Podrum iz Rüsselsheima na Majni je 13. ožujka 1435. platio račun za šest čokota rizlinga i to je prvi zapis u kojem se spominje riječ “riesslingen”. Zato je Njemački vinski institut odabrao baš taj dan za slavlje sorte koju mnogi smatraju vinskim kraljem. Evo i teksta o rizlingu objavljenog na portalu story.hr prije tri godine.
Rolls Royce
Nije se puno promijenilo Danas rajnski rizling zovu i Rolls Royceom među vinima, ne samo zbog inicijala. Ima veliku i odanu sljedbu širom svijeta, a daje vina različitih stilova: od svježih jednogodišnjih, odležanijih, pa i dugo odležanih, suhih, slađih i slatkih, maceriranih i pjenušavih.
Sorta je hladnijeg podneblja pa ga kod nas najviše ima u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali odlične rizlinge rade i dobri vinari Slavonije i Podunavlja. Odlikuju ga izraženije kiseline, zbog kojih mu pristaje i ostatak šećera. Za rizling su prvo uvedena posebna pravila za oznaku slatkoće.
Voli plemenitu plijesan
Može biti suh sadrži li do četiri grama neprovrela šećera po litri, ali čak i s devet grama, ako ima ukupnih kiselina do dva grama manje nego šećera. Odležaniji su rizlinzi prepoznatljivi i po laganom mirisu petroleja. Jako voli grožđe s plemenitom plijesni koja vina čini dodatno posebnima. Evo i tri odlična hrvatska rizlinga njemačkog, austrijskog i alzaškog stila.
Rajnski rizling Laškovec, Korak, Plešivica
Suh je, mekan i zaobljen zbog načina proizvodnje, a svjež zahvaljujući mineralnosti i Rajnski rizling Laškovec iz 2019. plešivičke vinarije Korak. Dodatnu mu svježinu osiguravaju hladnije ljetne noći pa grožđe ne gubi kiselost.
Kao iz Pfalza
Vinarija je poznata po brižno njegovanim vinima u velikim drvenim bačvama, a i ovaj je rizling nakon kratke maceracije i fermentacije proveo u njima godinu dana na finom talogu. Sličan je rizlinzima iz njemačkog Pfalza, a pristaje jelima od bijelog mesa, bijele ribe i uz sushi.
Rajnski rizling Enjingi
Iako je Slavonija prilično toplija nego Alsace, Enjingijev Rajnski rizling iz 2008. tipično je alzaško vino. Ovo polusuho vino slamnato je žute boje primjerene dobi, 17 mu je godina tek, ali sa zelenim odsjajem koji daje naslutiti iznenađujuću svježinu.
S dobrog na bolje
Miriše raskošno i profinjeno po zrelom i prosušenom voću i punog je, a slojevitog okusa koji se u čaši mijenja s dobrog na bolje. Postupci u vinogradu i podrumu u skladu su s prirodom, a vino pristaje pikantnijim jelima od bijelog mesa ili slatkovodne ribe.
Rajnski rizling Kopjar
Po citrusima i nektarini, uz naznake petroleja karakterističnog za sortu miriše polusuhi Rajnski rizling 2019. vinarije Kopjar iz zagorskog vinogorja Zlatar. Diskretna plemenita plijesan unosi dašak tropskog voća i mednih nota.
Pristaje svakoj hrani
Stilom podsjeća na ponajbolje rizlinge iz austrijske regije Wachau uz Dunav uzvodno od Beča. U vinogradu ne koriste mineralna gnojiva, pesticide niti herbicide, nego samo biljne preparate. Pristaje širokoj paleti jela, od plodova mora, riba te bijelog i crvenog mesa.