Britanski ‘dres’ je na pjenušcu za Igre u Parizu. A i mi imamo čime ‘provocirati’

Ponosno podižemo čašu službenog pjenušca britanskog tima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Slavimo duh koji se ogleda u predanosti sportaša i usporediv je sa strašću koju ulijevamo u naš engleski pjenušac. Tako je najpoznatiji britanski proizvođač pjenušaca Nyetimber najavio pjenušac Team GB Classic Cuvée Multi-Vintage ‘odjeven’ u boje britanske zastave.

Klasična šampanjska mješavina

Classic Cuvée Multi-Vintage je, sam mu naziv kaže, Nyetimberov pjenušac od chardonnaya te crnog i mlinarskog pinota iz Zapadnog Sussexa. Nyetimber ukupno ima oko 180 hektara vinograda na nekoliko pozicija u Engleskoj i cilj da do 2030. puni dva milijuna boca pjenušaca na godinu. A Englezi općenito žele uvjeriti svijet da su im pjenušci ravni šampanjcima.

U kolovozu 2021. vinograd chardonnaya vinarije Nyetimber nije bio spreman za beru. Kod nas je već fermentirao…

Nije to daleko od istine. Tlo je gotovo isto. U njemu dominira kreda koja najboljim pjenušavim vinima daje jedinstvenu mineralnost. I klima je slična, a tradicija podjednako duga. Englezi su radili dobra vina još prije nego što su šampanjci počeli osvajati carstva poput ruskog.

Franciacorta i Plešivica su tu…

I Nyetimber sad, ovim klasičnim pjenušcem s britanskim ruhom, odnosno etiketom, provocira Francuze kao domaćine Olimpijskih igara. Bravo. Malo je regija koje si kvalitetom vina mogu dopustiti takvu provokaciju. Među njih svakako spada Franciacorta pokraj grada Brescia u talijanskoj Lombardiji.

Braje Brut nature pjenušac je iz berbe 2022. Ugođaj u izletištu u Lokošinu dolu je izvanredan, a hrana još i bolja

Puno smo lijepih priča s razlogom ispričali i o plešivičkim pjenušcima, iako su tlo i klima poprilično drukčiji nego u Champagnei. Nova je Riesling Brut nature 2022. koji rade Robert Braje i sin Patrik. Izvanredno vino ravno je ponajboljim pjenušcima iz Deidesheima u njemačkom Pfalzu. I nije jedino s kojim se mogu pohvaliti. Uzme li se u obzir i hrana koju priprema Sande Braje, svatko tko ne dođe tamo i ne kuša, neće  znati ni što je propustio.