Restoran Terbotz: 10 vina, pet jela i najava gradnje hotela

Med dvemi vodami domovina je sira turoša od kravljeg mlijeka, jedinstvenog crnog bučinog ulja, mesa ‘z tiblice, riječnog smuđa, Pušipela i drugih vrsnih vina, a osobito međimurske gibanice. Na jednom od pitomih brežuljaka gornjeg Međimurja, u Železnoj Gori, na samo desetak koraka od povijesne kurije Zichy – Terbocz djeluje Restoran Terbotz.

Stotinu godina naraštaji obitelji Jakopić stvarali su osobita vina, a generacija našega vremena vrsnim je vinima pridružila strasnu predanost jelu.

Chefica Silvija Horak

Tanjure s jedinstvenim okusima Međimurja od prvih dana kreira chefica Silvija Horak. Pripremaju se sezonske i svježe juhe, mesna i riblja jela, divljač, salate, maštoviti prilozi i vrhunski deserti koji nastaju od sastojaka iz vlastitog vrta, voćnjaka, imanja, okolnih šuma te Mure i Drave. Dosezi i gastro umijeća chefice Horak priskrbili su restoranu i njoj osobno desetke nacionalnih i europskih priznanja i nagrada.

Izdvajamo prvo mjesto 2022. u izboru najboljih restorana „Večernjakova zvijezda”, trofej chefa tradicijske kuhinje u izboru Gault & Millau 2020., drugo mjesto u izboru najboljih tradicionalnih restorana 2019., višestruko osvajanje Suncokreta, zlatne povelje u klasi „tradicijske ruralne gastronomije” te poziv u članstvo Chaine des
rotisseurs.

Chef Amos Novak

U restoranu, a osobito u kuhinji, bitne su se promjene počele događati dolaskom mladog chefa Amosa Novaka. U kratkom je vremenu nanizao uspjehe koji su unaprijedili i revolucionirali gotovo sva jela. S Amosom je chefica Horak dobila mladenački oslonac, a restoran postojanost i mirnoću u servisu i najzahtijevnih gostiju.

U 2024. je godini osvojio prvo mjesto na Croatia culinary cupu u Poreču, brončanu medalju na IKA culinary olimpics Stuttgart, broncu u Osijeku na državnom prvenstvu kulinarstva, drugo mjesto na natjecanju mladih kuhara do 27. godina Chaine des rotisseurs, diplomu na svjetskom kulinarskom kupu timova u Luxemburgu…

Vina Jakopić

Iz podruma Jakopić dolaze osvježavajuća, aromatična i razigrana mlada vina. Laka za piti i laka za razumijeti, a dobar objed ili večeru pečate nektarima odležanih predikata. Osvajači su platinaste, dviju velikih zlatnih, četiriju srebrnih i pet brončanih Decanter medalja.

Pušipel je prva odrednica vinograda i podruma, odmah iza stvaranja velikog crvenog vina, sjajnog sauvignona, silvanca zelenog, muškata žutog, lepršave graševine, nove stilistike rosea, rajnskog rizlinga i nezaobilaznog pjenušca Terbotz. Restoranska vinska karta osim vina Vinarije Jakopić sadrži i ponajbolja vina eminentnih vinara s Međimurske vinske ceste.

Pet sljedova, 10 vina

Dvadesetak godina djelovanja restorana i prestižna postignuća chefova Novak & Horak bilo je povod za organizaciju večere Silvije i Amosa za prijatelje, suradnike, graditelje i poslovne partnere, konzervatore, prve ljude županije, lokalne zajednice i medije.

Chefovi su pripremili pet sljedova, a vinar i ugostitelj Branimir Jakopić sa sinovima i obitelji odabrali deset vina. Okupljene su u ležernom raspoloženju upoznali s dosezima kuhinje i vinarije te novostima koje na gradilištu kuriju Zichy – Terbocz pretvaraju u hotel visoke kategorije s dopunom luksuznih sadržaja.

VEČERA SILVIJE I AMOSA
Pjenušac Terbotz 2020′

1.

Tartar vepar file (Silvija Horak)

Espuma od sira, usoljeni žumanjak, ukiseljeni luk, maslac, domaći kruh

Silvanac zeleni 2023.
Graševina 2023.

2.

Smuđ u prahu od peršina (Amos Novak)

Listić krumpira punjen pireom od batata, proso obavijeno blitvom na podlozi od buče, gel od citrusa, umak od kavijara i začinskog bilja

Rose 2024.
Sauvignon 2023.

3.

Raviol nadjeven mesom fazana (Silvija Horak)

Zreli sir, zlatni šampinjoni, temfani umak


Pušipel classic 2023.
Cuvee 2016.

4.

Teleći kare s krustom od vrganja (Amos Novak)

Ljutika punjena raguom od tikvica, pržena palenta, pire od graška u košarici, sponge od bučinog ulja, umak korjenasto povrće


Pušipel Supreme 2019.
Muškat žuti 2023.

5.

Sfera od kreme limuna (Amos Novak)

Ragu od jabuke, crumble od kakaa, tuile od cimeta

Rajnski rizling – izborna berba 2019′

I za kraj još nekoliko lijepih fotografija Denisa Perčića: