Martinja, ocjenjivanja, kušanja, službene i neslužbene godišnje skupštine, simbolične berbe s trsa koji raste iz kace te ostala druženja s povodima ili bez njih dio su lijepih uspomena iz Kleti Kurtalj na zagrebačkom Kaptolu.
Svojevrsno plešivičko veleposlanstvo dragi vinar Drago Kurtalj otvorio je na današnji dan 2014. godine. Nije dugo trebalo da se lijepi podrumski prostor pročuje kao prekrasno mjesto za vinska druženja. S prvim se naznakama proljeća počelo tražiti i mjesto za stolom na maloj terasi.
Privlačni su bili ugođaj, društvo te gableci: kelj čušpajz brzo je postao razlog za dolazak. I ostao… Čak i nakon što je na internetu objavljeno kako se priprema, malo je tko prestao dolaziti. Veseli Dragec i genijalna Andreja Štankler društvo su koje tom narodskom jelu daje poseban štih.
I Vina Kurtalj, naravno. Crno, belo ili plešivičko… Očaravaju rajnski rizlinzi te pinoti, sivi i crni, u različitim izvedbama obiteljske vinarije, a pjenušci su posebna priča. Cuvée Prestige 2015. od chardonnaya i crnog pinota pobijedio je na ocjenjivanju 53 hrvatska pjenušca The Flute Stars. Kurtalj Rosé, pak, bio je najbolji pjenušac ocjenjivanja ružičastih vina Drink Pink.
Krvavice, češnjofke, pohanci, bunceki, naresci iz kućne “radinosti”, tradicionalni kolači poput salenjaka s domaćim pekmezom dio su jela koja je sve teže pronaći u ponudi naših ugostitelja, a Andreja i Dragec ih redovito nude. Svaki dan, a ne samo na rođendan Kleti koji, namjerno ili slučajno, pada baš na Valentinovo. Pa i vino je ljubav. Sretan rođendan Kleti Kurtalj!