Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se “namjerili” na dvadesetak vina u kušaonici Vlade Krauthakera. Prekrasno rano radno popodne bilo je dio putovanja Slavonijom i Podunavljem u organizaciji udruge Graševina Croatica.
Po svemu je odličan taj vinski uradak studenata i njihova profesora dr. Josipa Mesića. Zrelo je vino, čvrsto i, pokazalo se, tipično slavonsko. U duhu odgovora Ive Enjingija na pitanje je li pokušao napraviti crni pinot sličan burgundijskom: Zašto bih uopće pokušavao? Napravili bi oni u Burgundiji crni pinot poput mog, samo kad bi to mogli i znali!
Malo su dvije ili četiri godine
Na Veleučilištu su mogli i znali napraviti vino kakvo radi Ivan Enjingi, a on je na kušanje poslao Crni pinot 2019. u kojem se apsolutno prepoznaje rukopis vinara. Moramo se samo naviknuti na mlado Ivino vino. A dr. Mesić je s Veleučilišta donio i 10 godina mlađi crni pinot. Berba 2021. ima 15 posto alkohola, a razgovarat ćemo o njoj kad dosegne zrelost one 2011.
Dva fina crna pinota predstavilo je Kutjevo. Berba 2019. na najboljem je putu ka velikom vinu, samo da još malo omekšaju tanini. Godinu mlađi, pak, svima se dopao. Malo je više sladora nakupilo grožđe u vinogradu i dalo pun, smiren klasičan crnjak koji će se vjerojatno lako prodati.
Nije mlađe uvijek slađe. Pardon, grublje…
Ne mora mlađe vino imati grublje tanine, objašnjavao je enolog Ivan Marinclin i dodao kako je svaka godina drukčija. Gusto vino stiglo je i iz Feričanaca. Jako dobar crnjak je Miraz Pinot crni 2017. u kojem se može i naslutiti sorta. Donijeli su svoja vina i Adžić, Galić i B. Jakobović iz vinogorja Kutjevo te Štefanec iz požeško-pleterničkog. Zvijezde su ipak bili domaćin Krauthaker te Sontacchi, čiji je podrum u samom središtu Kutjeva.
Kruno Sontacchi s pravom se pohvalio bijelim vinom od crnog pinota. Blanc de noirs 2021. odnjegovan je na finom talogu i bogato je vino prepuno slasti s jedne strane te mineralnosti s druge. Grožđe je s položaja Korija. Tamošnja je loza dala i sirovinu za jako fin Pinot noir 2020. Bio je u rabljenim bačvicama pa je sljubljen u veliku (2000 litara).
Korija 2021. pokazuje kamo će Sontacchi
Iz 2021. je Kruno Sontacchi predstavio i ekološki Pinot noir 2021. s položaja Venje. Uzorak je stigao iz bačve u kojoj još zrije. Fermentaciju su pokrenuli prirodni kvasci, a “dogodila” se i spontana malolaktička fermentacija koja grublju jabučnu kiselinu pretvara u mekšu mliječnu. To vino pokazuje smjer koji vinarija želi i koji je, čini se, jako dobar.
Martina i Vlado Krauthaker su, kao domaćini, ponudili šest crnih pinota. Berba 2022. stigla je iz tanka. Vino je puno, čvrsto, sortno prepoznatljivo i poprilično tanično. Mlado je, ali s vrlo lijepom budućnošću. Godinu dana mlađi crni pinot naprosto je prekrasan. Ima ga sa svih strana: sorta se lijepo prepoznaje, pikantan je i fino se osjeti utjecaj dobre bačve.
Zrelo, zrelije pa još zrelije, ali mlado
Čini se kako je dvije godine zreliji. Zreliji i od berbe 2020. koja je sad u punoj formi. Godinu dana mlađi, iz 2019., bio je najpunije vino među “domaćinskima”, ali berbe 2017. i 2015. zaustavljale su dah. Prva još pomalo steže usta, ali prema svemu ostalome bila je najbolja. A dvije godine zreliji crni pinot traži vrijeme. Vrijeme u širokoj čaši. Nakon što ga dobije, vraća višestruko.
Treba kupiti taj Crni pinot 2015. Želi li ga Vlado prodati, treba ga kupiti netko tko zna što kupuje može ga sačuvati još neko vrijeme. Neće požaliti. Po završetku priče o crnim pinotima nastavilo se “raditi po sekcijama”. Sjeo je i Bakhov sin s Antom Miličevićem, najboljim šumarom među vinarima i najboljim vinarom među šumarima pa naučio nešto:
Od šišarke do verduzza
Pinot crni je prijevod latinskih riječi “pinus nigra”, ispalio je Ante čim smo se kucnuli pa pojasnio: pinus je šišarka, a grozd crnog pinota ‘preslikana’ šišarka! Tomo je za to vrijeme s glavnim enologom Kutjeva Ivanom Marinclinom uživao u verduzzu, vinu od bijele sorte iz talijanske regije Friuli-Venezia Giulia koju, čini nam se, samo Vlado Krauthaker kod nas puni u boce. S koliko su energije razgovarali o verduzzu vidi se na fotografijama dolje.