Brali smo grožđe u dva termina. Prvi je bio početkom rujna, drugi dva tjedna poslije, nakon kiše, rekao je plešivički vina Damir Režek točeći iz tanka u pehar prvo ovogodišnje vino. Portugizac naravno. I dobar je. Kušali smo onaj od grožđa iz prve berbe. Kiseline su malo niže nego što sorta inače nudi, takva je godina, no malolaktična fermentacija nije svu jabučnu pretvorila u mliječnu pa je dojam svježine dosta dobar. Druga je berba još u bačvi. Tako se naše najpoznatije mlado vino već može kupiti. Cijena je četiri eura po litri. Plus PDV.
A ima Damir ove godine i treći portugizac, napravljen kao bijelo vino. Baza je to za pjenušac, prvi ove legendarne plešivičke vinarije. I neće biti samo od portugisca. Priprema za drugu fermentaciju u boci i mješavinu chardonnaya (70 posto), rizvanca (20 posto) i silvanca. Našalili smo se kako tim pjenušcem slavi 20 godina našeg poznanstva. Išli smo 2004. na vinsko putovanje u Austriju (Gradišće) i Češku (Znojmo). Čak smo bili i cimeri. Proslavili smo obljetnicu Crnim pinotom 2022. Proveo je u drvetu godinu i pol, nježan je, elegantan, tihog mirisa kupine i vitkog, ali čvrstog tijela. Možda je i najbolji koji je do sada napravio.