Prvu su butelju napunili 1992. Imali su dva hektara vinograda. Na zagrebačko su tržište stigli 1993. graševinom. Na ocjenjivanju Vino u Hrvata 1994. osvojili su četiri zlatna odličja i srebrno. Podrum su modernizirali 1995., a dvije godine potom proizveli i prvo ledeno vino. Iz godine u godinu rasle su brojke koje se odnose na vinograd i podrum, a usporedno je rasla i kvaliteta.
Vino stvara prijatelje i život čini ljepšim
Obitelj Cmrečnjak iz Svetog Urbana u Štrigovi danas bere grožđe s 27 hektara. Dio je i na Mađerkinom Bregu, jednom od najljepših hrvatskih vinogradarskih položaja. Vino spaja dobre ljude, vino stvara nove prijatelje, kaže Rajko Cmrečnjak, otac. Sin Marko dodaje kako je vino sitnica koja čini razliku, a ljepota života je upravo u tim sitnim stvarima.
Puno je tih sitnih stvari u njihovu podrumu, od Pušipela, robne marke pod kojom Međimurci rade vina od sorte moslavac ili furmint, preko sauvignona, sivog pinota, zelenog silvanca, rizvanca i žutog muškata do crnog pinota i odličnog merlota. I rizlinga, naravno. Kakvih rizlinga? Treba doći 16. studenog u zagrebački Hotel Capital na RizlingFest, koji počinje u 18 sati, i uvjeriti se kako je riječ o jako dobrima.
Svježi rizling iz toplog vinogorja
I vinarija Kalazić iz Zmajevca u toploj Baranji ima širotu paletu sorata, a još širu i vinskih etiketa. Dobro su znani po moćnim i odležanim vinima od chardonnaya, crnog pinota i cabernet sauvignona, posebno onima na čijim su etiketama jelen, patka i divlja svinja. Pune Slavko Kalazić i ekipa u boce i graševinu, sauvignon, sivi pinot, traminac… Imaju suhih vina, polusuhih, poluslatkih pa i sasvim slatkih izbornih berbi prosušenih bobica. A kušanja u vinariji započinju – rizlingom.
Pamti se izvrstan Rizling 2019. s 12 posto alkohola, sedam grama neprovrela šećera te šest grama kiselina po litri. Podsjeća na rizlinge s obale njemačke rijeke Mosel, a gotovo savršeni parametri osjete se i u mirisu i okusu. Ima danas Slavko svježijih, ima, naravno i zrelijih. RizlingFest ili Raj(n)ski rizling pružit će i priliku kušati kako se rizlinzi s godinama mijenjaju. Nabolje, naravno, zna to svatko tko je upoznao vina od ove velike sorte. Tko ne zna i još nije naučio, moći će 16. studenog.
Podrobnije informacije o RizlingFestu, masterclassovima koji ga prate, kao i kupnji ulaznica pročitajte na stranici Rizling raj(n)ski.