More

  Studentska vina: Vinum academicum iz Vallis auree

  Kategorije:

  Akademsko vino: što li je sad to? Naziv vrlo ambiciozan i zahtjevan, obvezujuć, a latinski izričaj pojačava važnost i vrijednost. Vinum academicum najavljuje se kao nešto novo iako, suštinski i nije! Dolazi iz blagoslovljene Vallis auree odnosno Zlatne doline oko Požege. Izlazilo je i prije s katastarski istog vinogradarskog posjeda kao što je to i danas, samo je kao vlasnik slovilo Požeško sveučilište, a po novome je to požeški Fakultet turizma i ruralnog razvoja u sklopu sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

  Glavna zgrada institucije nalazi se u Požegi, a Nastavno-istraživalačka baza Vinum Academicum s vinogradom u Podgorju, prerada grožđa i produkcija vina i dalje je u podrumu Veleučilišta u gradu Požega. Vinum academicum u Zagreb su, u vinoteku diWine koju vodi Irena Lučić, došli predstaviti enolog doc. dr. sc. Josip Mesić, koji je vodio proizvodnju vina i prije, doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj i poslovanje i inicijator (re)dizajna brenda Vinum Academicum, te nastavnik Tomislav Soldo.

  Graševinu ‘zaboravili’ ponuditi

  Na osam hektara površine, studenti požeškog Fakulteta turizma i ruralnog razvoja, brinu o uzgoju 12 internacionalnih kultivara vinove loze. Uz najznačajniju, domicilnu graševinu, tu su još sauvignon blanc, pinot bijeli, pinot sivi, chardonnay, muškat žuti te merlot, pinot crni, zweigelt, cabernet sauvignon i syrah. Čudno mi je da graševine, u koju se inače kunu svi u Slavoniji, nije bilo. Barem ne na ovome kušanju u službenom dijelu programa.

  Još iz vremena dok je imanje bilo pod Veleučilištem u Požegi pamtim kakvoću crnih vina i rado se po dobru sjećam syraha. Na degustaciji sada od bijelih su mi se najviše dopali Chardonnay 2021. (mješavina chardonnaya njegovanih u različitim tipovima bačava, suho, 14,5 vol %) i Sivi pinot 2022. (12,5 vol%). Bijeli pinot 2022. pokazao je lijepu sortnu aromu ali rađen je donekle pomodno, kao polusladak.

  Bravo za bordoške sorte

  Skladnim i ugodnim, punim i vrlo živim te nimalo dosadnim, kako zna biti, pogotovo kad je s visokim alkoholom (14,5 vol%) predstavio se Merlot 2020. Enolog Josip Mesić pojasnio je da nije odrađena malolaktika i to mu je dobro došlo. Odličan mi je bio Cabernet sauvignon 2018. s 15 vol % (prinos 1 kg po trsu). Sortno odmah prepoznatljiv, snažan, pun, konkretan, elegantan, odličan kao pratitelj krepke hrane ali i prikladan kao tzv. vino meditacije.

  Na kraju su poslužena dva syraha, iz berbi 2013. i 2011. Zreliji se pokazao u jako jako dobrom svjetlu, mnogo boljime od dvije godine mlađeg brata . Crni pinot ponuđen nam je, neočekivano, u verziji slatkog visokog predikata, odnosno izborne berbe. S obzirom na kakvoću kušanih vina ne iznenađuje to da su studenti, koji inače aktivno sudjeluju u Erasmus programima, osvojili brojne nagrade na razini EU, i naročito na području sljubljivanja hrane i vina.

  Kolege nisu došle

  Šteta je što prezentaciji, kad je već u pitanju izraz Vinum academicum, nije prisustvovao i netko od profesora sa zagrebačkog Agronmskog fakulteta – Odjela za vinogradarstvo i vinarstvo, koji su imali svoje prste u podizanju kakvoće vina baš i u Zlatnoj dolini, primjerice kroz provedbu klonske selekcije Graševine…

  Proizvedena vina već otprije su na glasu po visokoj kakvoći, pa i logično je da se kao visokoškolska ustanova trudimo napraviti što bolja. Imamo dosta vjernih nam kupaca, ali smatramo da na tržištu zavrjeđujemo i bolji status. Da bismo ga i postigli moramo više poraditi na promidžbi. Istaknuo bih i to da snažnijim brendiranjem ovih vina možemo i značajnijim intenzitetom na domaćem ali i inozemnom planu učinkovito širiti i glas o uspjesima naših studenata. Dali smo si truda i glede novog vizuala. Za kreaciju dizajna novih etiketa angažirali smo znanog majstora Vanju Cuculića, kazao je Berislav Andrlić, pun vjere u povećanje količine plasmana i to s razlogom: na čvrstom temelju koji čine i vrlo povoljne maloprodajne cijene butelja. Nijedna ne prelazi maloprodajnu cijenu od devet eura! Određene vinske etikete Vinum Academicum mogu se pronaći i na vinskoj karti diWine Bara po vrlo ugodnim cijenama.

  Fotografije: Irena Lučić, diWine Croatia

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...