More

  Salon žilavke 17. kolovoza u Vinskoj Galeriji Vukoje u Trebinju

  Kategorije:

  A ta žilavka višestruko plaća pažnju koju joj čovjek ukazuje. I to brzo i moćno, tako da uskoro ne primjećuješ ništa drugo ni u sebi ni oko sebe do njene zlatne, zelene vidike, sa slutnjom plavog i velikog južnog neba u daljini i povorku obećanja od kojih se blažen osmjeh javlja na licu. Dragocjeno vino tvrdog, suhog, a blagoslovljenog kraja kao da čovjek pije smijeh i pjesmu i samo osmijehom i pjesmom pozdravlja svijet oko sebe.

  Tako je o žilavki pisao Ivo Andrić u romanu Omerpaša Latas, a njegovim riječima organizatori najavljuju i sedmi Salon žilavke u četvrtak, 17. kolovoza, od 19 do 24 sata u Vinskoj galeriji Vukoje u Trebinju.

  Žilavka se spominje u zapisima iz 14. stoljeća. U Hrvatskoj je ima ponešto u Dalmaticiji, a posadili su je i Makedonci

  Prošlogodišni je Salon, kaže poznati trebinjski vinar Radovan Vukoje, posjetilo više od 850 ljudi, a žilavke su im na kušanje nudili Hercegovina produkt, Hepok, Vino Milas, Podrum Ostojić, Podrum Vilinka, Carska vina, Podrum Begić, Podrum manastira Tvrdoš, Vinarija Marijanović, Podrum Andrija, Podrum Aćimović, Rubis, Vinogradi Nuić, Vinarija Anđušić, Vinarija Brkić, Vina Majić, Podrum Delić, Vinarija Sekulović, Vinarija Domano, Vinarije Dabić, Vinarije Škegro, Vinarija Čitluk, Vinarija Anđelić i Podrum Vukoje 1982.

  Svi će i na ovogodišnjem Salonu predstaviti vina od čiste žilavke ili kupaže u kojima je te najvažnije hercegovačke bijele sorte najmanje 50 posto. Izlagat će i proizvođači sira, pršuta te ostalih tipičnih i tradicionalnih proizvoda iz Hercegovine, a prvi put će svoja ulja predstavljati i maslinari iz tog dijela Bosne i Hercegovine.

  Na Salonu žilavke izlagat će i Josip Brkić iz Međugorja čiji je Mjesečar kultno vino od te sorte, a radi još dvije

  Prošle su godine urednici Vinskog kluba uživali u žilavkama na prekrasnom Festivalu blatine i žilavke Blaž Enology u Međugorju. Oduševljeni sortom, respektabilnu reprezentaciju žilavki predstavili su potom na VINOcomu u Esplanade Hotelu Zagreb i vinoljupcima poručuju da se isplati doći u Vinsku galeriju Vukoje.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....