Autentični, pikantni slavonski snack cernički ćuptet na nedavnoj dodjeli nagrada Suncokret ruralnog turizma dobio je brončanu povelju u kategoriji “Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka”. Riječ je o lokalnom specijalitetu koji u ovome mjestu u okolici Nove Gradiške u vrijeme svinjokolje pripremaju od tijesta i smjese kojom se pune kobasice, a upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Ova nagrada priznanje je očuvanju naše kulturne baštine i bogate kulinarske tradicije i poticaj da u tome budemo još ustrajniji. Cernički ćuptet najprepoznatljiviji je suvenir naše općine. Otrgnuli smo ga zaboravu i danas u njemu uživaju gurmani širom Hrvatske koji vole pikantne okuse Slavonije, istaknuo je direktor Turističke zajednice općine Cernik Ivan Ivanović.
Eno-gastro ponuda jedan je od najjačih turističkih aduta Cernika i susjedne Nove Gradiške koji se odnedavno promoviraju kao jedinstvena turistička destinacija pod zajedničkim sloganom “Napusti cestu, idi stazama”. Cerničkom će ćuptetu na tim stazama fino pristajati mlada slavonska frankovka. Recept za pripremu ćupteta objavili smo u prosincu 2024.
Naslovna fotografija: Borna Subota, EXE produkcija