More

    Puno su po Andama planinarili da bismo mi njihova vina pili

    Kategorije:

    Na 980 metara nadmorske visine na Andama vinograd je cabernet sauvignona, na 1070 metara malbec, na 1200 chardonnay, a lokalna bijela sorta torrontes raste na čak 1800 metara iznad površine mora, ispričala je Wendy van den Schrick iz grupacije Moët Hennessy predstavljajući u Zagrebu posebna mirna vina multinacionalne kompanije poznate po šampanjcima i žestokim pićima. Nije ponudila najviša vina vinarije Terrazas de los Andes iz glasovite argentinske vinske regije Mendoza, bijela, nego najbolja, crna: mlad, ali neočekivao zreli Malbec 2015., fin i još “debelo” premlad Terrazas single vineyard Cabernet sauvignon 2011. te moćan, no ne naporan nego uglađen i opojan Cheval des Andes 2009. od malbeca, cabernet sauvignona, cabernet franca i petit verdota.

    U Mendozi dominira malbec (vinarija Salentein)

    Omjer sorata svake se godine mijenja kako bi se uvijek dobilo najbolje moguće vino. U berbi 2009. dominira malbec s 59 posto, a cabernet sauvignona je 36 posto. Cheval des Andes je projekt vinarije Terrazas de los Andes i Pierrea Lurtona, direktora glasovitih bordoških châteaua Cheval Blanc u Saint-Émilionu te Yquem u Sauternesu. Vinariju Terrazas de los Andes osnovao je najveći proizvođač šampanjaca Moët & Chandon. Kasnih 50-ih godina prošlog stoljeća došli su u Argentinu raditi pjenušava vina, no brzo su krenuli i s mirnima. Lurton im je predložio osnivanje nove vinarije 1999. nakon što je vidio potencijale nekih vinogradarskih položaja u Mendozi. Malbec i cabernet sauvignon su iz vinograda posađenog 1929. godine, što svakako daje poseban štih vinu, a poslije su sadili cabernet franc i petit verdot. Potonju sortu Lurton je donio iz Château Margauxa, vinarije iz bordoškog Médoca, koja je barem jednako slavna kao i Cheval Blanc. Od najboljega grožđa na posebnom položaju nije teško napraviti jedinstvena vina. Svježina koju daje visina izvanredno dopunjuje snagu argentinskog sunca, a velike razlike u temperaturi između dana i noći omogućuju izraženije voćne arome. Zato je donedavni glavni enolog vinarije Cheval des Andes, Nicolas Audebert, rekao kako su njihova vina kombinacija intenzivne argentinske voćnosti odjevene u bordošku eleganciju.

    Vinarija Colome uzgaja lozu i 3111 metar iznad mora

    Inače, Mendoza spada među najsuša vinorodna područja. Padaline su rijetke, a prirodnih tekućica nema, no vodu su osigurali sustavom kanala kojima stiže otopljeni snijeg s Anda.
    Dojmovi o tom “konju” s Anda (cheval na francuskom znači konj) sasvim su zasjenili odličan Terrazas single vineyard Cabernet sauvignon 2011. Tek nakon pomnog iščitavanja bilješki uspio sam se prisjetiti neobične kombinacije mirisa crvenog i crnog voća, jagode i kupine, začinjene timijanom i crnim paprom te tanina koji poput grublje čipke na svili razbijaju baršunastu strukturu. Pregazio je taj Cheval des Andes i vino Numanthia 2011., kojim je završila degustacija. Riječ je o tempranillu, odnosno njegovu klonu iz male regije Torro između španjolske Ribere del Duero i portugalskog Doura, što su dva imena iste rijeke. Vino nosi ime gradića koji je 20 godina odolijevao rimskim napadima, a regija je gotovo pustinjska. Ima devet mjeseci zime s 15 stupnjeva te tri mjeseca pakla s više od 35. Vinogradi su stari između 50 i 150 godina jer u toj surovoj klimi ni filoksera na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće nije napravila zlo kao drugdje. A vino je tipično za taj dio Španjolske. Sočno, puno crnog voća i smokava te ugodno začinjeno. I označilo je kraj putovanja koje je počelo u novozelandskoj vinarij Cloudy Bay te preko australske Cape Mentelle vodilo u Argentinu. Bio je to put gotovo oko svijeta u tri sata. I desetak čaša.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

    Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

    Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

    Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

    Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

    Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

    Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

    Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

    Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

    Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

    Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

    Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...