More

    Susjedi se ‘igraju’: Cviček Klet Krško s goveđim jezikom

    Eno gastro projekt ‘Vino uz žlicu’, koji je svoja uprizorenja već imao u Zagrebu, na Plitvičkim jezerima i u Međimurju, doživio je svoje prvo inozemno izdanje. Autori projekta Renata Cisar i Mustafa Topčagić zakoračili su preko granice i organizirali prvi event u Sloveniji u Krškom: u restoranu Kunst, čiji je vlasnik mladi i poduzetni ugostitelj Nejc Kunst.

    Nejc Kunst osmislio je meni sa chefovima Milanom Jandrićem i Stefanom Ledenčanom. Vina je odabrao Jure Grubar

    Ekipa hrvatskih novinara, vinoznalaca i gastroljubaca, dobrosusjedske je odnose razvijala uz pet sljedova. Osmislili su ih vlasnik restorana te njegovi kreativni i organizacijski chefovi Milan Jandrić i Stefan Ledenčan. Vina je odabrao Jure Grubar, glavni enolog i direktor vinarije Klet Krško.

    Dobrodošlica su bili ginovi destilerije NeuZilli iz Polzele. Predstavili su ih Klavdija i Borut Sitar. Njihov Hoppy Gin je destilat hmelja.

    Gin od hmelja s pivom Kukec

    Naš kraj, Spodnja Savinjska dolina, poznat je po uzgoju hmelja. Počeci uzgoja vežu se uz Neu Zilli, odnosno vlastelinstvo dvorca Novo Celje. Htjeli smo odati počast tome, pa smo kreirali gin s hmeljom. Preporučujemo ga kombinirati s pivom Kukec, nazvanom po Simonu Kukecu, jednom od začetnik modernog slovenskog pivovarstva. Kako su u trendu ginovi s okusom, kreirali smo i Raspberry Gin s malinom, koji je u kombinaciji s tonikom više ženski favorit’, rekla je Klavdija Sitar.

    Osim Hoppy gina s hmeljom, u destileriji Neu Zilli kreirali su i Raspberry Gin s malinom: s tonikom je ženski favorit

    Neu Zilli ginovi mogu se kušati u boljim slovenskim restoranima i turističkim uredima. Nabaviti se mogu preko web stranice www.neuzilli.si i na kućnom pragu u Polzeli. Prodaje ih i ljubljanska trgovina pića Vrelo koju je zastupao vlasnik Nihad Đozić. U ponudi su rakije iz Srbije i druge originalne žestice, slovenska vina, pa i hrvatska iz vinarija Antunović i Pilato.

    Uvod u Kunstove gastronomske čarolije započeo je Peninom extra brut 2019. od kraljevine. Pratili su je riblji pozdrav iz kuhinje, lokalni sirevi i suho meso od krškopoljca, slovenske autohtone pasmine svinja.

    Pjenušac od kraljevine, Cviček 2023. (!), zeleni silvanac i dvije modre frankinje bili su ‘zadatak’ autorima menija

    Potom je poslužen goveđi jezik s porilukom i kremom od krumpira s mladim vinom: Cviček Original 2023. svježinom je izvrsno dopunio laganu kiselinu hladnog predjela. Cviček je brend ovog dijela Slovenije, a u domaćoj radinosti rade ga i u dijelovima sjeverozapadne Hrvatske uz slovensku granicu. Iako su Slovenci zaštitili brend, nije bilo prijepora kao s teranom.

    Cviček je kupaža bijelih i crnih sorata

    Ponos Kleti Krško karakterističan je po jarko crvenoj boji koja je rezultat kupažiranja crnih sorti žametna črnina i modra frankinja (frankovka) te bijelih kraljevine, plaveca žutog i laškog rizlinga (graševina).

    Od nekad običnog seljačkog, kiselog vina, napravili smo sasvim drugu priču.
    Najbolje ga je piti svježeg u aktualnoj godini. Osobno, najviše uživam u njemu, priznao je kreator tog vina Jure Grubar.

    Goveđi jezik s porilukom i kremom od krumpira bio je dobra podloga za ovogodišnje vino: Cviček Original 2023.

    Cviček iz Krškog ne vrišti kiselinama. Znalački je zaokružen, ali ne odstupa od prepoznatljivih karakteristika. S pažnjom i ponosom proizvode ga više od pola stoljeća. Lagano i osvježavajuće vino, s 10 posto alkohola, ima i odličnu cijenu. Pripisuju mu i zdravstvene blagodati. U umjerenim količinama preporučuju ga dijabetičarima, a pomaže i pri lošoj probavi, anemiji te u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

    Kopune uzgajaju od 1966.

    Uslijedio je kopunov ragu s okruglicom od ječma, toplo predjelo koje također traži dodatno pojašnjenje. Obitelj Kunst je od 1966. u obližnjoj Bistrici ob Sotli vodila gostilnu Šempeter gdje su bila posebno popularna jela od kopuna. To je uškopljeni mladi pijetao cijenjen zbog mekog bijelog mesa u kojem je masnoća pravilno raspoređena po tkivu.

    Toplo predjelo bio je ragu ragu od kopuna (uškopljeni pijetao) s okruglicom od ječma te Silvancem zelenim 2022.

    Tradiciju su nastavili u restoranu Kunst, koji su otvorili 2015. Kopune uzgajaju na vlastitoj farmi i jedini u Sloveniji ih imaju redovito na jelovniku. Ovaj specijalitet pratio je dopadljiv i izrazito voćan Zeleni silvanec 2022. iz linije Turn, a kombinacija jela i vina najviše se dopala gostima.

    Hrbat krškopoljca s bundevom, krumpirom, kremom od kestena, redukcijom modre frankinje i čipsom od kože krškopoljca poslužen je s Modrom frankinjom Classic 2020. Mini gourmet. Vino je to osebujnog karaktera, voćnog, sočnog i mineralnog okusa s baršunastim taninima.

    Čokolada sa slaninom za desert

    Potencijal sorte iskazala je i Modra frankinja Gourmet 2019. koja je popratila neponovljivi desert – Klobuk krškopoljca. Riječ je o tamnoj čokoladi posutoj prepečenim komadićima slanine krškopoljca, a dodatnu slast daje joj sladoled od vanilije s bučinim uljem i heljdinim kokicama.

    Modra frankinja Gourmet 2019. popratila Klobuk krškopoljca, desert od tamne čokolade posut prepečenom slaninom

    Ako mi je Cviček sin, onda je Modra frankinja moja kći, slikovito je Jure Grubar opisao sortu koja je, kako kaže, divlja i robusna: Moraš je krotiti, što nije lako, ali sav trud vraća tako što daje fantastična vina.

    Epilog kušanim vinima dao je i sommelier Tomislav Jakopović, suosnivač portala vinskiklub.hr: Cviček u Kleti Krško rade zanatski precizno i veseli me što će se njihova vina uskoro moći piti i u Hrvatskoj.

    Nije kraj kad je kraj, nego…

    Ipak, utakmica nije gotova dok sudac ne odsvira kraj! Raspoloženi domaćin Nejc Kunst pozvao je sudionike ‘Vina na žlico’ u tek otvorenu vinoteku u podrumu hotela gdje se zabava nastavila uz glazbu i vino za posebne prigode. Bio je to predikat Gourmet Sauvignon izbor 2010. Jure Grubara i njegovih suradnica iz Kleti Krško, Sabine Hotko i Mojce Kranjec.

    Tekst: FAMA
    Fotografije: Nikola Zoko

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Tko izlaže na RizlingFestu? S Plešivice Šember, iz Iloka...

    Bit će 20 hrvatskih vinarija na RizlingFestu 16. studenog u Hotelu Capital u središtu Zagreba, u Jurišićevoj...

    Kvarner je sve prepoznatljiviji na međunarodnom turističkom tržištu

    Drugi Forum gastronomije Turističke zajednice Kvarnera u Opatiji okupio je mnoštvo sudionika koji su kroz inspirativne rasprave...

    Tri nove čarolije Vina Prelac! Pjenušac Blanc & Noir...

    Mirisi citrusa te jabuke i kruške zaokruženi su nježnim kvaščanim notama te s malo maslaca. Okus savršeno...

    Nedjeljni vinski haiku: Nos

    Velik' ima nos. Lijepa je kad je hladno. Ljepša uz vino Nedjeljni (vin)haiku 67 Fotografija Monica di Loxley on Unsplash

    Vinski klub u posjeti: Silvano Trošt će lijepo iznenaditi...

    Dođite, dođite... Do Šorića je lako, ali dalje navigacija do nas baš nije precizna. Ako vam i...

    Za masterclass ‘Vinski vrh: 18 godina rizlinga Bolfan’ zasad...

    Ima u arhivi vinarije Bolfan Vinski Vrh i 18 berbi za masterclass 'Vinski vrh: 18 godina rizlinga...