Vino je uvijek dobar dar. U prilikama poput skorašnjeg Valentinova i “dvostruko” dobar zato što će u njemu zajedno uživati onaj tko daruje i onaj kome je dar namijenjen. Vino je i hrana. Po definiciji to je poljoprivredno-prehrambeni proizvod nastao djelomičnom ili potpunom fermentacijom voćnog soka. Vino je i prijatelj hrane. Svako vino druge hrane, pokazalo se na druženju u povodu početka suradnje Gifterije i Vinskoga kluba.
Gifterija je tvrtka čije osnivačice i vlasnice Ana Plazibat i Iva Špalj nude ekskluzivne personalizirane poklone. Osmišljavaju i stvaraju uspomene za sve one koji daruju i koji darove primaju. Nema, dakle, gotove ponude. Svakom se naručitelju usklađuje i pakira posebna kombinacija gastrodelicija: ulja, octova, šarenih keksića znanih i kao macaroni, aromatiziranih soli, umaka, začina, čajeva, pekmeza…
Sve pokreće strast
Nije, naravno, riječ o robi koja se kupuje u supermarketima, nego mahom o proizvodima malih tvrtki i OPG-ova čiji vlasnici i djelatnici ulažu u posao strast kakva vodi Anu i Ivu. Podjednaka strast vodi i Tomu i Ivu, osnivače portala vinskiklub.hr, koji će dobro osmišljenim poklon paketima pridruživati pomno odabrana vina. Strasna vina strasnih vinara.
Takvim je vinima popraćena i objava suradnje. Vinski bar Wine & Friends dočekao je goste izvanrednim zrelim ružičastim pjenušcem Rosula vinarije Kos iz Svetog Ivana Zeline, a tijekom razgovora o darovima uživalo se i u dva gotovo jedinstvena vina: Calma 2021. vinarije Boškinac iz Novalje, mješavina autohtonih sorata maraštine i debita, iznenadila je svježinom.
Super slanina
Vino nije posebno pripremamo za odležavanje, no ostavilo je dojam puno mlađega nego što je. I crno je bilo izvorno: Dom Kalebić Cuvée crni 2018. jedinstvena je kombinacija plavca malog, crljenka kaštelanskog i dobričića šoltanskog, tri sorte koje su u najbližem srodstvu, no genska istraživanja nisu razjasnila tko je kome roditelj, a tko potomak.
Vina su vrlo dobro popratila plate suhomesnatih proizvoda i finih sireva. Pronašla su svako svoje “prijatelje” među kulenom, čvarcima, kobasicama, vratinom i izvrsnom bijelom slaninom od crne slavonske svinje koju gotovo nije trebalo gristi: sama se topila u ustima. Izvrsno ju je popratila Calma. Pjenušac je, pak, omekšavao suhu vratinu, a šoltanski crnjak kulen.
Izazov i užitak
Jako nas veseli ova suradnja. Izazov je birati vina uz vrhunske prehrambene proizvode, posebno u ekskluzivnim kombinacijama, a mi sigurno možemo odabrati najbolja. U posebnim prigodama, kakva je Valentinovo, zajedno uživaju i darivatelj i darovani, a vino je u takvom društvu dobrodošlo. Ma, uvijek je dobrodošlo…, rekao je Tomo Jakopović.
Fotografije: Nikola Zoko