More

  Recite to vinom – Vinski klub i Gifterija započeli su suradnju

  Kategorije:

  Vino je uvijek dobar dar. U prilikama poput skorašnjeg Valentinova i “dvostruko” dobar zato što će u njemu zajedno uživati onaj tko daruje i onaj kome je dar namijenjen. Vino je i hrana. Po definiciji to je poljoprivredno-prehrambeni proizvod nastao djelomičnom ili potpunom fermentacijom voćnog soka. Vino je i prijatelj hrane. Svako vino druge hrane, pokazalo se na druženju u povodu početka suradnje Gifterije i Vinskoga kluba.

  Gifterija je tvrtka čije osnivačice i vlasnice Ana Plazibat i Iva Špalj nude ekskluzivne personalizirane poklone. Osmišljavaju i stvaraju uspomene za sve one koji daruju i koji darove primaju. Nema, dakle, gotove ponude. Svakom se naručitelju usklađuje i pakira posebna kombinacija gastrodelicija: ulja, octova, šarenih keksića znanih i kao macaroni, aromatiziranih soli, umaka, začina, čajeva, pekmeza…

  Sve pokreće strast

  Nije, naravno, riječ o robi koja se kupuje u supermarketima, nego mahom o proizvodima malih tvrtki i OPG-ova čiji vlasnici i djelatnici ulažu u posao strast kakva vodi Anu i Ivu. Podjednaka strast vodi i Tomu i Ivu, osnivače portala vinskiklub.hr, koji će dobro osmišljenim poklon paketima pridruživati pomno odabrana vina. Strasna vina strasnih vinara.

  Takvim je vinima popraćena i objava suradnje. Vinski bar Wine & Friends dočekao je goste izvanrednim zrelim ružičastim pjenušcem Rosula vinarije Kos iz Svetog Ivana Zeline, a tijekom razgovora o darovima uživalo se i u dva gotovo jedinstvena vina: Calma 2021. vinarije Boškinac iz Novalje, mješavina autohtonih sorata maraštine i debita, iznenadila je svježinom.

  Super slanina

  Vino nije posebno pripremamo za odležavanje, no ostavilo je dojam puno mlađega nego što je. I crno je bilo izvorno: Dom Kalebić Cuvée crni 2018. jedinstvena je kombinacija plavca malog, crljenka kaštelanskog i dobričića šoltanskog, tri sorte koje su u najbližem srodstvu, no genska istraživanja nisu razjasnila tko je kome roditelj, a tko potomak.

  Vina su vrlo dobro popratila plate suhomesnatih proizvoda i finih sireva. Pronašla su svako svoje “prijatelje” među kulenom, čvarcima, kobasicama, vratinom i izvrsnom bijelom slaninom od crne slavonske svinje koju gotovo nije trebalo gristi: sama se topila u ustima. Izvrsno ju je popratila Calma. Pjenušac je, pak, omekšavao suhu vratinu, a šoltanski crnjak kulen.

  Izazov i užitak

  Jako nas veseli ova suradnja. Izazov je birati vina uz vrhunske prehrambene proizvode, posebno u ekskluzivnim kombinacijama, a mi sigurno možemo odabrati najbolja. U posebnim prigodama, kakva je Valentinovo, zajedno uživaju i darivatelj i darovani, a vino je u takvom društvu dobrodošlo. Ma, uvijek je dobrodošlo…, rekao je Tomo Jakopović.

  Fotografije: Nikola Zoko

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...