berba 2010. jeftinija, butelja je 18 eura, očigledno još nije stigla sedam eura skuplju 2006.

  U vrijeme u kojem vinska industrija stvara modu svježih i laganih vina za brzu potrošnju, kako bi se i novac okrenuo do sljedeće berbe, Enjingi ide drugim putom. On i dalje pušta grožđe da na trsu sazre do kraja, pa ne čudi da su gotovo sve njegove berbe kasne ili izborne. A vina nisu slatka jer u fermentaciji prepušta prirodnim kvascima da posao odrade do kraja i sav grožđani šećer prerade u alkohol. U podrumu, poslije, vina pušta da odležavaju godinama. Zbog toga, a zahvaljujući i bogom danim vinogradarskim položajima, njegova su bijela vina u pravilu boje starog zlata, raskošnih mirisa, punog i moćnog, dugotrajnog okusa. Mnogi ne mogu povjerovati da je traminac iz 2006. nakupio čak 19,2 posto alkohola.
  – Nitko na svijetu nije s prirodnim kvascima dobio traminac s toliko alkohola – uobičajeno polako rekao je Enjingi. Sam alkohol ne znači da je vino posebno dobro, no ovaj je traminac skladan i dio je velikog Venja 2006.
  Sklad je najvažnija osobina vina, kao i glazbe, koju Ivan obožava, a glazbenici mu ljubav uzvraćaju.

  S Gazdama je 17. svibnja ove godine proslavio 83. rođendan

  “S jeseni je lipo u Požegi biti i kod Ive Enjingija piti. Piti il’ ne piti, pitanje je sad. Dočekati stotu il’ otići mlad. Jer onaj koji pije umrit će, koji ne pije, taj će i prije”, otpjevali su mu Gazde, a Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, u svibnju 2013. na pozornici varaždinskog HNK izveo “Vinsku simfoniju Enjingi” s Tamburaškim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, pojačanim za udaraljkašku i puhačku sekciju.

  Simfonija ima četiri stavka, a svaki je nazvan po jednom od vina. Prvi je ‘Vinski podrum – rajnski rizling’, a u njemu Bobić opisuje prvi dolazak Enjingiju. Drugi se zove ‘Vinski valcer – graševina’, a treći, ‘Arhiva Slavonica’, inspiriran je Enjingijevom vinskom bankom u kojoj su pohranjena vrijedna vina koja je veliki vinar dobivao od mnogih prijatelja. Posljednji stavak je ‘Finale – Venje’ i Bobić ga je posvetio vinu Venje iz 2006.

  Ono prvo Venje iz 1998., nagrađeno u Londonu, nije pustio u prodaju, ali može se probati u njegovu podrumu. Ima Enjingi i Venje crno. Također je riječ o mješavini pet sorata: merlot, zweigelt, crni pinot, cabernet sauvignon i frankovka. Ima, naravno vina i od svake sorte iz Venja bijelog te od crnog pinota i zweigelta. Ukupno je 10 etiketa u redovitoj prodaji u Vrutku, a kome to nije dovoljno, treba se zaputiti u vinariju u Hrnjevcu pokraj Kutjeva. Ima ih još najmanje dvadeset. Neka se vina ni tamo ne mogu kupiti, ali tko uspije šarmirati Enjingija, koji je i sam veliki šarmer, možda će dragu butelju dobiti na dar.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...