More

  Sauvignon Siber 2022. zlatan je na Bonaviti, a još sja i berba 2008.

  Kategorije:

  Okus citrusa, cvijeta bazge, pokošene trave, piše na etiketi Sauvignona 2022. Mladena Sibera iz Erduta, najboljeg suhog mirnog vina ovogodišnje Bonavite u Trnavi. Ukupno je najbolje ocijenjeno vino bila Graševina izborne berbe prosušenih bobica 2018. Kutjeva d.d., Belje Graševina premium 2021. prva je među “običnim”, a ne predikatnim graševinama, a najbolje crno vino je Frankovka 2012. također iz Belja. Obiteljska vinarija tako se “ugnijezdila” između divova, najveće slavonske i najveće podunavske vinarije, a titula prvaka Mladenovu sauvignonu nije iznenađenje. Ni približno nije iznenađenje kakvo nam je priuštio u rujnu 2020. ponudivši Sauvignon 2008. Moram podijeliti tu priču:

  Trebalo je vremena Mladenu Siberu da pronađe željeni sauvignon u skučenom podrumu ukopanom ispod vinograda

  Kao da je stajala u dimnjaku, izgledala je boca sauvignona koju je Mladen Siber, erdutski vinogradar i vinar mnogima poznatiji kao donedavni osječki zubar, izvukao iz zakutka svog podruma ukopanog ispod jednog od najljepših vinograda u Hrvatskoj. Sasvim crna, s tvrdom “čađom” koju je noktom trebalo zagrebati kako bi se došlo do stakla, nije baš bila privlačna. Na etiketi su se slova mogla samo nazrijeti, a o kojem je vinu riječ znali smo isključivo zahvaljujući tome što su Mladen i supruga mu Dušica stavili privjesak na kojem su debelim flomasterom napisali Sauvignon 2008.

  Boca je bila čađava, punih je 12 godina sakupljala prašinu u podrumu, ali vino u njoj bilo je sasvim bistro

  “Hoćemo li je očistiti”, pitao je Mladen noseći bocu do bačvice koja ispred podruma služi kao stolić za piće s nogu.
  “Ni slučajno” odgovorili smo.
  “Skupljala je 12 godina tu prašinu, mučila se u mraku, a sad bi je ti u 12 sekundi skinuo”, glumili smo da se ljutimo.
  Nismo se više ljutili nakon što smo je otvorili i istočili u čaše. Odmah je oduševila boja. Ima tu zlata, tipičnog za tako zrelo vino, ali ima i predivnih zelenkastih nota koje su davale do znanja da je još u punoj snazi.

  Kad se već priča o zrelim vinima, možemo pogledati i stare etikete. Danas su zabavnije, a vina su i dalje ozbiljna

  Miris je isprva bio zatvoren, no sorta se odmah iskazala. Ni nakon što se prozračilo u čaši, vino nije napalo nos na onaj “jeftin”, agresivan način na koji to rade banalni sauvignoni. Plele su se arome oko brkova, kao da žele ući u jednu nosnicu pa izaći kroz drugu i bio je to toliko lijep ples da smo odgađali prvi gutljaj. Bojali smo se razočaranja, no za to nije bilo potrebe: okus je apsolutno slijedio miris. Šutjeli smo, jer to je najljepši način da se opiše takvo vino.

  Mladen ga je otvorio nakon kušanja sauvignona iz 2019. i 2018., a zaključak je bio da ćemo za 10 godina morati doći provjeriti kako će oni putovati kroz vrijeme pa prašinu nakupljenu na boci pretvoriti u zlato u njoj. Dočekali smo noć razgovarajući o vinu, razišli se, ali već ujutro i vratili na pjenušavi doručak u Mladenovu vinogradu, lijepu priredbu na kojoj je možda i stotinjak ljudi uživalo u vinima i drugih erdutskih vinara. I kušali smo bijeli pjenušac od sauvignona pa ružičasti od cabernet sauvignona.

  Ponosan je Mladen Siber na ružičasti pjenušac od cabernet sauvignona proizveden drugom fermentacijom u boci

  A potom cabernet sauvignon u mirnom izdanju. Dušica Siber, Mladenova supruga, ali i šefica u OPG-u, otvorila je svoj Cabernet sauvignon 2011. Te velike godine Dušica i Mladen radili su svaki svoj cabernet. Usporedno smo ih kušali još 2015. pa zaključili kako je Dušičin bolji. Sljedećih pet godina nije mu smetalo. Nema na boci toliko čađi, nema u njoj toliko zlata, ali ima rubina. I to jako puno rubina.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...