More

  Sjajan oproštaj od 2016. s devet vina velikog Haut-Briona

  Kategorije:

  O dobrim vinima se priča, a o iznimnima se šuti, rekla je jednom prilikom poznata hrvatska sommelierka Daniela Kramarić iz Plavog podruma u Voloskom. Imala je pravo, sudeći po tišini na kraju kušanja vina glasovite bordoške vinarije Haut-Brion u zagrebačkoj vinoteci Svijet vina.

  Puna je voća, začina, fine crne čokolade, zemljanih tonova i nadasve mladosti bila boca Château Haut-Briona 2012. Mješavina merlota (65,5 posto) i cabernet sauvignona s dva posto cabernet franca izazvala je šutnju.

  Pred njim je 30 godina

  To je vino pred kojim je najmanje 30 godina ugodnog putovanja kroz vrijeme. Svi najpoznatiji svjetski kritičari dodijelili su mu 95 bodova ili više na listi do 100 i hvalili njegovu punoću, koja nije karakteristična za bordoška vina te berbe. Mnogi će reći da je vino puno premlado.

  To je istina, ali ne znači da ga ne treba piti. U svakom se gutljaju dugo uživa i pitanje je tko će i kad imati priliku probati ga ponovno. Kvaliteta, nažalost, ima i svoju cijenu. Butelja stoji gotovo 6300 kuna.

  Radosna šutnja i veseli razgovori

  Najbolje vino slavnog podruma kušalo se, naravno posljednje. O njemu se radosno šutjelo. O prvom se, pak, veselo razgovaralo. Bio je to Clarendelle blanc 2015.  Klasični bijeli Bordeaux je mješavina semillona i sauvignon blanca, a ima i malo još jedne mirisne sorte muscadelle.

  Miriše klasično sauvignonski, po zelenom povrću i cvijeću, a okus mu je pun, kremozan, topao i dobar za različitu hranu. Odličan je za pijuckanje. Lagan, a traje. Ima i dobru cijenu, rekao je Siniša Lasan, višestruki pobjednik na hrvatskim prvenstvima sommeliera. Ta je butelja 140 kuna, manje od nekih pošipa, komentiralo se. A pitanje je koji od njih se kvalitetom može mjeriti s ovim bijelim Bordeauxom.

  Dva su Haut-Briona istih ‘gazdi’

  Pomalo je nezapaženo prošao Clarendelle rosé 2015. Možda zbog kvalitete bijelog ili zato što je bilo dosta hladno. Riječ je o ozbiljnom ružičastom vinu od tri bordoške crne sorte. Čak i pomalo taničnom. Odlično za posluživanje čaše je i svojevrsno ljetno crno vino Clarendelle rouge 2012.

  Uslijedile su tri berbe vina La Chapelle de la Mission Haut-Brion s imanja preko puta “glavnog” Haut-Briona. U berbama 2012. i 2010. dominira cabernet sauvignon, a u 2011. merlot. Potonje je vino nježnije nego prva dva. Poprilično su divlja i s vrlo velikim potencijalom starenja. Posebno 2010. Zato je i skuplje od 2000 kuna. Ostala dva su između 700 i 800.

  Od kapelice do dvorca

  Potom smo se iz kapelice (La Chapelle) “preselili” u dvorac (Château Haut-Brion) i kušali drugu etiketu. Gotovo svaki bordoški château ima elitno vino i malo manje elitno. Berba 2005. te “prve rezerve” u Haut-Brionu zove se Château Bahans. Pet godina mlađe vino nazvali su Château Clarence Haut-Brion u čast Clarencea Dillona, koji je imanje Haut-Brion kupio 1935.

  – Mirišući ga, napiješ se. Kad bih mogao uzeti esenciju tog mirisa pa svako jutro uživati u njemu, bilo bi dovoljno – razmišljao sam o vinu pred kojim je možda i više godina nego preda mnom. Bilo je to predzadnjeg dana 2016., ali okusi i mirisi ostali su u glavi i u sljedećoj godini.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...