More

    Dame više znaju: Vinski kviz ni treći put nije bio ‘sretan’ dečkima

    Kategorije:

    Sur lie označava praksu zadržavanja vina u kontaktu s talogom nakon fermentacije. Tako povećava teksturu, obogaćuje okus, smanjuje oksidaciju, dolazi do razgradnje mrtvih kvasaca koji daju dodatnu aromu i složenost vinu.

    Tako je Ines Kovačić pojasnila što znači “sur lie”. To je bilo deveto pitanje 3. kruga vinskoga kviza posvećenog podrumarstvu. Primjer njegovanja vina na finom talogu vidi se na videu snimljenom u plešivičkoj vinariji Griffin.

    U 3. krugu Vinskoga kviza sudjelovalo je 197 čitatelja portala vinskiklub.hr, a 26 ih je točno odgovorilo na devet pitanja. Precizno objašnjenje poput Ines imao je još jedan sudionik kviza, no trebala mu je 31 riječ. Prema pravilima Kviza, dopušteno ih je 30. I treći put je, tako, pobijedila dama.

    Ines je osvojila besplatnu edukaciju u Školi vina Bakhova sina. Riječ je o višesatnom zabavno-poučnom druženju u zagrebačkom Bistrou Točkica s kušanjem vina kakva još nitko u Hrvatskoj nije ponudio za manje od 1000 kuna, ili današnjih 130 eura. I s ukusnijim zalogajima.

    Javit ćemo Ines prvi termin “Školice”, a ako joj taj dan ne odgovara, veselimo se susretu u nekom sljedećem. U Školu vina pozivamo i ostale sudionike 3. kruga Vinskoga kviza. Prijaviti se mogu slanjem e-maila na adresu vinskiklub@vinskiklub.hr ili poruke na naše društvene mreže: Facebook, Instagram.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    100 najboljih vina Hrvatske! Prijedlog vinskog promotora Krešimira Kožića

    Krešimir Kožić vinski je kolekcionar, konzultant i edukator iz Zagreba. Za 100 najboljih vina Hrvatske predložio je...

    25. siječnja u Sheratonu bit će drugi Festival 100...

    Šalju naši izbornici nominacije za izbor 100 najboljih vina Hrvatske. Više su od 300 već predložili, a...

    100 najboljih vina Hrvatske! Cavtatski sommelier Ivo Ivaniš predlaže...

    Ivo Ivaniš sommelier je koji je godinama radio u Nizozemskoj. Vlasnik je cavtatskog Wine bara Ankora. Evo...

    100 najboljih vina Hrvatske! Prijedlog sommeliera Darka Lugarića

    Darko Lugarić edukator je u Hrvatskom sommelier klubu. Bio je najbolji sommelier kontinentalnog dijela Hrvatske, a godinama...

    Barun Philippe stigao je posthumno na etiketu svog Mouton...

    Hoće li ikome pasti na pamet proslaviti stogodišnjicu mog dolaska u Chateau Mouton Rotschild, pitao se barun...

    100 najboljih vina Hrvatske! Prijedlog glasovitog sommeliera Sandija Parisa

    Sandi Paris je tri desetljeća profesionalno u vinskom svijetu i četiri je puta pobijedio na sommelierskim prvenstvima...