Početna
Prvo ličko vino napravio je Kutjevčanin Tomislav Antunović, korenički zet
Pišemo povijest! Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo odobrio nam je zahtjev za registraciju Prvog Ličkog vina berbe 2022. Taj datum ostati će upisan kao nova stranica u razvoju vinarstva i vinogradarstva u Lici. Ljetošnja objava na društvenoj mreži bila je dovoljan povod za izlet u Korenicu.
[video width="848" height="480" mp4="/wp-content/uploads/2023/10/WhatsApp-Videozapis-2023-10-11-u-18.12.28.mp4"][/video]
Kutjevački vinar Tomislav Antunović posadio je vinograd na lokaciji Debelo Brdo, nekoliko kilometara od Korenice iz koje mu je supruga Maja. Među posađenim sortama bio je i solaris. Riječ je o međuvrsnom križancu koji su njemački stručnjaci napravili još 1975. godine.
Roditelji su mu merzling i križanac sorti zarya severa i muškat ottonel. Otporan je na brojne bolesti te na mraz i niske temperature. Preživi i 30 stupnjeva ispod nule, Nakuplja dosta šećera, a zadržava kiselost pa je prikladan i za predikatna, desertna vina.
[caption id="attachment_6919" align="alignnone" width="659"]
Maja i Tomislav Antunović kušaju ovogodišnje netom ubrane bobice solarisa. Kiseline su znatno više nego lani[/caption]
Čudo od sorte, kaže Tomislav. Do ljeta razvojem kasni za graševinom, a onda je u mjesec i pol prestigne. Prvu berbu imali smo 30. kolovoza 2022. Grožđe je nakupilo 98 Oechsla, a vino djeluje lagano, ali nije. Ima 13,7 posto alkohola, pojašnjava kutjevačko-lički vinogradar i vinar.
Vino ima ugodan, čist miris zrelog bijelog voća i cvijeta bagrema, okus mu je mekan i bogat, tijelo srednje, a izražena svježina kombinacija je kiselina i mineralnosti. Gastronomski je jako iskoristivo i fino pristaje pečenom piletu ili purici s mlincima, tjesteninama i rižotima s bijelim umacima... pa i ličkoj pastrvi s bućinim sjemenkama i bućinim uljem ličke Konobe pastrva.
Tomislav je iz prve berbe solarisa napunio 136 polubuteljki (0,375 litara), koje prodaje u drvenoj kutiji i svako takvo vino stoji 150 eura. Ipak je riječ o prvom ličkom vinu nakon nekoliko stoljeća.
Vinograd u Lici spominje se u glagoljaškom zapisu iz 1451. Lozu su uzgajali u ličkom mjestu Srb i oko njega. Trsje se 1492. godine spominje u selu Sićevo na području današnjeg Mušaluka, a godinu potom i vinogradi u selu Košćice na području današnjeg Goljaka i Rudinke u Donjem Kosinju.
[caption id="attachment_6926" align="alignnone" width="651"]
Osobna karta Prvog ličkog vina: 136 polubuteljki napunjeno je iz berbe 2022., ovo je broj 59. Svaka stoji 150 eura[/caption]
Svoj lički vinograd Tomislav Antunović planira širiti, a želi vratiti iz zaborava i izvornu ličku sortu pršljevinu ili pršljivku, čijih nekoliko trsova ima. Usporedba gena pokazala je kako je u bliskom srodstvu s moslavcem, ranfolom bijelim i šipeljom, sortama sjeverozapadne Hrvatskoj.
U Kutjevu, pak, radi tri vina od graševine. Pod sortnim imenom puni oko 12.000 litrenih boca na godinu. U butelju idu Luna, graševina koju preša, pretače, puni i sve ostalo radi za punog mjeseca, te Primo, graševina odležana na finom talogu. Radi otprilike 4000 litara svake i lako proda. Plan mu je proširiti proizvodnju na 50.000 do 60.000 litara na godinu.
[caption id="attachment_6925" align="alignnone" width="642"]
Kutjevačka vina Tomislava Antunovića: Primo je graševina na finom talogu, a Omega mješavina četiri crne sorte[/caption]
Ima i crno vino Omega, mješavinu crnog pinota (70 posto), merlota i cabernet sauvignona. Berba 2019. lijepo je, a i danas izrazito svježe vino.
Lovac na vina došao je do pravog trofeja koji je nanjušio Bakhov sin. Zajedno su putovali, šetali vinogradom, uživali u druženjima s Tomislavom i napisali tekst. Fotografije su snimili Lucija i Rade Jug (Foto atelje Plitvička jezera) te Ivo Kozarčanin, a video Tomislav Antunović.




08.04.2025.