More

  Sisvete, Sesvete ili Svi sveti i četiri fina vina svetačkih imena

  Kategorije:

  Sve svece (Sisveti, Sisvete ili Svisveti, Sesvete, lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum) slavi Katolička crkva 1. studenoga. Kako one koji su već kanonizirani, tako i one koji to još nisu, piše Wikipedia.

  Na današnji dan prisjećamo se dragih ljudi koji više nisu s nama. Ovom prilikom prisjećamo se i dragih vina od autohtonih sorata nazvanih po svecima koja su i dalje s nama. Pa i nekih jela koja se tradicijski pripremaju na današnji dan i pristaju im. Kombinacije možda baš i nisu savršene po sommelierskim pravilima, ali nisu ni promašene.

  Štampar: Urban White Extra Brut

  Sveti Urban naselje je u Međimurju. Tamošnja je obiteljska vinarija Štampar 2016. godine napravila odličan pjenušac od pušipela (moslavca). Nazvali su ga Urban White. Osvojio je 2020. zlatnu medalju na Decanterovu ocjenjivanju. Istih 95 bodova od 100 zaslužio je ove godine pjenušac iz te 2020. Fino će pristajati hladnim kontinentalnim predjelima, ali i pečenom piletu s kroketima. Cijena mu je oko 26 eura.

  Šain Marelić: Pošip Sveti Ivan Selekcija

  Korčulansku vinariju vode rođaci Stojan Marelić i Dražen Šain, a enolog konzultant im je Matej Jovanov.  U dijelu Čare je koji se zove Sv. Ivan, u zgradi sagrađenoj 1841. Isprva je bila ljetnikovac, a pokraj nje je i kip Svetog Ivana po kojem su nazvali dva pošipa. Pošip Sveti Ivan Selekcija je od probranoga grožđa sa starih trsova koji rastu na izrazito mineralnom tlu. Dobar će biti uz tuku ispod peke. Stoji 19 eura.

  Clai: Malvazija Sv. Jakov

  Veliki Giorgio Clai od proljeća je i službeno u mirovini. Vinarija u mjestašcu Brajki nedaleko od Buja ima nove vlasnike, a vodi je južnoafrički enolog Tim Whitfield. Malvazija Sv. Jakov vino je kojem ime daje sorta, a prezime ponajbolji Giorgiov vinogradarski položaj. Dugo odležava pa su na tržištu vina koja je Clai radio. Raskošno i karakterno vino vino osvaja polako i bez problema će popratiti teleće pečenje. Butelja je oko 30 eura.

  Saints Hills: Plavac mali Sveti Roko

  Vinarija Saints Hills je u Oskorušnom na Pelješcu. Sveti Roko je Plavac mali iz vinograda na Komarni: raskošno vino puno je aroma bobičastog voća i začina poput origana. U njemu će lijepo zaplivati guska punjena grubim, zrnatim pire krumpirom bačenim na popečeni luk i začinjenim protisnutim češnjakom, kaduljom, limunovom koricom, paprom i solju. Gotovo savršen prilog je pirjani crveni kupus. Sveti Roko košta oko 25 eura.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....