More

  Top 10 crnih pinota: svi su naši, ali svaki je i svoj

  Kategorije:

  Na Dan crnog pinota 18. kolovoza ujutro smo objavili priču o sorti koju mnogi drže kraljevskom, a predvečer preporučujemo i 10 naših odličnih “burgundaca”. S obzirom da su svakome klima, tlo i vinar dali drukčiji “štih”, predstavljamo ih abecednim redom.

  Bolfan Vinski vrh 

  Pinot crni Primus

  Rubinsko je crvene boje, diskretno miriše po crvenom bobičastom voću, a i okus se može nazvati upozoravajuće “crvenim” zbog 14,5 posto alkohola. Može, ali ne treba. Alkohol je odlično ukomponiran u vino i osjeti se samo po nježnoj toplini okusa. Pinot crni Primus fermentirao je na divljim kvascima i dozrijevao u hrastovim bačvama, a butelja berbe 2017. u internetskoj prodavaonici vinarije Bolfan Vinski vrh iz Gornjaka pokraj Hrašćine u Hrvatskom zagorju stoji 23,20 eura.

  Braje Robert

  Pinot crni Barrique

  Vinogradarska kuća Braje obiteljsko je izletište u Lokošinu dolu nedaleko od Jastrebarskog, u srcu Plešivičko-Okićkog vinogorja. Robert i Sanda sa sinom Patrikom svoj kraj predstavljaju odličnim kombinacijama hrane od domaćih namirnica pripremljene na malo drukčiji način, ali primjerene njihovim vinima. Pinot crni Barrique 2019. tako je odličan “prijatelj” pačjem batku i zabatku s mlincima te kruškama kuhanima u portugiscu s cimetom. Butelja je u Vrutku 14,19 eura.

  Cmrečnjak

  Pinot crni

  Svojim princem obitelj Cmrečnjak iz Svetog Urbana u Međimurju naziva osebujno vino od crnog pinota tamnije rubinske boje i raskošnih mirisa i okusa jagoda, kupina, malina i višanja. Sve što o vinu treba znati piše već na etiketi, osim da ima sortno tipično vitko tijelo te da jako voli domaću perad tamnijega mesa te svu leteću divljač, a ljeti će, malo jače ohlađen nego što je to uobičajeno, pristajati i janjećem pečenju. Butelja berbe 2019. u Vrutku stoji 11,94 eura i vrijedi svakog centa.

  Degrassi

  Contarini Pinot Noir Riserva

  Malo priča Moreno Degrassi iz Bašanije pokraj Savudrije, ali puno se smješka, a mnogi šute i smješkaju se i nakon kušanja njegova izvanrednog Crnog pinota 2013. od grožđa s položaja Contarini. Nakon fermentacije vino je odležalo 18 mjeseci u malim hrastovim bačvama pa godinu dana u velikoj i podosta godina u boci. Tipične sortne arome maline, jagode i ribizla zaogrnute mirisima divljači i kože, a okus je topao i umjereno svjež sa snažnim, ali sitnim tanina. Butelja je u vinariji 22,50 eura.

  Ivanić

  Dvije ruže

  Nakon sadnje vinograda na položaju Sokolovec u Kutini, Igor Ivanić posadio je i dvije ruže kako bi i mikrolokaciji mogao dati lijepo ime. Nema obitelj s vinogradarskom tradiciju nego je u vinski svijet ušao iz čiste ljubavi prema vinu i “nakupio” četiri hektara vinograda. Izvrsno mu je i vino Dvije ruže 2017., a već je legendaran Crni pinot Risovac iz 2012. Mlade “ružice” mirišu na višnju, zrelo trešnju, pomalo već i na šumsko tlo i gljive, a okus im je voćan, bogat i vrlo pamtljiv. Butelja stoji 18 eura.

  Jagunić

  Amber Selection Pinot Crni

  Plešivička obitelj Jagunić 2016. je posadila crni pinot prvenstveno za pjenušava vina, no iz berbe 2020. napravili su i odlično mirno pa ga napunili pod etiketom linije Amber Selection u kojoj nude jantarna vina. Nije ovaj crni pinot jantarne boje, ali grožđe su macerirali šest mjeseci, kao što rade i s bijelima. Šest je mjeseci odležao u drvenim bačvama, a na jantarna vina podsjeća i po tome što se iz tjedna u tjedan mijenja. Stalni su mu samo svježina i intenzivni mirisi. Butelja je u Vivat Finim vinima 28,01 euro.

  Kolarić

  Pinot Nero

  Na zrelu trešnju, crnu čokoladu, cimet i ofurenu šumsku jagodu miriše Pinot nero 2018. Franje Kolarića iz Hrastja Plešivičkog pokraj Jastrebarskog. Godinu dana macerirao je grožđe u inoksu, pa bez prešanja vratio na odležavanje u bačve od 225 i 500 litara koje su dale fine tanine i nježne, sorti primjerene arome drveta. Po trsu je ubrao između 800 i 1000 grama grožđa, a vino ima 13,7 posto alkohola i gotovo idealnih 6,7 grama kiselina po litri. Napunio je 2500 boca, a svaka stoji 21.50 eura.

  Korak

  Crni pinot Cimbuščak Stari trsi

  Nije to jeftino vino, ali omogućuje najjeftiniji način za upoznavanje burgundijskog  stila vina od crnog pinota koji je najcjenjeniji u svijetu. Plešivička obitelj Korak radi ga samo u najboljim godinama od grožđa probranog s najstarijih trsova na položaju Cimbuščak na nadmorskoj visini od 320 metara. Maceracija traje dva mjeseca, fermentaciju pokreću divlji kvasci u bačvicama u kojima i odležava dvije godine pa godinu u velikoj. Mirisi i okus su “po svemu”, a berba 2017. dostupna je samo u vinariji.

  Kutjevo

  Pinot crni de Gotho

  Pomno probire grozdove na glasovitom položaju Hrnjevac ekipa podruma Kutjevo za Pinot crni de Gotho. Vino njeguju u drvenim bačvicama pa su arome kupine, maline, šljive i tamne višnje, s nijansama cvijeća, zaokružene laganim dimom. Okus je skladan, pun i “štovanja vrijedan” što se može pročitati i na etiketi na kojoj piše Vallis Honesta de Gotho. To je naziv opetije koju su 1232. sagradili cisterciti, a na njezinim je temeljima nastala današnja vinarija. Butelja berbe 2019. u Vrutku stoji 13,49 eura.

  Šember

  Pinot crni Vučjak

  S obzirom na ideju vodilju kako vino nastaje na trsu, a u podrumu se pazi da nešto ne pođe po zlu, ne čudi da je plešivička obitelj Šember na etiketi Pinota crnog navela i naziv vinograda Vučjak okrenutog prema jugu i jugoistoku s kojeg je grožđe. Vino je odležalo u 500-litarskim bačvama, ima arome tipične za sortu i hladnije podneblje te izraženo svjež i prozračan okus i primjereno je jelima od gljiva te peradi tamnog mesa. Berba 2021. je na tržištu, a može se ponegdje pronaći i 2020. Butelja je oko 22 eura.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....