More

  Svoja srijemska vina predstavila je naša Ana Naglić. Ima i tamo malvaziju

  Kategorije:

  Česta zagrebačka vinska gošća Ana Naglić pustila je u prodaju prva vina Vinarije i destilerije Ana Naglić koju je u Surčinu osnovala 2021. Riječ je o bordoškoj kupaži Say Yes 2021., suhom crvenom vinu Muškat Hamburg te na finom talogu odležanom bijelom vinu Sauvignon + M u čijem nazivu “M” označava malvaziju.

  Ana Naglić
  Reci da, odnosno Say Yes zove se crno vino Ane Naglić od cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca

  Vinske je pokuse u Zagrebu predstavila lani u listopadu, prije nego što su bila spremna za tržište, sva iz berbe 2021. Donijela je tada macerirane graševine, jedna je bila četiri, a druga 30 dana na kožicama te kupažu slankamenke (80 posto) i muškata hamburga kakve su, rekla je do prije 30-40 godina svi tamo radili. Sorte su zajedno vinificirane i 28 dana macerirane. Toliko je, objasnila je, macerirao i njezin djed.

  Ponudila je prije gotovo godinu dana na kušanje i taničnu frankovku jake ljubičaste boje, vranac koji je macerirao čak 318 dana, “pomaknuti”, ali po svemu čisti muškat hamburg crni te tada još bezimenu preteču vina Say Yes od cabernet sauvignona i merlota s malo cabernet franca. Ubrala je oko 650 kilograma grožđa među kojim je bilo i puno suhih bobica, samo ga je “ocijedila” i dobila 250 litara vina.

  Koliko su serije Aninih vina male, govori i podtak da je iz berbe 2021. imala 80 litara sauvignona, a lani čak 180 litara

  Malo je vina 2021. dobila i od sauvignona. Macerirala ga je četiri dana, fermentaciju su pokrenuli divlji kvasci, a osam je mjeseci odležao na finom talogu. Dobila je vino intenzitetom gotovo skromnih aroma, ali ukusno i pino slasti. S obzirom da ga je bilo 80 litara, jedan posto dodane malvazije nije puno povećao količinu za vino Sauvignon + M i ne čudi što su Anina vina zasad dostupna u jednom restoranu i jednom wine baru. No, iz berbe 2020. sauvignona ima, “pohvalila se” 180 litara.

  A malvazija u Srijemu nije ekskluziva Ane Naglić. Ima je i vinarija Verkat iz Čerevića na obali Dunava. Obitelj Vrkatić je prije 20-ak godina došla u posjed vinograda posađenog 1957. i tvrde kako je riječ o malvaziji istarskoj bijeloj. Miris i vuče na istarsku, pokazalo je kušanje 2019. godine, no okus je pun, čak i prepun slasti, pa bi to mogla biti i neka druga od više desetaka malvazija koje rastu širom Mediterana i povezuje ih samo naziv.

  Verkat na svojim internetskim stranicama nudi malvazije od 2018. do 2021., a kod onih odležanih u bačvicama nema berbe 2020.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...