Udruga Bregovita Hrvatska predstavila se na 17. Sarajevo Wine Festivalu 8. i 9. veljače u Hotelu Holiday. Sudjelovanje je podržala Hrvatska gospodarska komora, a Sjeverozapadnu Hrvatsku predstavili su Boris Drenški iz zagorske vinarije Bodren te vinari iz Moslavine.
Među brojnim radionicama na Festivalu bila je i ona o škrletu. Priču Nikice Katića iz Kleti Romić s punom je pozornošću pratilo 20-ak ljudi. Predstavio je Moslavinu kao vinsku i turističku regiju, pojasnio sastav tla, klimu i položaje kao bitne čimbenike za proizvodnju škrleta i odgovarao na pitanja.
Nikica je predstavio 11 vina različitih stilova:
- Vinarija Voštinić – Klasnić: Fraktal 2019. pjenušac
- Vina Seletković: Škrlet 2023.
- Klet Romić: Škrlet 2023.
- Vinarija Ptičar: Škrlet 2023.
- Vinarija Florijanović: Selekcija Mons Claudius 2022.
- Vina Seletović: Škrlet 2022. barrique
- Vinarija Žabić: Škrlet 2022.
- Vina Ivanić: Pukli kamen2021.
- Vina Kosovec: Škrlet 2018. Selekcija
- Vinarija Voštinić – Klasnić: Škrlet 2021. Natur
- Vina Glavica: Škrlet 2021. Amfora
Vinima od ove autohtone sorte oduševili su se na radionici i Josip Pavić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske, Ivan Sabolić, hrvatski veleposlanik u BiH, Vanda Babić Galić, savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova te Nikica Pažin, ministar savjetnik u Uredu Hrvatske gospodarske komore pri našem Veleposlanstvu u BiH.
Priča o škrletu brzo se proširila sarajevskim Festivalom. Brojni su posjetitelji došli na štand Bregovite Hrvatske kušati vina različitih stilova: od pjenušaca i mladih, preko ekoloških pa do dugo maceriranih, odnosno jantarnih.
Na Festivalu je izlagalo 70 proizvođača vina i hrane iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske te Italije. Vinari Moslavine predstavili su škrlet kako i zaslužuje, kao zvijezdu: Živi bili, škrlet pili!
Ivana Pranjić za Vinski klub. Fotografije: Nermin Memić i Ivana Pranjić