Rizling 2015. Kezele: Šumećani ‘skrivaju’ i vino za gusju jetru

Nije vijest da smo pili dobar rizling, ali ugodno je iznenadila činjenica da jedna od najpotentnijih bijelih sorti svijeta i u Moslavini daje sjajne rezultate. Obitelj Kezele poznata je po bogatoj i ukusnoj gastro ponudi u Šumečanima nedaleko od Zagreba, a rade i odlična vina.

Njihov je Rajnski rizling 2015. među ponajboljim hrvatskim vinima od te sorte koja smo kušali posljednjih nekoliko godina. Izražene je slamnato-žute boje i zavidne gustoće. Sporo se vrti u čaši i već na prvi pogled sugerira ozbiljnost: vino je sadržajno i ekspresivno u svakom detalju.

Nema dileme: u čaši je rizling!

Već prvi miris nepogrešivo pokazuje sve aromatske specifičnosti sorte. Zrela marelica, pa i prosušena, prve su asocijacije. Potom se pojavljuje breskva, a sve zaokružuju ugodne i nenametljive petrolejske note.

Janko i Drago Kezele s priznanjima Zagrebačke županije za mješavine crvenih i bijeli sorata, muškat žuti te pjenušac

Okus slijedi arome. Iako je suh, ovaj je rizling i pun slasti. Osjeti se da ima koji gram neprovrela šećera, no složeni alkoholi za taj su dojam puno zaslužniji. A izražene kiseline i mineralnost drže ga u savršenoj ravnoteži.

Ovakvom je rizlingu inoks dovoljan

Vino je zanatski besprijekorno odrađeno. Trenutak berbe idealno je pogođen, a vinifikacija i kraće odležavanje odrađeni su u inoks tanku. U boci se razvilo u harmonično, sugestivno i pamtljivo vino, naglašene strukture.

Lijepo gospodarstvo obitelj Kezele ima u Šumećanima. Gastronomska ponuda je bogata i primjerena vinima

Rizling Kezele ima osam godina, ali u sjajnoj je formi. Nema naznaka da će kakvoća uskoro početi padati. Poslužen uz file lososa s povrćem u tempuri ili gusju jetru s karameliziranim lukom oduševit će i najzahtjevnija nepca.