More

    Pukli kamen je škrlet, Dvije ruže su crni pinot, Igor Ivanić je – Igor Ivanić

    Kategorije:
    Vino nije samo poljoprivredni proizvod. Ono predstavlja životnu filozofiju i naša vina su školovana s poštovanjem prema posebnostima naših vinograda. U konačnici, ona izražavaju karakter našeg vinogorja, koji je ustrajniji nego što su raspoloženja pojedinačni berbi.
    Tako govori Igor Ivanić čija je vinarija iz Kutine prvo vino napravila iz berbe 2010. Danas ima tri hektara vinograda u kojima dominiraju pinot crni i škrlet. Svi vinogradi su u programu ekološke proizvodnje. Na predstavljanje u zagrebačkom Business Clubu 5 donio je tri škrleta i četiri crna pinota. I oduševio više od 20 vinskih profesionalaca i zanesenjaka.
    Škrlete puni pod etiketom Pukli kamen. Naziv je odabrao prema legendi iz Garić-grada. Podno ruševina staroga grada Garića na Moslavačkoj gori ogromna je stijena koja izgleda kao da je posred nje urezan trag kotača. Narod je zove Pukli kamen a legenda kaže kako je nastala prilikom gradnje grada Garića. Pukli je kamen, samo puno manji, Igor pronašao u vinogradu u kojem je sadio škrlet. Dao mu je to ideju za fantazijski naziv vina.

    Sjajan pristup škrletu

    Škrleti su minimalno macerirani, ali po boji i filozofiji svakako spadaju u jantarna vina. Berbe 2020 i 2020. jako su slične, malo naglašenije macerirane i uz malo veći utjecaj hrasta. Škrlet 2020. je najdublji i najkompleksniji, izražene svježe te finog mirisa i okusa. Ima još prostora za razvoj, premda je sad, poput ostale dvije berbe, sasvim spreman. Berba 2021. je od vrlo zrelog grožđa što se primjećuje po više alkohola te aromi. Ona je malo slabijeg intenziteta, ali izuzetno fina i sortna.

    Berba 2021. je iznimno ljupka i nježna što baš i nisu uobičajene prve asocijacije kod maceriranih vina. Jako je sortna, otvara se na bijelo i žuto voće, prvenstveno breskvu i krušku, potom na cvijet lipe i bijeli čaj. Okus je bogat i fino, tanini sasvim glatki i  prožeti visokom svježinom. Sva tri vina su savršeno precizna i sjajan pristup škrletu.

    Izrasla je i treća ruža

    Crne pinote zove Dvije ruže. Isprva su na početku vinograda doista bile dvije. Sad ih je tri, ali naziv je ostao stari. Crni pinot 2022. iznimno je moćan, ozbiljne strukture i duboke boje, naglašenih aroma višnje i zrele trešnje. Okus je sljediv. Tanini mu daju čvrst gard, a ugodne kiseline svježinu. Vrlo zanimljivo vino za naše tržište.

    Sporije se otvara berba 2021. Vino je isprva lagano herbalno, ali kasnije se otvara na crveno voće. Karakterno je i lišeno banalnosti. Boja je pinotovska, lagano providna i rubinska, a okus bogat ekstraktom i izraženo svjež. To je već vino za malo iskusnije vinoljupce. Dvije ruže 2017. kompleksno je vino, aristokratske građe. Aromatski i okusno vrlo je razvijeno, ali dovoljno diskretno i nenametljivo da je u prvom planu elegancija.

    Zna što, a zna i kako…

    Mirisna senzacija započinje crvenim voćem, prvenstveno je riječ o zreloj višnji. Nastavlja se u začinskom tonu, a u finalu se decentno javlja miris kišne šume. Okus slijedi arome, a dodatno je obogaćen brojnim zrelim, dobro integriranim taninima uz primjetne mineralnost i svježinu. Dugotrajno i pamtljivo vino! Crni pinot Dvije ruže 2015. ima slojevitu i pomalo likersku aromu prožetu mirisom šumskog poda. Okusom vina dominira zrela trešnja. Dobrog je tijela, dugo i harmonično.

    Vina su posebna, kao što je poseban i ovaj bivši panker, a danas uspješan IT stručnjak i poduzetnik. Osebujan tip na prvu djeluje pomalo ekscentrično, ali čim se malo zagrebe u njegov karakter lako je otkriti da je vinski vizionar prepun ideja koji zna što želi i kako stići do tog cilja.

    Nije iz vinarske obitelji pa nije naslijedio vinograde, iskustvo, znanje, tehnologiju i sve ono što baštini druga, treća ili koja već generacija vinara. Morao je krenuti od nule. Ekološki pristup otežava mu proizvodnju ali to je nešto od čega se ne želi odmaknuti.

    Fotografije: Marko Čolić i Ivo Kozarčanin

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

    Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

    Nedjeljni vinski haiku! Vino

    Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

    Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

    Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

    Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

    Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...

    Festival istarskog pršuta 12. i 13. srpnja u Tinjanu!...

    Nagrađivane istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso te OPG Franjul predstavit će se na Festivalu...

    Njemački kuhar lovi tartufe i tune za film koji...

    Jan Hartwig je u listopadu 2022. otvorio restoran "Jan" u Münchenu i nakon šest mjeseci osvojio tri...