More

  Top 5 vina od trnjka ili trnka iz Hercegovine i Zagore

  Kategorije:

  Lovac na vina, naš urednik Tomo Jakopović, ne može sakriti oduševljenje vinima od trnjka ili trnka, kako ga zovu u vrgoračkom kraju. Sorta je u vinograde ušla kao oprašivač blatine, a posljednjih desetak godina rade od nje i monosortna vina koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Nakon trodnevnog uživanja na Trnjak festu u Ljubuškom, Tomo je odabrao pet vina koja su mu se najviše dopala i svima koji prolaze Hercegovinom ili Dalmatinskom zagorom preporučuje da ih potraže…  

  Gašpar Trnak 2020. rasni je, beskompromisni crnjak, duboke rubinske boje te bogatog i slojevitog mirisa. Veliki ekstrakt lako se nosi sa respektabilnih 16 posto alkohola, a visoka svježina drži savršenu ravnotežu vina. Već je sad spremno, ali svakako mu je vrijeme saveznik i u budućnosti će biti još bolje. Ispred njega je nekoliko desetaka godina života. (Umčani, Vrgorac)
  Gastro preporuka: File jelena u umaku od trnka i suhih šljiva

  Grabovac Trnjak riserva 2018. moćno je crno vino, raskošnog mirisa i još boljeg okusa. Punog tijela, ali vrlo elegantno. Posebno je zanimljiva taninska struktura vina, tanini iz grožđa i oni pristigli iz najfinijih barique bačvica u sjajnoj su sinergiji pa vinu daju osjećaj slasti i izvjesnu dubinu. Otvara se brzo bez obzira na godište. (Donji Proložac)
  Gastro preporuka: Odležani goveđi steak na žaru.

  Nuić Trnjak Premium 2019. ultimativno je vino bez kompromisa duboke rubinske boje i primjetne gustoće. Miris makije u ljetno popodne i crno bobičasto voće glavne su aromatske asocijacije. Fino, toplo i meko uz visoku mineralnu svježinu i naglašenu taničnu strukturu. Robusnog tijela, ali dovoljno elegantno. (Crnopod, Ljubuški)
  Gastro preporuka: Dalmatinska pašticada

  Domano Trnjak 2019. ljupko je i nježno, ali vrlo sadržajno vino koje na najbolji način pokazuje kako se lijepo isprepliću moć i elegancija. Čistog, sortnog mirisa i posebno finog okusa ostavlja dojam „gospodskog“ vina. U gutljaju je meko i slasno dok dojam pojačava sveprisutna svježina i ugodni tanični otpor. Finog i pamtljivog završetka. (Domanovići, Čapljina)
  Gastro preporuka: Juneći obrazi

  Katich Trnjak 2020. pravi je crnjak za prave gušte. Nenametljiv je, finih voćnih aroma isprepletenih začinskim notama i bogatog, slijedivog okusa u kojem značajan dodir mineralne sviježine pokazuje koliki utjecaj na vino imaju hladne ljetne noći u vinogradu iz kojeg dolazi. Srednjeg prema jačem tijelu, skladan i odmjeren, spreman za posluživanje, ali i pogodan za višegodišnje odležavanje. (Lovreć)
  Gastro preporuka: Dobro začinjen tatarski biftek

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...