More

    Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

    Kategorije:

    Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za neku predikatnu berbu, iako nije isključeno da će završiti u nekom vinskom slatkišu, nago da pozovu ljude u gator u kojem se fino i jede. Perkelt od soma bio je svojevrsni slani baranjski “doručak” i uvod u slano, slatko i slasno putovanje s udrugom Graševina Croatica.

    Lajoš Kolar ponudio je uz perkelt od soma Graševinu 2023. pa zreli Pinot sivi. I, potajice, mladi Zeleni silvanac

    Stari baranjski riblji recept popratila je mlada graševina obitelji Kolar. Nije riječ o tipičnom baranjskom vinu. Ostali su Kolari bez vina, prodalo se što je bilo, pa su požuriti s berbom 2023. Iznenadila je svježinom, ali i dobro popratila masno riblje jelo s domaćim rezancima. Baranjski vinski karakter pokazao je zreli Sivi pinot odškolovan u velikoj hrastovoj bačvi. Jantarne je boje, izraženih cvjetnih i voćnih aroma, pun, dug…

    Četiri je slijeda imao slatki ručak u Starom podrumu Belja: tart s jabukama, hrskava ‘princesica’, ekler i ‘švarcvaldica’

    Slatki “ručak” poslužen je u Kneževim vinogradima, u Starom podrumu Belja, a slatko slana večera u restoranu Crna svinja u Čepinu. Bio je to dan za pamćenje u organizaciji udruge Graševina Croatica. Lako ga je opisati u nekoliko rečenica, ali teško će ga biti zaboraviti. Kao da smo u dahu odslušali Dan na utrkama i Noć u operi, slavne albume grupe Queen.

    Nisam slastičarka, nemam diplome, rekla je Ana Pačar. Ima ljubavi i ideja, barem prema ‘slatkišima’ koje je ponudila

    Tart s karamelom, kremom i jabukom te odličnom poluslatkom graševinom Jarčevo brdo 2022. vinarije Svijetli dvori bio je “predjelo” Ane Pačar. Prvo je glavno jelo bila njezina princes krafna, s Tramincem izborne berbe bobica 2017. Slavka Kalazića. Možda se i to vino može nazvati jelom: ima 18,5 posto alkohola, a ne “peče”. Je li se moglo zaustaviti vrenje, pitali su se neki. Je, ali vino bi bilo puno slađe. Ovako mu alkohol daje finu slast.

    Traminac visokih alkohola bio je dovoljno slastan i za princes krafnu Ane Pačar neobičnog izlgleda i poznatog okusa

    Slijedio je ekler s orasima i kremom od čokolade. Poslužen je s crnim vinom Belja radnog naziva “Premijerno” iz 2021. Frankovke je 85 posto, ostatak je merlot, a vino ima božićne arome i okuse po cimetu i klinčiću. Švarcvaldicu s višnjom, mascarponeom i biskvitom od tamne čokolate pratio je Sibernet 2016. Cabernet sauvignon je ojačan rakijom, a dodani su mu i liker od višnje te začini poput lovora, crnog papra, cimeta i klinčića.

    Večere u restoranu Crna svinja u Čepinu lijepo se prisjećati, ali teškop je o njoj pisati. Graševine su bile predjelo. Njih 14. Nisu se ocienjivale, samo se u njima uživalo. Slijedile su pašteta, pršut, rižoto pa gusja jetra s odreskom crne svinje. I primjerenim vinima, naravno. Slike govore dovoljno.

     

     

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

    Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

    Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

    Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

    Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

    Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

    Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

    Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

    Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

    Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

    Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

    Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....