Nisam, naravno, probao sva vina sa Silent tastinga u Esplanadi, prekrasnog uvoda u Vinart Grand Tasting 1. i 2. ožujka u Laubi. Nisam ni planirao. No, osjećao sam se kao doma kušajući 72 odabrana po svom redoslijedu i u svom ritmu. Imaš šest čaša i listu na kojoj su navedeni svi važniji podaci o vinima: odabereš što te zanima, zapišeš redne brojeve, predaš ekipi, pričekaš minutu dvije da potoče i uživaš. Promijene i čaše kad zatreba.
Osjećaš se kao doma
Imaš, naravno, vode, a imaš i grisine. Kad zaželiš pauzu ustaneš, prošetaš hotelom ili izađeš na zrak pa se vratiš i nastaviš. Nismo bili nagruvan stolac do stolca, svi su bili pristojni i tihi, a puno bolje nego doma bilo je to što nije trebalo brinuti tko će poslije oprati čaše i riješiti se čahura. Dobrobit za fina vina je to što je malo bilo ostanjaka, otvorenih, a ne ispijenih boca koje se potežu danima po podrumu i na kraju završe u loncu, umjesto u grlu.
Bilo je vina sa svih strana hrvatske i svih stilova. Crnjaci, na primjer, su na videu gore. Malo sam bio neoprezan, nekoliko minuta prespor i ostao bez babića, velike ljubavi koju ostavio za kraj. Bit će vremena za kušanje u Laubi. A evo i pet vina koja tamo danas i sutra svakako treba potražiti.
Ottaviano 2021., malvazija Morena Coronice
Fina kiselina kao da skida odjeću s vina pa ostavlja golu malvaziju na svilenoj posteljini. Prekrasno će oplemeniti velikog brancina ili veću oradu.
Pošip Surreal 2021. vinarije Hvar Hills
Prvi miris je divan. Nakratko je podsjetio na dom početkom proljeća ili krajem jeseni kad se povremeno pale drva u peći kako bi bilo ugodnije.
Muškat momjanski Amfora 2020. Kabola
Divno. U duhu davne izjave Marina Markežića mogu reći kako je to pedesetogodišnjakinja s tijelom, srcem i dušom tridesetogodišnjakinje.
Red 2018. Meneghetti
Merlot s 15 posto cabernet sauvignona i pet posto cabernet franca odlično je vino na svim frontovima: dugo i široko, vitko i visoko istovremeno.
Dingač M 2000 Vedrana Kiridžije
Vino za ocjenu šest! Manje ne treba ni očekivati od vinara koji je najavio mirovinu, a gotovo su mu svi dingači, prvi je iz 1995., zavrijedili petice.
Odabir je napravljen po sjećanju. Nisam pazio na ravnomjernu zastupljenost stilova, sorata ili regija nego jednostavno zapisao vina koja su mi i rano ujutro nakon Silent tastinga bila na pameti. Jedino što nisam želio ponavljati vina kojima sam prije nekoliko dana najavio Silent tasting.