More

  Šaljete vina na ocjenjivanja? Evo rokova i cijena za tri najveća!

  Kategorije:

  Mundus Vini je u glasovitoj njemačkoj regiji Pfalz (Falačka, Palatinat), u mjestu Neustadt an der Weinstrasse. Decanter World Wine Awards britanski vinski časopis organizira u najvećoj svjetskoj pozornici vina Londonu. Concours Mondial du Bruxelles svake je godine u drugom gradu, državi pa i kontinentu. A to su tri najveća europska ocjenjivanja vina.

  Concours Mondial de Bruxelles ima i manja, specijalizirana ocjenjivanja kakvo je bilo Vranec Selection u Makedoniji

  Na svako od njih stiže više od 10.000 uzoraka sa sve četiri strane svijeta. Svako od njih ima svoja pravila pa i svoje prednosti ili nedostatke. Svako od njih ima i popriličan utjecaj na prodaju vina koja stižu iz velikih vinskih zemalja i utjecaj na imidž onih iz vinskom svijetu gotovo nepoznatih država kakva je, na žalost, Hrvatska. Evo rokova za prijave.

  Mundus Vini

  Glavno ocjenjivanje Mundus Vini ima proljetni i ljetni termin. Proljetni je, treba li se čuditi, tijekom kalendarske zime. Ove godine to je u tjednu između 19. i 25 veljače. Ljetni dio je na kraju kolovoza. Rok za prijavu na proljetno ocjenjivanje je 7. veljače, cijena po uzorku 170 eura, a od svakog treba poslati po šest boca najkasnije do 9. veljače. Organiziraju i specijalizirana ocjenjivanja za pojedine sorte ili stilove vina.

  Mundus Vini najbolja vina proglašava na sajmu Prowein u Düsseldorfu. Fotografija: Rene Tillmann/Messe Düsseldorf

  Prva je prednost ovog ocjenjivanja to što je ‘staroga kova’. Ne dijele medalje šakom i kapom, broj priznanja je ograničen i nema svako francusko, hrvatsko ili kavkasko selo svoju kategoriju. Druga je što je proglašenje najboljih na ProWeinu u Düsseldorfu, najvećem svjetskom profesionalnom vinskom sajmu. Teško je zamisliti bolju promociju nagrađenih vina. Podrobnije inofrmacije su na internetskoj stranici organizatora, izdavačke tvrtke Meininger.

  Decanter World Wine Awards

  Kovnica medalja za vinare i tiskara novca za organizatore je Decanter World Wine Awards, ocjenjivanje britanskog vinskog časopisa Decanter. Shvatili su Englezi kako će zaraditi više podijele li što više priznanja pa ih dijele šakom i kapom u desecima kategorija. I kad netko pročita kako vino nije samo zlatno, nego čak “platinasto”, pomisli i da je doista odlično, svjetski prvak, recimo to sportskim rječnikom. A Decanterovih prvaka ima i ima i ima…

  Tko kod nas ima najviše Decanterovih priznanja? Boris Drenški iz Rusnice pokraj Huma na Sutli – ‘kralj’ slatkih vina!

  Dobra strana Decanterova ocjenjivanja je podjela vina prema cijenama. Kategorije su do 14.99 funta, 24,99, 49,99, 99,99 te 100 funta i više. I u svakoj proglašavaju srebrne, zlatne, platinaste… Takva politika privlači enorman broj uzoraka. Lani ih je bilo oko 18.500. Krajnji rok za izravnu prijavu na ovogodišnje ocjenjivanje je 15. ožujka. Može se to učiniti već sad, a o terminu prijave ovisi i cijena po uzorku. iznosi između 170 funta i 245 dolara. Precizni rokovi i cijene su na njihovoj internetskoj stranici.

  Concours Mondial de Bruxelles

  Zašto bi bilo jedno ocjenjivanje kad može biti četiri? Ovogodišnja priča počinje ocjenjivanjem ružičastih vina Rosé Wine Session od 20. do 22. ožujka u Splitu. Do 26. veljače treba se prijaviti i poslati uzorke, a rezultati će biti objavljeni 28. ožujka. Crna i bijela vina ocjenjivat će u Guanajuatu u Meksiku od 7. do 9. lipnja. Prijave su do 12. travnja.

  Glavno prošlogodišnje ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles bilo je u Poreču u svibnju (Fotografija: vinistra.hr)

  Concours Mondial za pjenušava vina bit će u Algheru na Sardiniji od 3. do 5. srpnja. Prijave su do 7. lipnja, a uzorke treba poslati do 10. lipnja. Mjesto i termin za ocjenjivanje desertnih i ojačanih vina još se ne znaju, ali rok za prijavu je određen: 15. lipnja. Cijena za prvi uzorak na ocjenjivanjima Concours Mondial de Bruxelles je 185 eura, a šalju se tri boce. Svaki je sljedeći malo jeftiniji. Detalji su na stranici Concoursa.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....