Zrela vina, rijetka vina, skupa vina pa i jednostavno jako dobra vina otvarat ćemo ovih dana i šteta je ne omogućiti im da se predstave u najljepšem svjetlu. Treba ih temperirati, dakle dovesti na pravu temperaturu, a to je najbolje u činiti polako, bez šokiranja u zamrzivaču ili na radijatoru.
Zrelo vino otvorite ranije
Osnovna su pravila da se bijela vina poslužuju na temperaturama između osam i 12 stupnjeva, crvena između 12 i 18, a pjenušava i desertna između pet i sedam. Što su punija, temperatura treba biti viša. Ima li vino godina, dobro je i otvoriti bocu sat-dva-tri prije planiranog posluživanja.
Svako vino ima i svoju čašu. Tamnija vina traže veću, kao i zrelija. Dobar pjenušac apsolutno ne treba kvariti posluživanjem u uskoj i visokoj čaši. Puno će bolji biti u klasičnoj čaši za bijelo vino. Možda se perlanje neće najljepše vidjeti, ali miris i okus bit će puno bolji.
Provjerite čaše prije posluživanja
Dugo macerirana bijela vina u dušom su slična crnima i traže širu čašu nego ona svježa. Stoje li čaše dugo u ormaru, mogu navući neželjene mirise. Treba ih barem prozračiti. A vino u čaši je prije gutljaja dobro pomirišati, zavrtjeti čašu pa pomirišati ponovno. Otvorit će se novi svjetovi.