More

  Raspisao se svijet o vinima iz mora, ali ne spominju gdje su bila prva

  Kategorije:

  Istražujući olupinu broda u finskom arhipelagu Aland u Baltičkom moru ronioci su 2010. pronašli 168 boca šampanjca. Kušali su ga i shvatili da je pitko. Tim su povodom tvrtka Hurtigruten Norway, specijalizirana za krstarenja sjevernim morima i britanska vinarija Rathfinny, koja je 2010. osnovana, u blizini Arktičkog kruga, gdje se temperature približavaju nuli, spustile u more 1700 boca pjenušca i projekt nazvali ‘Havets Bobler’ ili Mjehurići s mora.

  Boce su bile zapečaćene u posebnom voštanom priključku i spuštene na šest mjeseci odležavanja na dubini od oko 30 metara na kojoj je temperatura vode blizu nule. Raspisale su se o tome svjetske agencije ne spominjući kako je prvi pjenušac odležan na dnu mora bio Morski valomet Poljoprivredne zadruge Vrbnik.

  U podrumu je pretoplo za odležavanje pjenušaca pa ih je Marinko Vladić spustio u more na idealnih 12 stupnjeva

  – Htio sam raditi pjenušac metodom druge fermentacije u boci, a u podrumu je bilo toplije od 12 stupnjeva idealnih za sazrijevanje. Saznao sam da je takva temperatura stalna kod nas u moru na 32 metra dubine pa smo prve boce spustili na dno i pokazalo se da to dobro funkcionira – pričao je Marinko Vladić, enolog Poljoprivredne zadruge Vrbnik koja je još 2006. stotine boca klasičnog pjenušca od žlahtine prepustila odležavanju u najvećem vinskom ‘podrumu’ na svijetu.

  Neke su u miru i tamo čak pet godina i to nije slučajan odabir. Toliko, pokazalo je iskustvo, izdrži metalni krunski čep kojim su boce klasičnog pjenušca uobičajeno začepljene tijekom druge fermentacije. Traži se način da izdrže i dulje, a vjerojatno je rješenje u izradi čepova od boljeg materijala i zalijevanju grlića boce voskom.

  Godinama već u Ikarskom zaljevu nedaleko Opatije više istarskih vinara te Marko Miklaužić iz Moslavine i Iločki podrumi “skrivaju” kaveze s buteljama na godinu dana pa je u kolovozu turistička atrakcija njihovo vađenje i spuštanje novih. A najozbiljnije se odležavanju vina u moru posvetio Marko Dušević iz Ljupča pokraj Zadra. Uz školjke, u njegovu uzgajalištu Adriatic shell na Pagu “rastu” i vina u desecima tisuća butelja koje prodaje širom svijeta pod brendom Coral Wines. Ozbiljne godine bavljenja tim eksperimentom i ozbiljna vina ne samo iz Hrvatske pokazali su kako “more ne prihvaća bilo kakvo vino, ono jako dobro zna koja su ga dostojna”

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...