Bit će 20 hrvatskih vinarija na RizlingFestu 16. studenog u Hotelu Capital u središtu Zagreba, u Jurišićevoj 22. Sljedećih ćemo dana predstaviti ponajbolje hrvatske proizvođače rizlinga. Počinjemo, eto, s graničarima: Mladenom Papkom čija je vinarija u Iloku, na krajnjem istoku Hrvatske, te obiteljskom vinarijom Šember s Plešivice, vinorodnog područja koje je zapadna rizlinška granica Lijepe Naše.
Bačva, amfora i betonsko jaje
Šember Qvevri 2011. bio je najbolje bijelo vino na hrvatskom tržištu na Vinskim zvijezdama 2015. godine. To su ocjenjivanje još vodili osnivači Vitomir Andrić, Željko Suhadolnik i Ivo Kozarčanin. Qvevri, što znači amfora na gruzijskom, dugo je maceriran rizling u toj ukopanoj glinenoj posudi. Vino je fenomenalno, kao i brojna druga ove vrijedne plešivičke obitelji. Danas imaju i jantarni rizling Ab Ovo, što na latinskom znači iz jajeta, odnjegovan u betonskoj posudi tog oblika. Rade i klasični rizling, dobar poput Klasične gimnazije, a u amfori sad fermentiraju vino 5th Generation.
Naziv simbolizira obiteljsku vinarsku tradiciju koja traje pet generacija, a broj označava i pet sorti od kojih je ovo vino napravljeno: rajnski rizling, chardonnay, bijeli pinot, žuti plavec i crveni veltlinac. Odlična mirna vina imaju i od chardonnaya te crnog pinota, a pjenušci su im među najboljima u Hrvatskoj. Pa i šire…
Rizlinzi s istočne granice
Mladen Papak niz je godina vodio Iločke podrume kao enolog, a neko vrijeme i kao direktor. Desetljeće je prošlo otkad ima privatnu vinariju i postao simbol pouzdane kvalitete. Proslavio se odličnim pjenušcima, bijelim i ružičastim, te senzacionalnim suhim tramincem Rosamal 2015. S 95,3 boda bilo je to najbolje ocijenjeno suho vino na dosad najvećem hrvatskom ocjenjivanju traminaca održanom 2021. u Zagrebu.
Rajnski rizling Radosh nosi i naziv vinogradarskog položaja na samoj granici, a pokazuje kako sorta može dati odlična vina i na krajnjem istoku Hrvatske. Voćni mirisi nektarine i zrele jabuke zaogrnuti su blagim petrolejskim notama. Vino ima izražene kiseline koje su u odličnom balansu s malo neprovrela šećera pa se vrlo ugodno pije i pri tome osvježava. Podrobnije informacije o RizlingFestu, masterclassovima koji ga prate, kao i kupnji ulaznica pročitajte na stranici Rizling raj(n)ski.
Naslovna fotografija: Annie Spratt on Unsplash