Sjajan pristup škrletu
Berba 2021. je iznimno ljupka i nježna što baš i nisu uobičajene prve asocijacije kod maceriranih vina. Jako je sortna, otvara se na bijelo i žuto voće, prvenstveno breskvu i krušku, potom na cvijet lipe i bijeli čaj. Okus je bogat i fino, tanini sasvim glatki i prožeti visokom svježinom. Sva tri vina su savršeno precizna i sjajan pristup škrletu.
Izrasla je i treća ruža
Crne pinote zove Dvije ruže. Isprva su na početku vinograda doista bile dvije. Sad ih je tri, ali naziv je ostao stari. Crni pinot 2022. iznimno je moćan, ozbiljne strukture i duboke boje, naglašenih aroma višnje i zrele trešnje. Okus je sljediv. Tanini mu daju čvrst gard, a ugodne kiseline svježinu. Vrlo zanimljivo vino za naše tržište.
Sporije se otvara berba 2021. Vino je isprva lagano herbalno, ali kasnije se otvara na crveno voće. Karakterno je i lišeno banalnosti. Boja je pinotovska, lagano providna i rubinska, a okus bogat ekstraktom i izraženo svjež. To je već vino za malo iskusnije vinoljupce. Dvije ruže 2017. kompleksno je vino, aristokratske građe. Aromatski i okusno vrlo je razvijeno, ali dovoljno diskretno i nenametljivo da je u prvom planu elegancija.
Zna što, a zna i kako…
Mirisna senzacija započinje crvenim voćem, prvenstveno je riječ o zreloj višnji. Nastavlja se u začinskom tonu, a u finalu se decentno javlja miris kišne šume. Okus slijedi arome, a dodatno je obogaćen brojnim zrelim, dobro integriranim taninima uz primjetne mineralnost i svježinu. Dugotrajno i pamtljivo vino! Crni pinot Dvije ruže 2015. ima slojevitu i pomalo likersku aromu prožetu mirisom šumskog poda. Okusom vina dominira zrela trešnja. Dobrog je tijela, dugo i harmonično.
Vina su posebna, kao što je poseban i ovaj bivši panker, a danas uspješan IT stručnjak i poduzetnik. Osebujan tip na prvu djeluje pomalo ekscentrično, ali čim se malo zagrebe u njegov karakter lako je otkriti da je vinski vizionar prepun ideja koji zna što želi i kako stići do tog cilja.
Nije iz vinarske obitelji pa nije naslijedio vinograde, iskustvo, znanje, tehnologiju i sve ono što baštini druga, treća ili koja već generacija vinara. Morao je krenuti od nule. Ekološki pristup otežava mu proizvodnju ali to je nešto od čega se ne želi odmaknuti.
Fotografije: Marko Čolić i Ivo Kozarčanin