More

  Prvi privatni laboratorij za vina u Zagrebu je bio iznad – pivnice

  Kategorije:

  Agrikulturni kemijski zavod Križevačkog učilišta osnovan je 1860. Tamo je možda bio i prvi laboratorij za analizu vina u Hrvatskoj. U Zagrebu je 1875. započela nastava kemije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta.

  Postoji zapisnik kako je “kemički laboratorij kraljevskog sveučilišta u Zagrebu 24. travnja 1877. preuzeo profesor Veljkov”. U najvećoj prostoriji laboratorija bile su “tri klupe sa stolčićem i bariera sa dvimi vrati” te stol za eksperimentiranje s četiri tuljca za plin i jednom pipom za vodu.

  Prvi privatni laboratorij u kojem su se mogla ispitivati i vina osnovao je krajem 19. stoljeća kemičar Srećko Bošnjaković. Kao godina osnivanja spominje 1891. No, prema sačuvanim laboratorijskim dnevnicima prva Bošnjakovićeva kemijska analiza datira iz 1894. On je doktorirao 1893. i vjerojatno nakon toga otvorio privatni “javni zavod za kemijsku analizu”.

  Bio je u dvorani iznad tadašnje Uzorne pivnice u Kačićevoj ulici. Država ga je 1897. otkupila “silom” Zakona o promicanju gospodarstva u Hrvatskoj i Slavoniji. Preimenovan je u Kraljevski zemaljsko-analitički zavod.

  Na internetskim stranicama Hrvatske agencije za hranu navedena su 42 laboratorija za sigurnost i kvalitetu hrane i hrane za životinje. Vjerojatno oni za životinje ne ispituju sigurnost vina, ali ima i manjih privatnih laboratorija.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....