More

  Silent tasting je pun pogodak! Evo i pet vina koja treba ‘potražiti’ u Laubi

  Kategorije:

  Nisam, naravno, probao sva vina sa Silent tastinga u Esplanadi, prekrasnog uvoda u Vinart Grand Tasting 1. i 2. ožujka u Laubi. Nisam ni planirao. No, osjećao sam se kao doma kušajući 72 odabrana po svom redoslijedu i u svom ritmu. Imaš šest čaša i listu na kojoj su navedeni svi važniji podaci o vinima: odabereš što te zanima, zapišeš redne brojeve, predaš ekipi, pričekaš minutu dvije da potoče i uživaš. Promijene i čaše kad zatreba.

  Osjećaš se kao doma

  Imaš, naravno, vode, a imaš i grisine. Kad zaželiš pauzu ustaneš, prošetaš hotelom ili izađeš na zrak pa se vratiš i nastaviš. Nismo bili nagruvan stolac do stolca, svi su bili pristojni i tihi, a puno bolje nego doma bilo je to što nije trebalo brinuti tko će poslije oprati čaše i riješiti se čahura. Dobrobit za fina vina je to što je malo bilo ostanjaka, otvorenih, a ne ispijenih boca koje se potežu danima po podrumu i na kraju završe u loncu, umjesto u grlu.

  Bilo je vina sa svih strana hrvatske i svih stilova. Crnjaci, na primjer, su na videu gore. Malo sam bio neoprezan, nekoliko minuta prespor i ostao bez babića, velike ljubavi koju ostavio za kraj. Bit će vremena za kušanje u Laubi. A evo i pet vina koja tamo danas i sutra svakako treba potražiti.

  Ottaviano 2021., malvazija Morena Coronice

  Fina kiselina kao da skida odjeću s vina pa ostavlja golu malvaziju na svilenoj posteljini. Prekrasno će oplemeniti velikog brancina ili veću oradu.

  Pošip Surreal 2021. vinarije Hvar Hills 

  Prvi miris je divan. Nakratko je podsjetio na dom početkom proljeća ili krajem jeseni kad se povremeno pale drva u peći kako bi bilo ugodnije.

  Muškat momjanski Amfora 2020. Kabola

  Divno. U duhu davne izjave Marina Markežića mogu reći kako je to pedesetogodišnjakinja s tijelom, srcem i dušom tridesetogodišnjakinje.

  Red 2018. Meneghetti

  Merlot s 15 posto cabernet sauvignona i pet posto cabernet franca odlično je vino na svim frontovima: dugo i široko, vitko i visoko istovremeno.

  Dingač M 2000 Vedrana Kiridžije

  Vino za ocjenu šest! Manje ne treba ni očekivati od vinara koji je najavio mirovinu, a gotovo su mu svi dingači, prvi je iz 1995., zavrijedili petice.

  Odabir je napravljen po sjećanju. Nisam pazio na ravnomjernu zastupljenost stilova, sorata ili regija nego jednostavno zapisao vina koja su mi i rano ujutro nakon Silent tastinga bila na pameti. Jedino što nisam želio ponavljati vina kojima sam prije nekoliko dana najavio Silent tasting.

   

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...