More

    Recite to vinom – Vinski klub i Gifterija započeli su suradnju

    Kategorije:

    Vino je uvijek dobar dar. U prilikama poput skorašnjeg Valentinova i “dvostruko” dobar zato što će u njemu zajedno uživati onaj tko daruje i onaj kome je dar namijenjen. Vino je i hrana. Po definiciji to je poljoprivredno-prehrambeni proizvod nastao djelomičnom ili potpunom fermentacijom voćnog soka. Vino je i prijatelj hrane. Svako vino druge hrane, pokazalo se na druženju u povodu početka suradnje Gifterije i Vinskoga kluba.

    Gifterija je tvrtka čije osnivačice i vlasnice Ana Plazibat i Iva Špalj nude ekskluzivne personalizirane poklone. Osmišljavaju i stvaraju uspomene za sve one koji daruju i koji darove primaju. Nema, dakle, gotove ponude. Svakom se naručitelju usklađuje i pakira posebna kombinacija gastrodelicija: ulja, octova, šarenih keksića znanih i kao macaroni, aromatiziranih soli, umaka, začina, čajeva, pekmeza…

    Sve pokreće strast

    Nije, naravno, riječ o robi koja se kupuje u supermarketima, nego mahom o proizvodima malih tvrtki i OPG-ova čiji vlasnici i djelatnici ulažu u posao strast kakva vodi Anu i Ivu. Podjednaka strast vodi i Tomu i Ivu, osnivače portala vinskiklub.hr, koji će dobro osmišljenim poklon paketima pridruživati pomno odabrana vina. Strasna vina strasnih vinara.

    Takvim je vinima popraćena i objava suradnje. Vinski bar Wine & Friends dočekao je goste izvanrednim zrelim ružičastim pjenušcem Rosula vinarije Kos iz Svetog Ivana Zeline, a tijekom razgovora o darovima uživalo se i u dva gotovo jedinstvena vina: Calma 2021. vinarije Boškinac iz Novalje, mješavina autohtonih sorata maraštine i debita, iznenadila je svježinom.

    Super slanina

    Vino nije posebno pripremamo za odležavanje, no ostavilo je dojam puno mlađega nego što je. I crno je bilo izvorno: Dom Kalebić Cuvée crni 2018. jedinstvena je kombinacija plavca malog, crljenka kaštelanskog i dobričića šoltanskog, tri sorte koje su u najbližem srodstvu, no genska istraživanja nisu razjasnila tko je kome roditelj, a tko potomak.

    Vina su vrlo dobro popratila plate suhomesnatih proizvoda i finih sireva. Pronašla su svako svoje “prijatelje” među kulenom, čvarcima, kobasicama, vratinom i izvrsnom bijelom slaninom od crne slavonske svinje koju gotovo nije trebalo gristi: sama se topila u ustima. Izvrsno ju je popratila Calma. Pjenušac je, pak, omekšavao suhu vratinu, a šoltanski crnjak kulen.

    Izazov i užitak

    Jako nas veseli ova suradnja. Izazov je birati vina uz vrhunske prehrambene proizvode, posebno u ekskluzivnim kombinacijama, a mi sigurno možemo odabrati najbolja. U posebnim prigodama, kakva je Valentinovo, zajedno uživaju i darivatelj i darovani, a vino je u takvom društvu dobrodošlo. Ma, uvijek je dobrodošlo…, rekao je Tomo Jakopović.

    Fotografije: Nikola Zoko

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    I priče o siru dio su 29. izdanja knjige...

    Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki...

    Nedjeljni vinski haiku: San o vinu

    Hladne su kiše. Mačak spava. Vinska ga Kutija grije. Nedjeljni (vin)haiku 63

    Portugalci piju najviše: 61,7 litara po glavi (starijoj od...

    Znamo svi da je SAD najveći konzument vina. Prošle su godine Ameri popili 33,3 milijuna hektolitara vina,...

    Došao u berbu uzalud! Lopovi su brali noću i...

    Mislio sam da su ptice pojele grožđe. Kad sam na tlu vidio nekoliko grozdova uredno odrezanih škarama,...

    Ocijenili 68 džinova uoči treće GinIstre! 25. listopada će...

    Iz Italije, Slovenije, Srbije, Slovačke i, naravno, Hrvatske stiglo je 69 džinova na senzorno ocjenjivanje u Strukovnoj...

    Kastav, 5. – 7. listopada: Bela Nedeja slavi vino...

    Oko 60.000 posjetitelja posljednjih godina dolazi na najveći kastavski blagdan, kastavsku užancu za koju Kastafci i pravi...