More

    RizlingFest! Puno vina imaju Kalazić i Cmrečnjak iz Baranje i Međimurja, ali…

    Kategorije:

    Prvu su butelju napunili 1992. Imali su dva hektara vinograda. Na zagrebačko su tržište stigli 1993. graševinom. Na ocjenjivanju Vino u Hrvata 1994. osvojili su četiri zlatna odličja i srebrno. Podrum su modernizirali 1995., a dvije godine potom proizveli i prvo ledeno vino. Iz godine u godinu rasle su brojke koje se odnose na vinograd i podrum, a usporedno je rasla i kvaliteta.

    Vino stvara prijatelje i život čini ljepšim

    Obitelj Cmrečnjak iz Svetog Urbana u Štrigovi danas bere grožđe s 27 hektara. Dio je i na Mađerkinom Bregu, jednom od najljepših hrvatskih vinogradarskih položaja. Vino spaja dobre ljude, vino stvara nove prijatelje, kaže Rajko Cmrečnjak, otac. Sin Marko dodaje kako je vino sitnica koja čini razliku, a ljepota života je upravo u tim sitnim stvarima.

    Puno je tih sitnih stvari u njihovu podrumu, od Pušipela, robne marke pod kojom Međimurci rade vina od sorte moslavac ili furmint, preko sauvignona, sivog pinota, zelenog silvanca, rizvanca i žutog muškata do crnog pinota i odličnog merlota. I rizlinga, naravno. Kakvih rizlinga? Treba doći 16. studenog u zagrebački Hotel Capital na RizlingFest, koji počinje u 18 sati, i uvjeriti se kako je riječ o jako dobrima.

    Svježi rizling iz toplog vinogorja

    I vinarija Kalazić iz Zmajevca u toploj Baranji ima širotu paletu sorata, a još širu i vinskih etiketa. Dobro su znani po moćnim i odležanim vinima od chardonnaya, crnog pinota i cabernet sauvignona, posebno onima na čijim su etiketama jelen, patka i divlja svinja. Pune Slavko Kalazić i ekipa u boce i graševinu, sauvignon, sivi pinot, traminac… Imaju suhih vina, polusuhih, poluslatkih pa i sasvim slatkih izbornih berbi prosušenih bobica. A kušanja u vinariji započinju – rizlingom.

    Pamti se izvrstan Rizling 2019. s 12 posto alkohola, sedam grama neprovrela šećera te šest grama kiselina po litri. Podsjeća na rizlinge s obale njemačke rijeke Mosel, a gotovo savršeni parametri osjete se i u mirisu i okusu. Ima danas Slavko svježijih, ima, naravno i zrelijih. RizlingFest ili Raj(n)ski rizling pružit će i priliku kušati kako se rizlinzi s godinama mijenjaju. Nabolje, naravno, zna to svatko tko je upoznao vina od ove velike sorte. Tko ne zna i još nije naučio, moći će 16. studenog.

    Podrobnije informacije o RizlingFestu, masterclassovima koji ga prate, kao i kupnji ulaznica pročitajte na stranici Rizling raj(n)ski.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    100 najboljih vina Hrvatske! Prijedlog vinskog promotora Krešimira Kožića

    Krešimir Kožić vinski je kolekcionar, konzultant i edukator iz Zagreba. Za 100 najboljih vina Hrvatske predložio je...

    25. siječnja u Sheratonu bit će drugi Festival 100...

    Šalju naši izbornici nominacije za izbor 100 najboljih vina Hrvatske. Više su od 300 već predložili, a...

    100 najboljih vina Hrvatske! Cavtatski sommelier Ivo Ivaniš predlaže...

    Ivo Ivaniš sommelier je koji je godinama radio u Nizozemskoj. Vlasnik je cavtatskog Wine bara Ankora. Evo...

    100 najboljih vina Hrvatske! Prijedlog sommeliera Darka Lugarića

    Darko Lugarić edukator je u Hrvatskom sommelier klubu. Bio je najbolji sommelier kontinentalnog dijela Hrvatske, a godinama...

    Barun Philippe stigao je posthumno na etiketu svog Mouton...

    Hoće li ikome pasti na pamet proslaviti stogodišnjicu mog dolaska u Chateau Mouton Rotschild, pitao se barun...

    100 najboljih vina Hrvatske! Prijedlog glasovitog sommeliera Sandija Parisa

    Sandi Paris je tri desetljeća profesionalno u vinskom svijetu i četiri je puta pobijedio na sommelierskim prvenstvima...