More

    Stina Godiment, Vugava i Pošip krasna su marenda za 30 i nešto. Stupnjeva…

    Kategorije:

    Vani nije hladno, budimo neozbiljni opisujući temperaturu u Bolu pri kraju ljetnog prijepodneva. Nije hladno, budimo ozbiljni, ni u Prvoj dalmatinskoj vinarskoj zadruzi, osnovanoj u središtu tog bračkog gradića još 1903. Dvadesetak je stupnjeva manje nego vani u zgradi koju je ekipa vinarije Stina spasila od propadanja i u kušaonici je prekrasno. Savršen ljetni ugođaj za bijelu vinsku marendu kakvu je pripremio enolog Stine Rikard Petrić. Marendu od Godimenta, Vugave i Pošipa iz berbe 2023.

    Položaj Grabica je 350 metara nad morem, na padinama brdašca uz cestu koja u vodi Bol

    Svega je bilo prošle godine u vinogradima oko Brača, ali naš na Grabici mimoišle su i bolesti i vremenske nepogode. Prinos je bio malo manji, ali kvaliteta odlična u tom grožđu s kamena koji vinima osigurava prekrasnu mineralnost i svježinu, istaknuo je Rikard vinogradarski položaj dodajući kako se i inače u kišnim godinama oslanja na njega, a u sušnima traži i grožđe pošipa u slavnoj korčulanskoj Čari.

    Prikaz trsova i tla iz kojeg rastu je i u kušaonici vinarije Stina u središtu Bola

    Na Grabici od bijelih sorata ima malo viogniera i više chardonnaya, vugave te pošipa. Od tri potonje sorte je i ukusan i svjež Godiment 2023. Treba mu malo zraka u čaši, riječ je o minuti-dvije. Vrlo je ugodno gorak i dan poslije postao je odlična pratnja filetima svježeg brancina kratko poširanima u foliji s malo mente i ruzmarina te kuhanjem omekšanim listićima pistacija.

    Ponuda vina za kušanje u vinariji. Pogledaš, ‘pročitaš’, ako možeš, odabereš pa uživaš…

    Lijepa je i Vugava 2023. Aroma nije forte sorte, ali ovo vino već na prvu fino miriše po marelici, a potom se javljaju lijepi povrtni mirisi. I list rajčice. Nismo koristili kvasce koji bi poticali takav miris, kažu. To je samo izašlo… Nakon gutljaja nije ni važno. Dugog je voćnog okusa, slasna i svježa istovremeno, ponovno ugodno gorka i na najljepši način slana.

    Priprema Rikard i bačve za buduće vugave da vidi kako će se vino s drvetom ‘pohrvati’

    Potom je u čaše stigao olimpionik, aktualnim rječnikom rečeno. Pojam je to koji označava pobjednika neke od olimpijskih disciplina, a Stina Pošip 2023. apsolutno je sportski tip: mišićav, a skladan. Sigurno bih ga ljepše opisao da mu je naziv ženskog roda. Recimo pošipica. Ima 13,5 posto alkohola, što je nebitan podatak za vino skladno poput ovog koje ponosno iskazuje i dobre kiseline.

    Oslikavaju boce gosti vinarije vinima koja su kušali. Ima tu sigurno i pošipovih boja

    Prepun je voća. Onog reskog, ali i mekanog poput marakuje. Mineralan, dug. Iza Nove godine bio bi pravi, pojašnjava Rikard. Ima ga 60.000 boca. Izdržat će sezonu, bit će ga i za Božić, na žalost ne do sljedeće sezone. Trebalo bi nam 100.000, ali ne možemo ni kupiti grožđe. Svi ga hoće, dodaje. Pošip Majstor 2022., možda upućuje kako bi se razvio ovaj bez ‘titule’, kad bi imao vremena.

    Važna su vina, naravno, ali nije naodmet dodati i da je vrlo ugodno biti u kušaonici

    Prekrasno miriše po mediteranskom bilju, ističu se ruzmarin i menta, pa ni onog lubina iz odlomka o vinu Godiment ne bi trebalo njima začiniti. Pravi majstor, u svakom slučaju. Šetnja vinima od crnoga grožđa započela je Opolom Stina 2023. od plavca i syraha s Grabice i grenachea iz Nadina. Premoćan je sam plavac bio za ružičasto vino.

    Tri kila za litru. Plavac ko nuoć. Daj nam ga danas, uklesano je u stini u vinariji Stina

    S merlotom, syrahom, cabernet sauvignonom i tempranillom dao je 2023. plavac Bogomdon: ugodan crnjak s omjerom sorata koji je, eto, Bog dao. A što je sam plavac lani dao znat ćemo za nekoliko godina. Sad se može kušati Plavac 2020. Iz hladnije je godine, vitkiji, s naznakama tercijarnih nota… Prepoznatljivo miriše i nimalo ne opterećuje.

    Ali zahtjevan je. Za stolom traži društvo pažljivo pečenog steaka ili fileta velike morske ribe začinjenog samo s malo finog grubo mljevenog papra. Plavac Majstor 2019. koncentrirano je vino puno ugodnih tanina koji miluju nježno poput fine spužve, a Plavac mali Stipančić 2019. kombinacija snage i elegancije koju je zadržao  zahvaljujući izdvajanju suhvica prije prešanja.

    I na povratku iz Stine teško je ne zastati uz Grabicu i ponovno pogledati gdje vina nastaju

    Liznuli smo prije rastanka i Plavac mali Remek djelo 2016. Naziv je dobro odabran, ma koliko izgledao pretenciozan, zato što vino hrani srce i dušu. I govori glasno ono što ostali plavci šapuću: Kupi me i pričuvaj do jeseni. Bit ću ti draži kad ne bude vruće!

     

     

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Dunav Wine Fest: 11. listopada vinski biseri Slavonije, Podunavlja...

    Uživanje u ponajboljim vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja i gostujućih vinara s vojvođanskog dijela Fruške Gore očekuje...

    I priče o siru dio su 29. izdanja knjige...

    Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki...

    Nedjeljni vinski haiku: San o vinu

    Hladne su kiše. Mačak spava. Vinska ga Kutija grije. Nedjeljni (vin)haiku 63

    Portugalci piju najviše: 61,7 litara po glavi (starijoj od...

    Znamo svi da je SAD najveći konzument vina. Prošle su godine Ameri popili 33,3 milijuna hektolitara vina,...

    Došao u berbu uzalud! Lopovi su brali noću i...

    Mislio sam da su ptice pojele grožđe. Kad sam na tlu vidio nekoliko grozdova uredno odrezanih škarama,...

    Ocijenili 68 džinova uoči treće GinIstre! 25. listopada će...

    Iz Italije, Slovenije, Srbije, Slovačke i, naravno, Hrvatske stiglo je 69 džinova na senzorno ocjenjivanje u Strukovnoj...