St. Hills Cantina! Na kušanju istarskih ‘svetih’ vina oduševio je crljenak Pape

Nježne likerske note zagrlile su one drvene iz, očigledno, jako dobrih bačvica u kojima je odležavao Pape 2022. vinarije Saints Hills. Crljenak je to, s Komarne, najmlađeg hrvatskog vinogorja pokraj Pelješkog mosta. Toplina mu dobro čini, nikako ga ne treba služiti iz hladnjaka, a velika čaša prava mu je… Prava mu je košulja! Poput fine svilene koja će ljeti zaštititi od sunca, a propustiti zrak koji će osvježiti.

U Saints Hills Cantinu u mjestu Radovani pokraj Višnjana došli smo kušati istarska vina vinarije čiji je prvi dom Vinaria, kako zovu staru zgradu u mjestu Oskorošno na Pelješcu. Oduševilo je, eto, u Istri dalmatinsko vino.

Svjetski putnik

Pape je naš tribute crljenku, velikom dalmatinskom putniku koji je, šireći svijetom slavu svojih korijena, otplovio preko bare i tamo ostavio trag kao zinfandel. Fermentira u betonskim tankovima, te nakon toga odležava u barrique bačvama 12 mjeseci prije buteljiranja. Kao pravi Dalmatinac koji se vratio kući, voli gradele, brudete, te odležane sireve, lijepo su opisali duh ovog vina vlasnici, Ivana i Ernest Tolj.

Mlad je još taj Pape, može se dodati. Tanini još pomalo stežu usta, no daleko od toga da se u njemu neće uživati. Za sljedeće će blagdane biti jako dobar, a dojam je kako će krajem 2026. biti u punoj formi. Ako dočeka. Napunjeno je 2400 boca i to bi za 24 mjeseca lako moglo nestati. Doći će, valjda, nove borbe.

Takvih problema neće biti s vinom Le Chiffre. Riječ je o vinu od chardonnaya koji raste odmah uz Cantinu. Fermentiralo je i odležalo u hrastovim bačvicama od 225 litara uz povremeno miješanje kako bi se fini talog podigao. Miriše na žutu krušku, osjete se zrele note suhe smokve te naznake vanilije, meda, tosta i kroasana, a okus završava ugodno maslačasto.

Začin malvaziji

Chardonnaya ima i u vinu Mala nevina, ali samo osam posto. Također je iz vinograda pokraj Cantine, a odležao je u francuskim bačvicama. Malvazija dominira. Grožđe je iz kontroliranog uzgoja u okolici, a vino provodi pola godine, ponekad i više, u betonskim tankovima uzidanima u podrumu. Lijepo je mineralno, a aktualna berba je 2023.

Iz 2023. je i Frenchie, Sauvignon s 20 posto semillona. Dozrijeva u betonskim jajima, a mirisno i svježe vino izlazi na tržište godinu za godinom. Za hranu i dobro društvo u toplijem dijelu godine je, a posvećeno je Michelu Rollandu, glasovitom svjetskom enologu koji je savjetnik vinarije. Cantina ima restoran, dvije de luxe sobe i apartman te helidrom. U planu su i gradnja bazena te sadnja maslina.