Novi pjenušac Blanc de Noir predstavit će vinarija Šember iz Pavlovčana pokraj Jaske na 16. Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva Zagreb Vinocom od 30. studenog do 3. prosinca u Esplanade Zagreb Hotelu. Šemberi su među 12 vinarija koje su izlagale na svim dosadašnjim Festivalima.
Znani su po odličnim pjenušcima proizvedenim tradicionalnom metodom druge fermentacije u boci. Isprva su imali Brut od chardonnaya, bijelog pinota i žutog plaveca te Rosé od crnog pinota. Slijedili su Pavel od chardonnaya (90 posto) i žutog plaveca te Baba Draga od grožđa iz vinograda posađenog 1922. Sad donose i bijeli pjenušac od crnog pinota.
Tradicija i u novim vinima
Mnogima će biti novost i mirna vina fantazijskih naziva. Ab Ovo je rajnski rizling odnjegovan u betonskom jajetu. 5th generation, pak, vino je od starih pet sorata. To su rizling, chardonnaya, bijeli pinot, žuti plavec i crveni veltlinac. Napravila ga je peta generacija koja se u obitelji bavi vinom.
To su kćeri Lucija i Klara te sin Nikola, enolog, sa suprugom Martinom. Šemberi su do prije 15-ak godina radili i jednosortno vino od žutog plaveca. Možda su po tome bili i jedini u Hrvatskoj. Imali su i crveni veltlinac.
Izvanredna su i punoljetna Šember vina
Susreti u njihovoj vinariji u pravilu završavaju otvaranjem nekih već punoljetnih vina od tih sorata. Pa i od bijelog pinota. I danas su izvanredna. Na 16. Zagreb Vinocomu izlagat će prva dva dana, u četvrtak i petak, 30. studenog i 1. prosinca, u Esplanadinoj Smaragdnoj dvorani.