More

  Točni odgovori II. kruga Vinskoga kviza

  Kategorije:

  Hvala svim sudionicima Vinskoga kviza! Sretnog pobjednika, koji je osvojio ulaznicu za Školu vina Bakhova sina objavit ćemo u nedjelju, 1. listopada. Pratite nas, budite uz mobitele i provjeravajte svoje virtualne poštanske sandučiće.

  U nastavku teksta možete pročitati točne odgovore na pitanja iz II. kruga Vinskoga kviza, no svakako nas nastavite pratiti zato što ćemo već sljedeću srijedu objaviti novi kviz s novim nagradama!

  Točni odgovori II. kruga Vinskoga kviza

  1. Početak berbe određuje se prema sazrijevanju plemenke.

  Iako i ranfor i ranina nazivom podsjećaju na rano, sorta koja najranije sazrijeva je plemenka. Zobatica je, no kad ona postane fina, znači da će vrlo brzo i najranije vinske sorte.

  2. Grožđe je najbolje brati kad je temperatura najniža.

  To u pravilu znači rano ujutro. Nakon što Sunce zagrije prirodni se kvasci bude i u bobicama može započeti nekontrolirana fermentacija. A to nijedan vinar ne želi. Zato u najtoplijim vinorodnim krajevima ponekad beru i noću. Na Dingaču su to, na primjer, radili 2009.

  3. Za pjenušce se grožđe bere prije nego ono za mirna vina.

  Bazno vino za pjenušce mora imati više kiselina. A kiseline s vremenom u grožđu padaju.

  4. Refraktometrom se mjeri šećer.

  Zbog globalnog zatopljenja grožđe sve ranije zrije. Nekad su vinogradari čekali da bobice nakupe slador, a danas jako paze da ne izgube kiseline. Grožđe s previše prirodnog šećera može dati “tupasto”, dosadno i neukusno vino.

  5. Muljanjem grožđa se odvaja sok od kožice bobice.

  Taj je postupak važan kod svježih bijelih vina. Većina sorata vinove loze ima bijeli sok u bobicama, bez obzira jesu li im kožice crne ili bijele. Za crna vina, ali i bijela macerirana koja nazivamo jantarnima, grožđe se ne mulja zato što vinari žele da mošt iz kožica izvuče boju i puno drugih sastojaka.

  6. Među rijetkim sortama vinove loze s tamnim sokom je alicante bouschet?

  Ima je dosta i kod nas, u nekim je krajevima iskrivljeno zovu “kanbuša”, a sadi se s drugim crnim sortama da bi u konačnici pojačala boju vina.

  7. Izborna berba je probiranje grozdova koji su u najboljem stanju.

  To je drugi stupanj predikatnih berbi. Prvi je kasna berba, kod koje je važno da bude nakon završetka redovne, a treći izborna berba bobica. Bacaju se, dakle, bobice koje ne izgledaju zdravo i u preradu idu samo one najkvalitetnije. Četvrti je stupanj izborna berba prosušenih bobica koje moraju biti “napadnute” plemenitom plijesni, a postoji i ledena berba. Bere se i preša zamrznuto grožđe kad temperatura nije viša od minus sedam Celzijevih stupnjeva.

  8. Ugljikov dioksid je plin opasan po život koji nastaje alkoholnom fermentacijom.

  Zbog njega je u podrum u kojem fermentira mošt dobro unijeti zapaljenu svijeću. Ako se ugasi, bježi glavom bez obzira. Često podrumari nađu uginulu mačku koja im se zavukla među bačve, a donedavno je ugljikov dioksid redovito odnosio u ljudske žrtve.

  9. Oznaku berbe 2022. može imati vino od grožđa ubranog početkom 2023. godine?

  Najčešće je to slučaj s predikatnim vinima, izbornim berbama prosušenih bobica ili ledenima. Grožđe ne uspije nakupiti dovoljno sladora do 31. prosinca, a to je jedan od uvjeta za te oznake. Naš je Boris Drenški nekoliko godina imao berbe za Valentinovo, dakle 14. veljače. Druga je mogućnost da se vino iz 2022. “pomladi” s malo svježega iz ovogodišnje berbe.

  10. pitanje je bio zadatak – u manje od 30 riječi obrazložiti odgovor na deveto pitanje. Veselimo se čitanju vaših odgovora!

  Ako niste znali odgovoriti na sva pitanja, a želite postati vrsni vinski znalci, na našu Školu vina možete se prijaviti slanjem e-maila na adresu vinskiklub@vinskiklub.hr ili poruke na naše društvene mreže: FacebookInstagram.

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....