More

  Dame više znaju: Vinski kviz ni treći put nije bio ‘sretan’ dečkima

  Kategorije:

  Sur lie označava praksu zadržavanja vina u kontaktu s talogom nakon fermentacije. Tako povećava teksturu, obogaćuje okus, smanjuje oksidaciju, dolazi do razgradnje mrtvih kvasaca koji daju dodatnu aromu i složenost vinu.

  Tako je Ines Kovačić pojasnila što znači “sur lie”. To je bilo deveto pitanje 3. kruga vinskoga kviza posvećenog podrumarstvu. Primjer njegovanja vina na finom talogu vidi se na videu snimljenom u plešivičkoj vinariji Griffin.

  U 3. krugu Vinskoga kviza sudjelovalo je 197 čitatelja portala vinskiklub.hr, a 26 ih je točno odgovorilo na devet pitanja. Precizno objašnjenje poput Ines imao je još jedan sudionik kviza, no trebala mu je 31 riječ. Prema pravilima Kviza, dopušteno ih je 30. I treći put je, tako, pobijedila dama.

  Ines je osvojila besplatnu edukaciju u Školi vina Bakhova sina. Riječ je o višesatnom zabavno-poučnom druženju u zagrebačkom Bistrou Točkica s kušanjem vina kakva još nitko u Hrvatskoj nije ponudio za manje od 1000 kuna, ili današnjih 130 eura. I s ukusnijim zalogajima.

  Javit ćemo Ines prvi termin “Školice”, a ako joj taj dan ne odgovara, veselimo se susretu u nekom sljedećem. U Školu vina pozivamo i ostale sudionike 3. kruga Vinskoga kviza. Prijaviti se mogu slanjem e-maila na adresu vinskiklub@vinskiklub.hr ili poruke na naše društvene mreže: Facebook, Instagram.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....