Sljemenski Crveni spust, na kojem se vozi i slalomska utrka Svjetskog skijaškog kupa, počinje na nadmorskoj visini od 970 metara. Samo je pet metara niži vrh blage padine na kojoj je u Tomislavgradu vinograd od 15 hektara zasađen sauvignonom, chardonnayom, tramincem i crnim pinotom te merlotom i cabernet francom čiji trsovi još nisu u rodu. Prema iznimnoj nadmorskoj visini i vinariju su nazvali Knebu.
U središtu vinograda bit će veliki podrum ukopan u tlo. Zasad je iskopana rupa na čijim se “rubovima” vidi struktura tla: kamen, kamen i kamen koji osigurava izvrsnu mineralnost. U vinima iz 2021. i 2022. već se osjeti, a s vremenom će se i korijen loze probijati sve dublje pa će i taj najljepši pokazatelj svježine u vinu biti izraženiji.
Prekrasnu slanost tlo pod vinogradom daje Roséu 2022. od crnog pinota. Štoviše od dva crna pinota. Pola je vina iz inoksa, a pola je odnjegovano na finom talogu u drvenim bačvama od 500 litara. Vino ima 12,61 posto alkohola, ali i gotovo sedam grama kiselina po litri koje lijepo prikrivaju 8,3 grama neprovrela šećera. To nije svakodnevni rosé koji će gasiti žeđ za vrelih popodneva i toplih večeri, nego ozbiljno vino s dovoljno “srca” za hranu poput plave ribe sa žara te pečenja od janjetine i kozletine.
White Cuvée 2022. mješavina je chardonnaya (68 posto), traminca i sauvignona. Na nosu se prvo osjeti sauvignon, potom traminac, oba su odnjegovana u 500 litarskim bačvama od slavonskog i francuskog hrasta, a na kraju se iskaže i svježi chardonnay iz inoksa. Unatoč visokih 14,42 posto alkohola Vino je ugodna okusa, primjereno poprilično širokom spekru jela i moglo bi se lijepo točiti na čaše.
Monosortna bijela vina odnjegovana su na kvascima pa 15 mjeseci odležala u bačvama od 225 i 500 litara od slavonskog i francuskog hrasta. Sauvignon 2021. i Chardonnay 2021. imaju izraženu svježinu te popriličan utjecaj drveta. To je očekivano zato što je vinarija krenula s novim bačvama. Oba su lagano “vukla” na riblja jela.
Traminac 2021. s bačvom se “potukao i pobijedio”. Dominira u nosu karakteristična sortna aroma ruže, osjeti se i marelica, a okus je pun, mekan i slastan. Stilom podsjeća na ponajbolje alzaške tramince i primjeren je pikantnijim jelima, a na kušanju je izvrsno pratio salamu s dosta papra.
I Pinoir 2021. dobro je podnio nove bačve. Utjecaj se osjeti, ali nije prenaglašen, a okus je poprilično sočan. Dobro bi mu došlo malo pikantnosti za koju treba pokoju godinu odležati i u boci. Naziv je igra slovima, svojevrsna kratica od francuskog naziva pinot noir. Napunili su ga i u magnum, kao i White Cuvée 2022. te Rosé 2022.
Vina smo kušali u aktualnoj vinariji u samom Tomislavgradu. Ugodno uređena kušaonica je pokraj podruma koji će vrlo brzo postati premalen. Plan je proširiti vinograd na čak 40 hektara. Eksperimentalno su posadili 20-ak sorata i prema tome koliko se koja od njih dobro snađe, odlučit će o proširenju sortimenta.
Velika nadmorska visina i stalni povjetarac sprečavaju razvoj bolesti pa se i loza može obrađivati po ekološkim načelima. Velike su razlike u temperaturama između dana i noći što grožđu omogućuje da zadrži kiseline pa i vina imaju dobar potencijal za odležavanje. Vinograd je opremljenu sustavom za navodnjavanje, zlu ne trebalo, prskalicama protiv mraza te mrežama zbog ptica. Berbe su kasno, krajem listopada, a grožđe se već u vinogradu pomno probire. U vinariji su izračunali da im za svakih 10.000 litara vina treba 4460 radnih sati.
15 ha
Plan do 40 ha
U vinogradu već merlot i cabernet franc, a ostalo ćemo vidjeti
Na bačvica a leto, ime ili nadimak čovjeka od kojeg je kupljena zemlja, ide sve u kupažu…
Nova vinarija se gradi u rupi se vidi presjek tla
20 sorata u eksperimentu