Sur lie označava praksu zadržavanja vina u kontaktu s talogom nakon fermentacije. Tako povećava teksturu, obogaćuje okus, smanjuje oksidaciju, dolazi do razgradnje mrtvih kvasaca koji daju dodatnu aromu i složenost vinu.
Tako je Ines Kovačić pojasnila što znači “sur lie”. To je bilo deveto pitanje 3. kruga vinskoga kviza posvećenog podrumarstvu. Primjer njegovanja vina na finom talogu vidi se na videu snimljenom u plešivičkoj vinariji Griffin.
U 3. krugu Vinskoga kviza sudjelovalo je 197 čitatelja portala vinskiklub.hr, a 26 ih je točno odgovorilo na devet pitanja. Precizno objašnjenje poput Ines imao je još jedan sudionik kviza, no trebala mu je 31 riječ. Prema pravilima Kviza, dopušteno ih je 30. I treći put je, tako, pobijedila dama.
Ines je osvojila besplatnu edukaciju u Školi vina Bakhova sina. Riječ je o višesatnom zabavno-poučnom druženju u zagrebačkom Bistrou Točkica s kušanjem vina kakva još nitko u Hrvatskoj nije ponudio za manje od 1000 kuna, ili današnjih 130 eura. I s ukusnijim zalogajima.
Javit ćemo Ines prvi termin “Školice”, a ako joj taj dan ne odgovara, veselimo se susretu u nekom sljedećem. U Školu vina pozivamo i ostale sudionike 3. kruga Vinskoga kviza. Prijaviti se mogu slanjem e-maila na adresu vinskiklub@vinskiklub.hr ili poruke na naše društvene mreže: Facebook, Instagram.