U Kući Baranjskog kulena u Branjinom Vrhu proteklog je vikenda bio prvi Festival kulena u sklopu kojega je organizirano i Drugo nacionalno ocjenjivanje ovog suhomesnatog specijaliteta koji ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Najbolje je ocijenjen kulen obrta Euro-farm Stanka Josipovića iz Koritne, a viceprvak je tvrtka Babogredski Feniks Mate Petričevića.
Ponajbolji komadi svinjskog mesa miješaju se za kulen sa začinima među kojima dominiraju crvena paprika i papar. Puni se u prirodno crijevo koje zovu katica pa stavlja na dim i potom prepušta sazrijevanju. Svaki je kulen čisti ručni rad, unutrašnjost mu sve češće nalikuje cvijetu, a nazivaju je i srcem, objašnjavaju majstori kulenari.
Kako se sljubljuje s vinima pokazali su na radionici sljubljivanja kulena i vina enolog i sommelier Damir Zrno te direktor Udruge Graševina Croatica Tomislav Panenić. Ponudili su Zrno i Panenić uz kulene ružičasti pjenušac La Belle Rose, mirna bijela vina od graševine, rajnskog rizlinga, sivog pinota, poluslatki rosé te crnjake od frankovke i mješavine cabernet sauvignona i merlota.
Ocjenjivačka komisija dodijelila je ukupno 13 zlatnih i 18 srebrnih priznanja.
Ponosan sam zato što su svi članovi Udruge, koji su certificirani za proizvodnju Baranjskog kulena i koriste oznaku ZOZP, na ovom ocjenjivanju osvojili zlatnu medalju. Tako su OPG Šarošković, OPG Stanković, OPG Stojković, Domaći kulen Matijević, OPG Zuber i Belje plus pozicionirali Baranju u središte proizvodnje vrhunskog kulena u Hrvatskoj, rekao je Miodrag Komlenić, predsjednik Udruge Baranjski kulen.
Fotografije: Nikola Zoko