More

    Škrlet u čaši: Damir Košutić je najbolji ‘profić’, a Marijan Dolovčak hobist

    Kategorije:

    Promocija škrleta kao autohtone moslavačke sorte bila je povod Upravnom odjelu za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Sisačko-moslavačke županije za organizaciju nove priredbe Škrlet u čaši u sklopu koje je bilo i ocjenjivanje mladih vina. Pristiglo je 37 uzoraka, 15 od profesionalnih proizvođača i 22 od vinara hobista.

    Ono što smo ocjenjivali jako je dobro, posebice ako se uzme u obzir 2023. godina koja je bila puna problema, istaknuo je sommelier Tomo Jakopović, urednik Vinskoga kluba i predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje vina.

    U kategoriji hobista najbolje je bio ocijenjen škrlet Marijana Dolovčaka iz Udruge vinara Sveti Bartol Letovanski vrh, a među profesionalnim vinarima pobijedio je  Damir Košutić iz Kutine.

    Vesela je priredba počela u zaljubljenika u vino i škrlet Adolfa Cvancigera. Uz upoznavanje sa škrletom i njegovom poviješću, gosti su vidjeli prikaz narodnog običaja Vincekovo koji su izveli članovi KUD-a Repušnica, prema tekstu “Moslavačko vincekovo” Dragutina Pasarića.

    Potom je Tomo vodio degustaciju škrleta u vinariji Trdenić, gdje je gostima pripremljen i ručak s domaćim specijalitetima Moslavine. Nova je degustacija bila u vinariji Mikša, a na kraju je u Vinskom dvoru u Kutini župan Ivan Celjak podijelio priznanja vinarima čiji su škrleti bili najbolje ocijenjeni.

    Fotografije: Sisačko-moslavačka županije

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Gospodar žeđi (1): Vinska družina

    Ovo je priča iz davnih vremena, prve su riječi knjige Hobit, svojevrsnog prologa glasovite sage Gospodar prstenova...

    Zlatno brdo proslavilo treći rođendan! Darovali su dva nova...

    Bitan nam je dan treći rođendan. Htjeli smo ga proslaviti s vama i predstavit ćemo dva nova...

    Crikvenica zove! Mjesec plave ribe je od 20. rujna...

    Lokarda na focacci i Inćun u plavom jela su koja će pripremati chef Hrvoje Zirojević na otvaranju...

    Zašto bijela vina s vremenom tamne, a crvena blijede?...

    Prvotno se oksidacijom nazivalo spajanje nekog elementa s kisikom, hrđanje željeza na primjer, a redukcijom oduzimanje kisika...

    Vinom po goste u posezoni: Vinski grad u Poreču...

    Istarske vinarije AB Vina - Anđelo Brčić, Cattunar, Franc Arman, destilerija Rossi, Matić, Marčeta, OPG Kadum Ivan,...

    Željko Garmaz: Zbogom brljama – divna knjiga o slavonskim...

    Rakija ne može ići u prodaju dok ne odstoji minimalno godinu dana. Rakija ne ide na tržište...