More

  Santa Elizabetta 2019. senzacionalan je ‘teroarski’ teran obitelji Benvenuti

  Kategorije:

  Predstavljanje pete berbe terana Santa Elizabetta poklopilo se s 20. obljetnicom brenda Benvenuti. Završavali smo školu, a otac nam je predložio da krenemo u profesionalnu proizvodnju vina. Imali smo pola hektara vinograda, želju, entuzijazam i malo znanja. Danas imamo puno više vinograda, a želja i entuzijazam su ostali, rekao je Albert Benvenuti na prekrasnoj večeri u zagrebačkom restoranu ManO2.

  Velika boca Santa Elizabette 2017. poput majke je ‘čuvala’ butelje iz 2019., koje su bile povod za druženje

  Otac Livio umro je 2020. Sinovi Albert i Nikola su, njemu u čast, već tad glasovitu liniju obiteljskih vina Anno Domini preimenovali u Livio.

  Profinjena malvazija Livio 2021.

  Livio Benvenuti Malvaziju 2021. htjeli smo približiti publici svježinom i karakterom. Maceracija i dalje 10 dana, ali s jačom kontrolom temperature pa je vino profinjenije od onih pod etiketom Anno Domini, pojasnio je.

  Nikola je goste pozdravio pričom o Caldierossu, crnoj kupaži iz istoimenog vinograda. Ideja je bila iskoristiti četiri sorte od koje je jedna teran. Prvo je vino iz 2015., a u 2021. smo povećali udio terana, rekao je kratko.

  Livio Benvenuti prije 15 godina sa sinovima ispred vinarije u Kaldiru pokraj Motovuna (Fotografija: Andrej Križ)

  Caldierosso je idealno vino za restorane. Teran u njemu prate “internacionalci” nebbiolo, merlot i tempranillo, a može se poslužiti uz velik broj mesnih jela i gljiva. Ekipa iz restorana ManO2 Caldierossu je pridružila vrganje s kremom od soka celera i smeđeg maslaca te toskanskim keljom.

  Nije desert, ‘filana paprika’ je

  Bio je to uvod u seriju vina od terana. Livio Benvenuti Teran 2019. poslužili su uz “filanu papriku”, jelo čiji je naziv opravdano unutar navodnika. Izgledalo je poput nekog deserta, toritice, a mirisom i okusom nedvojbeno vodilo ka tradicijskom jelu s mljevenim mesom.

  Livio teran nasljednik je crnjaka iz linije Anno Domini. Podsjetili su nas na nju Teranom Anno Domini 2012. Nema ga više u prodaji, a braća su izvukla nekoliko boca iz privatne arhive da pokažu kako lijepo vino zrije. Ne može se reći da stari, zato što je sad u punoj formi.

  Sedam godina od bronce do zlata

  Prije sedam godina prvi su ga put poslali na Decanterovo ocjenjivanje i dobili broncu. Ove godine, 11-ogodišnjak se u Londonu pozlatio. Zlatnu je medalju proljetos u Londonu osvojio i Livio Benvenuti Teran 2019.

  Mora se dopasti: okus mu je prepun svježine koja izaziva slinu, a mineralna slanost traži novi gutljaj pa ga je teško prestati piti.

  Teran Anno Domini 2012.u punoj je formi. Dobar je poput zvijezde večeri Santa Elizabete, ali pred njom je vrijeme

  Došlo je i vrijeme za zvijezdu večeri, teran Santa Elizabetta 2019. Naziv je vino dobilo po položaju koji daje iznimno kvalitetno grožđe. Prinos se rigorozno smanjuje, a vino u podrumu odležava u najboljim bačvama. Prije punjenja u bocu, traži se “savršeni” blend.

  Zaslužuje aplauz

  U tom blendanju sudjeluje i naša proslavljena sommelierka Daniela Kramarić iz Plavog podruma u Voloskom pokraj Opatije. Kušala sam ga prije sat vremena i mislim da zaslužuje aplauz, rekla je predstavljajući vino.

  Bombastično je vino. Izražene je voćnosti i puno zrnatih, ali finih tanina. Ova se berba vraća korijenima terana. Prekrasna je budućnost pred njim. Nadživjet će nas, nije skrivala oduševljenje.

  Zvijezda je poslužena uz odležani striploin u shia koji pasti s koštanom srži, lisičarkama, vlascem i PX umakom

  Miriše, dodala je, na vlažnu šumu, jesen uvelu ružu, duhan. Na more i mokri kamen. Pravi je teran. Mekano pada na nepce, elegantno je vino, svježe, dobilo je svjetske atribute, a ostalo naše autohtono.

  Malo se što tome može dodati, osim da je napunjeno 5000 boca, a cijena je 45 eura. Divna je večer završila legendarnim muškatom San Salvatore iz 2018. godine, jednim od najboljih hrvatskih slatkih vina.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...