More

  Točni odgovori 12. kruga Vinskoga kviza o vinu u umjetnosti

  Kategorije:

  Vele gore, veli ljudi, rujna lica, rujna vina, silni gromi, silni udi, to je naša domovina! Ovo su stihovi pjesme Antuna Mihanovića Horvatska domovina koju danas znamo kao hrvatsku himnu Lijepa naša domovino. To je točan odgovor na prvo pitanje 12. kruga Vinskoga kviza posvećenog vinu u umjetnosti. Ponuđeni su odgovori bili i budnicu Još Hrvatska ni propala te pjesma Vila Velebita.

  Sve je to od lošeg vina, naziv je pjesme koju je pjevalo više izvođača, među kojima su Massimo Savić te Zdravko Čolić, ali napisao ju je Arsen Dedić. Da nije meni vina, o more moje plavo, ja bih kod očiju svojih svijet ovaj mirno prespavo, stihovi su Enesa Kiševića. Taj je pjesnik napisao više od 100 oda vinu i objavio ih u zbirci 101 vino od vina.

  Litra vina i curica fina, to je mome srcu medicina! Ovaj tradicijski hrvatski dvostih je slavonski bećarac. Zaljubiti se, i to vrlo brzo, slušati glazbu, uživati u slikama i piti vino, vino, vino, vino piti, “lijek” je koji propisuje Bela Hamvas u knjizi Filozofija vina. Podnaslov knjige Bele Hamvasa je Molitvenik za ateiste.

  Sviraj to ponovno, Sam, “citiraju” mnogi nikad izgovorene Bogarthove riječi klaviristu u filmu Casablanca. Sviraj to, Sam, doista je rekla klaviristu Ingrid Bergman i pri tome pila šampanjac. Stranputice (Sideways) je Oscarom nagrađeni film o izletu dvojice prijatelja u Kaliforniju nakon kojeg je u SAD-u pala prodaja vina od merlota, a porasla od crnog pinota.

  Neostvareni pisac Miles Raymond u tom je filmu govorio protiv merlota, a u korist crnog pinota. Dobar dio gledatelja ga je poslušao, otprilike je objašnjenje odgovora na deveto pitanje Kviza. Pobjednika ćemo objaviti u nedjelju, 25. veljače. Osvojit će besplatnu edukaciju u Školi vina.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...