More

    Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti u čaši

    Kategorije:

    Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su škrlete različitih stilova s jelima iz cijele Hrvatske. Ljubi žuti ovnek, kako ga još zovu, mediteransku hranu te morsku i riječnu ribu, a pokazalo se i da ovnek slatki, tepaju mu i tako, kad je mlad pristaje povrtnom rižotu.

    Mesne i sirne nareske fino prate odležana vina od škrleta tustog, što mu je još jedno ime i prezime. Polusuhi maslec upotpunio je pileći ragu s njokima, a macerirani škrtec pečena svinjska rebra u rižotu. Doslovce su, kao što se vidi na slici gore, rebra bila utaknuta u rižoto.

    Bogata je bila ponuda jela pa neka bude i paleta nadimaka sorte koje je u Moslavini i oko nje sve više, a izvan Hrvatske gotovo da je nema, osim malog nasada u Mađarskoj. Stranih naziva ipak ima. U knjizi Škrlet hrvatski vinski biser navedeni su kanigl grüner i czeiger. 

    Ponuđena vina bila su pjenušavi škrlet Pet Nat Lagena winery, svježi iz vinarija Košutić, Jančar, Voštinić-Klasnić i Mikša, odležani Florijanović 2022. i Kosovec 2020., polusuhi Seletković 2022. i Klet Romić 2022., arhivski škrlet Kezele 2017. i macerirani škrleti Glavica Amfora 2021. te Miklaužić Eko 2019.

    Ovogodišnje ŠkrletOvO bilo je šesto po redu, a organizirali su ga Turistička zajednica Ivanić-Grada i Udruga škrlet Moslavina uz pomoć vinske promotorice Ivane Pranjić i predsjednika Udruge Janka Kezelea.

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Festival u Kutjevu! Od vinograda graševine do njezina Trga

    Chef Hrvoje Lončarević zadužen je za gastronomski dio otvaranja Festivala graševine u Kutjevu. Druga po redu Gala...

    Galić Galileo Premium Graševina prvo je hrvatsko vino iz...

    Kristalno je bistra, zlatnožute boje Galileo Premium Graševina 2022. Isprva miriše na maslac i tostirani kruh, potom...

    Dubrovački statut proglašen je 29. svibnja 1272. Imao je...

    Vinogradari moraju brinuti o vinogradu i kvalitetno ga prekopati dvaput na godinu. Grožđe treba brati od kraja...

    Glas naroda! Još danas birajte najdraže desertno vino i...

    Iz svih vinorodnih regija Hrvatske su 'slatkiši' nominirani za 100 najboljih vina Hrvatske. Ima ih od graševine,...

    Eco-Wine Fest Bedenica: 80 uzoraka iz pet zemalja pristiglo...

    Njemačke, austrijske, talijanske, srpske te, naravno, hrvatske vinarije poslale su uzorke na ocjenjivanje ekoloških vina uoči prvog...

    Stanko Josipović iz Koritne pobjednik je Festivala baranjskog kulena

    U Kući Baranjskog kulena u Branjinom Vrhu proteklog je vikenda bio prvi Festival kulena u sklopu kojega...