More

    Top četiri vina koja pristaju okusu češnjaka i nisu za vampire

    Kategorije:

    Oporost

    Kad se reže, sirovi češnjak oslobađa sumporne spojeve koji stvaraju njegovu karakteristično kompleksnu oporost. Bijelo vino s visokim udjelom kiseline može ublažiti zalogaj češnjaka na isti način na koji citrusi to rade u preljevu za salatu. Suhi moslavac ili pušipel (furmint, šipon, mosler) prepun je oštrih citrusa, a ima slanu crtu te nagovještaj đumbira koji je “najbolji prijatelj” češnjaka. Uživajte u pušipelima i češnjaku.

    Pikantnost

    Češnjak ne sadrži kapsaicin, izvor “topline” koja peče jezik u čili papričicama, no tko prožvače režanj sirovog češnjaka teško će primijetiti razliku. Kapsaicin je teško upariti s crnim vinom, ali češnjak voli vina s komplementarnim pikantnim okusima kakve imaju vina od syraha iz hladnijih područja. Malo je takvih kod nas, a Degrassi Contarini Syrah Riserva bit će dobar odabir.

    Slatkoća

    Češnjak – posebno cijeli češanj – ispušta duboku slatkoću tijekom termičke obrade, zbog čega pečena i pirjana jela mogu apsorbirati količine češnjaka koje bi preplavile nekuhani preljev ili umake. Oloroso Sherry obično je suho vino, ali njegova bogata tekstura i intenzivni orašasti te oksidirani okusi daju mu zaokruženost koja ispunjava usta i koja se dobro slaže s jelima koja se spajaju slatko i slano. Enjingijevi traminci i sauvignoni sa 17 i više posto alkohola nalikuju tom stilu i odličan su izbor.

    Umami

    Duboko je slan ovaj okus koji povezujemo sa suhim odležanim mesom, plavim sirevima i gljivama, a prepun ga je i pečeni cijeli češnjak. Baš zbog umami okusa češnjak daje dubinu tolikim jelima diljem svijeta. Tanini se mogu sukobiti s umamijem, pa treba izabrati crveno vino koje ih nema puno poput onih od zweigelta. Pitka su, puna crvenog voća s daškom crnog papra koji pristaje češnjaku, a kod nas su, na žalost, rijetka. Ima ih ponešto u kutjevačkom vinogorju (Enjingi, Adžić) te u Erdutu, Feričancima i Moslavini.

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Dunav Wine Fest: 11. listopada vinski biseri Slavonije, Podunavlja...

    Uživanje u ponajboljim vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja i gostujućih vinara s vojvođanskog dijela Fruške Gore očekuje...

    I priče o siru dio su 29. izdanja knjige...

    Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki...

    Nedjeljni vinski haiku: San o vinu

    Hladne su kiše. Mačak spava. Vinska ga Kutija grije. Nedjeljni (vin)haiku 63

    Portugalci piju najviše: 61,7 litara po glavi (starijoj od...

    Znamo svi da je SAD najveći konzument vina. Prošle su godine Ameri popili 33,3 milijuna hektolitara vina,...

    Došao u berbu uzalud! Lopovi su brali noću i...

    Mislio sam da su ptice pojele grožđe. Kad sam na tlu vidio nekoliko grozdova uredno odrezanih škarama,...

    Ocijenili 68 džinova uoči treće GinIstre! 25. listopada će...

    Iz Italije, Slovenije, Srbije, Slovačke i, naravno, Hrvatske stiglo je 69 džinova na senzorno ocjenjivanje u Strukovnoj...