Volio je portugizac, a obožavao graševinu. Posebno graševinu s položaja Mačovo brdo. U lipnju 2022. usporedili smo u podrumu dr. Branka Mihalja, poznatog kutjevačkog stomatologa, a svjetski znanog vinara, “običnu” graševinu, ako je običnih vina kod njega bilo, pa Mačovo brdo. Prva je bila jako fino, a druga veliko vino.
– Običnu graševinu smo 2021. brali 15. listopada i dobili vino s 4,2 grama neprovrela šećera. Po grožđe s Mačova brda išli smo mjesec dana kasnije, a fermentirala je do kraja. Kako je u onoj s manje šećera fermentacija stala, a u onoj s više kvasci su ‘odradili’ do kraja – pitao je ne očekujući odgovor pa na naše pitanje je li to bila dobra godina za graševinu odgovorio:
– Nema dobrih i loših godina. Ima samo drukčijih!
Graševina 2021. već je bila u boci, a Mačovo brdo, najavio je tad, buteljirat će 15. listopada. Dogovorili smo se da ćemo godinu dana poslije, dakle u lipnju 2023. godine, zajedno provjeriti koliko je “drukčija”. Na žalost nećemo. Dr. Branko Mihalj umro je 6. svibnja 2023.
Ostavio nam je i Mihaljevu ružu, jedinstveno vino od rajnskog rizlinga (50 posto) i graševine (45 posto) začinjeno portugiscem. Baš se lijepo osjetio taj mladenački crnjak podrijetlom s druge strane Europe. Nije dao samo boju nego i dobrodošlu dozu tanina. Imala je Ruža i 14,2 grama neprovrela šećera, no svejedno je lijepo osvježavala. Za to je, govorio je, zaslužan baš portugizac, sorta koja mu je također bila posebno draga.
– Evo tu je vinograd portugisca starog 70 godina. Poput mene – pokazivao je s terase na izasku iz kušaonice.
– Nisam ga 40 godina pognojio. Trsje je ispod šume i kiša iz nje lozi nosi sve što joj treba. A ne daje vina koja se moraju piti mlada. S godinama postaje pravi pa uz kupine i jagode miriše i na fini papar – objašnjavao je karakter vina iz prašnjave boce izvučene iz arhive pa dodao kako se gotovo sva crna vina mogu piti na eks iz bukare, ali ne i portugizac.
– On se pijucka lagano – gotovo da je zapovijedio pa sjetno dodao:
– Za drugog su dunje žute!
Što je time mislio, nije htio reći. Sad, na žalost, znamo. Zbogom, doktore Branko.