More

    Tko izlaže na RizlingFestu? S Plešivice Šember, iz Iloka Papak i mnogi između

    Kategorije:

    Bit će 20 hrvatskih vinarija na RizlingFestu 16. studenog u Hotelu Capital u središtu Zagreba, u Jurišićevoj 22. Sljedećih ćemo dana predstaviti ponajbolje hrvatske proizvođače rizlinga. Počinjemo, eto, s graničarima: Mladenom Papkom čija je vinarija u Iloku, na krajnjem istoku Hrvatske, te obiteljskom vinarijom Šember s Plešivice, vinorodnog područja koje je zapadna rizlinška granica Lijepe Naše.

    Bačva, amfora i betonsko jaje

    Šember Qvevri 2011. bio je najbolje bijelo vino na hrvatskom tržištu na Vinskim zvijezdama 2015. godine. To su ocjenjivanje još vodili osnivači Vitomir Andrić, Željko Suhadolnik i Ivo Kozarčanin. Qvevri, što znači amfora na gruzijskom, dugo je maceriran rizling u toj ukopanoj glinenoj posudi. Vino je fenomenalno, kao i brojna druga ove vrijedne plešivičke obitelji. Danas imaju i jantarni rizling Ab Ovo, što na latinskom znači iz jajeta, odnjegovan u betonskoj posudi tog oblika. Rade i klasični rizling, dobar poput Klasične gimnazije, a u amfori sad fermentiraju vino 5th Generation.

    Naziv simbolizira obiteljsku vinarsku tradiciju koja traje pet generacija, a broj označava i pet sorti od kojih je ovo vino napravljeno: rajnski rizling, chardonnay, bijeli pinot, žuti plavec i crveni veltlinac. Odlična mirna vina imaju i od chardonnaya te crnog pinota, a pjenušci su im među najboljima u Hrvatskoj. Pa i šire…

    Rizlinzi s istočne granice

    Mladen Papak niz je godina vodio Iločke podrume kao enolog, a neko vrijeme i kao direktor. Desetljeće je prošlo otkad ima privatnu vinariju i postao simbol pouzdane kvalitete. Proslavio se odličnim pjenušcima, bijelim i ružičastim, te senzacionalnim suhim tramincem Rosamal 2015. S 95,3 boda bilo je to najbolje ocijenjeno suho vino na dosad najvećem hrvatskom ocjenjivanju traminaca održanom 2021. u Zagrebu.

    Rajnski rizling Radosh nosi i naziv vinogradarskog položaja na samoj granici, a pokazuje kako sorta može dati odlična vina i na krajnjem istoku Hrvatske. Voćni mirisi nektarine i zrele jabuke zaogrnuti su blagim petrolejskim notama. Vino ima izražene kiseline koje su u odličnom balansu s malo neprovrela šećera pa se vrlo ugodno pije i pri tome osvježava. Podrobnije informacije o RizlingFestu, masterclassovima koji ga prate, kao i kupnji ulaznica pročitajte na stranici Rizling raj(n)ski.

    Naslovna fotografija: Annie Spratt on Unsplash

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    100 najboljih vina Hrvatske! Prijedlog vinskog promotora Krešimira Kožića

    Krešimir Kožić vinski je kolekcionar, konzultant i edukator iz Zagreba. Za 100 najboljih vina Hrvatske predložio je...

    25. siječnja u Sheratonu bit će drugi Festival 100...

    Šalju naši izbornici nominacije za izbor 100 najboljih vina Hrvatske. Više su od 300 već predložili, a...

    100 najboljih vina Hrvatske! Cavtatski sommelier Ivo Ivaniš predlaže...

    Ivo Ivaniš sommelier je koji je godinama radio u Nizozemskoj. Vlasnik je cavtatskog Wine bara Ankora. Evo...

    100 najboljih vina Hrvatske! Prijedlog sommeliera Darka Lugarića

    Darko Lugarić edukator je u Hrvatskom sommelier klubu. Bio je najbolji sommelier kontinentalnog dijela Hrvatske, a godinama...

    Barun Philippe stigao je posthumno na etiketu svog Mouton...

    Hoće li ikome pasti na pamet proslaviti stogodišnjicu mog dolaska u Chateau Mouton Rotschild, pitao se barun...

    100 najboljih vina Hrvatske! Prijedlog glasovitog sommeliera Sandija Parisa

    Sandi Paris je tri desetljeća profesionalno u vinskom svijetu i četiri je puta pobijedio na sommelierskim prvenstvima...