Grand Selection Graševina 2017. Tradition Jasne Antunović iz Dalja, Pošip 2020. vinarije Bora iz Podgradine u zadarskom zaleđu, Terre Rosse Teran Riserva 2012. Morena Degrasija iz Savudrije, Dingač M 2000, svojevrsna kruna vinarske karijere legendarnog Vedrana Kiridžije iz Potomja te Matela Esenca Crljenak kaštelanski 2021. pet je izvanrednih, a ne baš lako dostupnih vina koja će se moći kušati na Vinartovu Silent Tastingu u četvrtak, 29. veljače, od 10 do 16 sati u zagrebačkom hotelu Esplanade.
Riječ je o posebnom, sjedećem kušanju na kojem svaki sudionik za svojim stolom bira vina i vinotoče mu ih donose u ritmu koji sam odabere. Tako se, u tišini ili uz minimalnu komunikaciju, sudionici mogu usredotočiti samo na vina. Takvo je kušanje svake godine sredinom veljače u Firenci. Posvećeno je crnom pijetlu, simbolu toskanskih vina Chianti Classico.
A u Esplanadi će u ponudi biti 115 biranih vina iz cijele Hrvatske podijeljenih po sortama ili regijama u devet grupa: malvazije istarske, graševine, sauvignoni Bregovite Hrvatske, pošipi, terani, mješavine crnih sorata i frankovke, plavci te ostale dalmatinske sorte bijele i crne, a izvrstan je i izbor bijelih maceriranih vina iz cijele Hrvatske. Podrobnije informacije te lista svih 115 vina su na grandtasting-vinart.com.
Treba reći i da je zabranjeno korištenje parfema i drugih intenzivnih mirisa prije kušanja te da jakne, također zbog neželjenih mirisa, treba ostaviti u garderobi. Dan poslije, u petak 1. ožujka, počinje dvodnevni Vinart Grand Tasting u Laubi gdje će se moći i porazgovarati s vinarima čija su vina bila na Silent Tastingu.
Fotografije: Matej Čelar, Ivo Kozarčanin