More

    Škola vina poučno je i zabavno druženje u Točkici

    Kategorije:

    Da vino ima lijevu i desnu stranu, naučili su polaznici 1. razreda Škole vina Bakhova sina u zagrebačkom Bistrou Točkica. Dopali su im se pojmovi iz sommelierske terminologije pri degustaciji vina kao i njihovo pojašnjenje: šećeri, alkoholi i viši alkoholi su na lijevoj strani i zaslužni su za mekoću vina, a kiseline, tanini i mineralne soli s desne daju mu tvrdoću.

    Naučili su i tri verzije vinske povijesti. Prva je “metafizička” i podijeljena na tri epohe. U pretpotopno doba naši preci nisu poznavali vino, ali su o njemu sanjali. Poslije su u biblijskoj Knjizi postanka čitali kako je prvi vinogradar bio Noa koji je posadio vinograd pa se napio vina, a u modernije doba vino se simbolično pretvorilo u vodu.

    Prijašnje su mutne i teško pitke tekućine postale bistre, mirisne, ukusne i dostupne svima. To je povijest na bazi knjige Filozofija vina Bele Hamvasa, mađarskog genijalca koji je puno činjenica iskrivio, ali iskazao toliko ljubavi prema vinu da mu se to ne može zamjeriti.

    Povijest kakvu doista poznajemo, ili barem mislimo da poznajemo, započinje oko 8000 godina prije naše ere kad su u Mezopotamiji kultivirali lozu. Oko 2700 godina prije naše ere počeli su u vinu uživati Egipćani, tisuću godina kasnije Grci su na druženjima pili vino, a Rimljani su širili lozu po krajevima koje su osvajali zato što su vinom plaćali svoje vojnike.

    A i pitanje je tko je koga kultivirao, zato što se australopitek, iz kojeg smo se razvili, pojavio prije oko 3,5 milijuna godina, a u zagorskom su Radoboju pronašli su okaminu lista vinove loze otprilike četiri puta stariju. Kao da je loza “stvorila” ljude. Ili barem Zagorce…

    Učilo se kako pojedini stilovi vina nastaju, ali i kako odlična vina lako “nestaju”. Kušala su se dva pjenušca, Petnat Pomalo od debita i Coletti Blanc od starih plešivičkih sorata pa rosé Franka iločke vinarije Trs. Klasično bijelo vino bila je Graševina Zlatno brdo, jantarno Jagunić RR Amber Selection, a “crnjaci” Frankovka Martin Albus i Plavac Miloš. Šećer na kraju bio je Traminac Principovac Iločkih podruma.

    Ova je “Školica” bila prva u nizu dogovorenih s odličnim domaćinima iz Točkice. U listopadu krećemo s redovitim tjednim druženjima, najčešće četvrtkom. Pripremamo i predstavljanja vinarija, usporedna kušanja vina istog stila ili od iste sorte iz različitih regija, usporedna kušanja različitih, a ipak usporedivih sorata te brojna druga lijepa vinska iznenađenja. Pratite nas na portalu i društvenim mrežama (Facebook, Instagram)…

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

    Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

    Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

    Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

    Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

    Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

    Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

    Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

    Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

    Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

    Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

    Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....