Agrikulturni kemijski zavod Križevačkog učilišta osnovan je 1860. Tamo je možda bio i prvi laboratorij za analizu vina u Hrvatskoj. U Zagrebu je 1875. započela nastava kemije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta.
Postoji zapisnik kako je “kemički laboratorij kraljevskog sveučilišta u Zagrebu 24. travnja 1877. preuzeo profesor Veljkov”. U najvećoj prostoriji laboratorija bile su “tri klupe sa stolčićem i bariera sa dvimi vrati” te stol za eksperimentiranje s četiri tuljca za plin i jednom pipom za vodu.
Prvi privatni laboratorij u kojem su se mogla ispitivati i vina osnovao je krajem 19. stoljeća kemičar Srećko Bošnjaković. Kao godina osnivanja spominje 1891. No, prema sačuvanim laboratorijskim dnevnicima prva Bošnjakovićeva kemijska analiza datira iz 1894. On je doktorirao 1893. i vjerojatno nakon toga otvorio privatni “javni zavod za kemijsku analizu”.
Bio je u dvorani iznad tadašnje Uzorne pivnice u Kačićevoj ulici. Država ga je 1897. otkupila “silom” Zakona o promicanju gospodarstva u Hrvatskoj i Slavoniji. Preimenovan je u Kraljevski zemaljsko-analitički zavod.
Na internetskim stranicama Hrvatske agencije za hranu navedena su 42 laboratorija za sigurnost i kvalitetu hrane i hrane za životinje. Vjerojatno oni za životinje ne ispituju sigurnost vina, ali ima i manjih privatnih laboratorija.