More

  Srpska vina u Zagrebu: 10 etiketa za uživanje

  Kategorije:

  Najbolja srpska vina po izboru portala vino.rs-a glavni urednik Viktor Čikeš donio je po treći puta na kušanje odabranom društvu sommeliera, vinoznalaca i vinskih pisaca. Domaćin je bio Ivan Dropuljić, direktor najstarijeg i najutjecajnijeg vinskog festivala Zagreb Vino.com. Uz nas su u njegovoj vinoteci u izvrsnim vinima uživali vinski pisci Željko Suhadolnik, Bakhov sin Ivo Kozarčanin te Zoran Vitas, sommelier Tomo Jakopović, vinski promotor Siniša Medenica, vinoznalac i legenda yu-rocka Tihomir Pop Asanović (dolje) te Ivana Čutura koja je sve fotografirala.

  Bila je to treća takva prezentacija u Zagrebu pa su i očekivanja su bila visoka, kako po kvaliteti vina tako i po njihovoj raznolikosti i autentičnosti. Započela je suhim raskošnim vintage pjenušcem Eclater 2018. vinarije Zvonko Bogdan. Klasični blanc de blancs je vrlo ambiciozan pjenušac ambiciozne vinarije. Bazno vino je odležalo na finom talogu pa nakon druge fermentacije u boci još 46 mjeseci na kvascima. Na tržište je pušten nakon što je dobio potrebnu ozbiljnost i aromatski se definirao bez dodatka ekspedicijskog likera. Oduševio me izvrsnom svježinom, finog perlanja i pamtljivog okusa, izazvao je oduševljenje. Izvrstan primjer pjenušca za širenje vinske kulture u Srbiji, potpuno razumljiv, a dovoljno kompleksan.

  Rosé od merlota iz Goriških brda

  U kategoriji ružičastih vina, gosti iz Beograda predstavili su Fau de Rosé 2022. vinarije Vertiz Bobe Živojinovića napravljen od merlota iz Goriških brda. Odlično vino preciznog je i finog mirisa s naglašenim voćnim aromama. Krasi ga puno tijelo koje ga ne opterećuje, a visoka svježina i naglašena mineralnost daju mu živost i energiju. Moderno vino bez slabe točke kojem nedostaje tek autentičnost.

  Potom nam se u čaši našao Grašac 2020. Vinčić, ovjenčan Decanterovom platinom. Vrlo ambiciozno i kompleksno vino na najbolji način pokazuje potencijal velike, ali nedovoljno iskorištene sorte. Bogate arome, umjereni intenzitet, ali nevjerojatna širina osvajaju na prvu. Okus je bogat, dubok i moćan. Jedno od vina koja ne treba detaljno secirati nego promatrati kao homogenu cjelinu kojoj su harmonija i balans dovedeni do savršenstva. Profinjenošću i karakterom podsjeća na najbolja burgundijska vina.

  Furmint voli Frušku goru

  Treće posluženo vino bilo je organski Furmint Kew 2019. iz majstorske radionice Ernőa Sagmeistera. Još jedno odlično vino od zanemarene velike sorte, što je neupitno furmint koji se na obroncima Fruške gore odlično “snalazi”, ali nedovoljno koristi. Savršen pristup i veliko razumijevanje vina omogućili su da se razvije u veliko vino uz minimalne intervencije. Sve najbolje što sorta nudi krasi ovo vino: intenzivne voćno-cvjetne arome, bogat i fin okus, moć i elegancija. Prisutna slast u vinu poravnana je iznimno naglašenom, ali ugodnom mineralnom svježinom. Vino za pasionirane vinoljubce koje treba razumjeti da bi se u njemu u potpunosti uživalo.

  U sauvignonu Ex Catedra 2021. vinarije Erdevik vidljiv je promišljen pristup aromatičnoj sorti od koje se često proizvode intenzivna, nametljiva vina koja često koketiraju s banalnošću. Ekipa iz Erdevika spustila je intenzitet aroma i dobila širinu. U okusu je zadržan intenzitet, ali je dobivena slojevitost i kremoznost odležavanjem u novim baricima čak 24 mjeseca. Barik vinu nije naudio nego mu je dao dodatnu dubinu i umirio ga zadržavši sve sortne karakteristike, primjetne u svakom detalju.

  Morava je i sorta

  U kategoriji jantarnih ili “orange” vina predstavljen je Morange 2018. Milijana Jelića od sorte morava. Ova kategorija je vrlo sklizak teren jer stvari nisu još potpuno definirane ili barem postoje različiti kutevi gledanja na ovu stilsku formu. To ostavlja veliki prostor vinarima u interpretaciji, a svaki se rezultat dugačke maceracije bijelog grožđa može predstaviti kao nešto što je vinar želio, čak i kad je vino opterećeno raznim problemima.

  Kod Moranža je sve potpuno jasno i čisto. Odlično vino pravi je primjer kvalitetnog pristupa ovoj sorti i ovakvoj vinifikaciji. Lijepe je jantarne boje i slojevitih aroma. Postepeno izlaze iz čaše mirisi bijelog čaja, šipka, cvijeta lipe, bagrema i badema, a na nepcu im se pridružuj suha marelica. Intrigantno vino puno je energije i odličnog balansa mekih alkohola i žive citrusne kiseline.

  Polemika oko Matalja

  Na red je došao Bukovski Cuvee 2019. Matalj koji je osim što je posve originalan i vrlo dobar. Oko ovog vina je bilo dosta polemike za stolom, a vjerojatno je tako i u širem krugu vinoljubaca. Ako je to bila ideja, autor je u potpunosti uspio. Neki su ovo vino vidjeli kao moderno, elegantno, svježe i drugačije, a drugi su mu zamjerili prevelik utjecaj drva, gorčinu u retrookusu i nedorečenost. Baš je u tim različitim pogledima degustatora čar ovog vina, kao i u intrigi koju izaziva.

  Dionizije 2019. Jović odličan je blend vranca i cabernet sauvignona. Vino na prvi nos otkriva da je grožđe u berbi bilo jako zdravo i zrelo. Umirene voćne arome isprepletene začinskim tonovima sugeriraju ozbiljnost koju dubina u okusu potvrđuje. Brojni zreli tanini utječu mu na karakter, a mineralna svježina daje mu energiju.

  Vino koje priča samo o sebi

  Potom je posluženo jedno od najboljih srpskih vina (možda i šire) koje sam ikad kušao: Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017. Radovanović. Bilo kakvo seciranje ovog vina i puno riječi nepotrebni su jer vino govori samo o sebi. Nastupa s ozbiljnim gardom, beskompromisno i bez ustupaka. Vrlo izravno, nudi se na prvu, premda je već u sedmoj godini. Moć i elegancija. Karakter vinara vidljiv u svakom detalju. Veliko vino za velike trenutke.

  Za kraj je poslužen Di Ice Wine 2020. DiBonis od rijetke sorte generoza. Dvije je godine školovan u hrastovoj bačvi, pa još jednu u akaciji. Pomalo neobična, ali vrlo uspješna vinifikacija za ovako visoke predikate sa 330 grama neprevrela šećera. Vino je prožeto najfinijim aromama suhih marelica, breskve i livadnog meda koje dodatno oplemenjuju botritisni tonovi. Okus je zavodljiv, bogat i zreo. Fantastičan odnos zaostalog šećera i dragocjenih kiselena daje mu ravnotežu i ozbiljnost. Ne kaže se uzalud kako šećer dolazi na kraju.

  Bogatstvo sorata i stilova

  Zajednički zaključak svih prisutnih je da je jasno vidljiva ekspanzija kvalitete srpskih vina i hvale vrijedna raznolikost u sortimentu kao i u različitim stilskim interpretacijama. Zahvaljujem kolegama iz vino.rs-a na inicijativi, a meni je bilo veliko zadovoljstvo organizirati ovakvu degustaciju. Hvala i Ivanu Dropuljiću i njegovoj supruzi na izuzetnom gostoprimstvu u intimnom prostoru njihove vinoteke. Nakon službenog djela degustacije srpskih vina druženje se nastavilo do kasno u noć uz delicije koje je pripremila Ivanka Dropuljić i odabrane vinske klasike.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...