Gastro događanje koje slavi tradicionalnu lokalnu slasticu loparku bit će u nedjelju, 17. studenoga, u Dvorani Ivana na Trgu Ante Starčevića 5 u Svwtom Ivanu Zelini. Početak je u 18 sati, a mjesta treba rezervirati do 15. studenoga na brojeve 091 566 1716 ili 098 928 9893. Grad Sveti Ivan Zelina Loparijadu priprema već 15 godina. zahvaljujući Gradskoj udruzi umirovljenika. U pripremanju te lokalne tanke gibanice obično sudjeluje dvadesetak žena iz Prigorja.
Slastica u podlozi ima tanko tijesto na koje se stavlja nadjev od sira i vrhnja. Može biti i u slanoj varijanti i s podlogom od različitih vrsta brašna, no češće se servira kao slatki kolač. Loparku se u prošlosti posluživalo za vrijeme radova u polju, raznih blagdana, a danas je ona sve češće kao izvorni prigorski desert glavna slastica raznih proslava, domjenaka, svadbi i drugih i svečanosti. Naziv je dobila po loparu, kako u tom kraju zovu drvenu lopatu.
Tajna dobre loparke je ne samo u domaćim sastojcima – kravljem siru i vrhnju, brašnu te jajima iz domaćeg uzgoja nego i u izgledu – sjajnoj površini slastice. Naime, domaćice da bi dobile ravnotežu u okusu i izgledu to postižu tako da na vrh stavljaju maslac sa šećerom. Taj odsjaj je poput providne glazure koja je, ako je kolač uspio svjetlucave površine, zbog rastopljenih kristalića šećera, a posebnost loparke su i zavrnuti rubovi tijesta na krajevima.
Pristaje loparki i vino. Iz okolice, naravno. Slanu varijantu će aromatikom i strukturom dobro pratiti pratiti Sauvignon Bedekovch. Povrtno-cvjetni mirisi uglavnom asociraju na zeleno povrće i cvijeće, ali okus je zreo i postojan, srednjeg tijela i visoke svježine. Jedan od rijetkih sauvignona novosvjetskog tipa čiji okus prati miris, a dobra struktura drži sredinu vina.
Slatkoj loparki dobro će društvo biti polusuhi Kerner Vina Kos zbog izražene aromatike i ostatka neprovrelog šećera koji će pokriti umjerenu slatkoću gibanice. Intenzivno miriše na bijelo i žuto voće, okus mu je pun i bogat, srednjeg je tijela i zavodljivo slasno, ali dovoljno svježe za savršenu ravnotežu. Odlično vino pouzdane vinarije.
Fotografije: Turistička zajednica Grada Svetog Ivana Zeline, Nikola Zoko, facebook.com/VinaKosHR