Traminac u Tomislavgradu raste na 965 metara. Iločani se trebaju zabrinuti

ptroz

Sljemenski Crveni spust, na kojem se vozi i slalomska utrka Svjetskog skijaškog kupa, počinje na nadmorskoj visini od 970 metara. Samo je pet metara niži vrh blage padine na kojoj je u Tomislavgradu vinograd od 15 hektara zasađen sauvignonom, chardonnayom, tramincem i crnim pinotom te merlotom i cabernet francom čiji trsovi još nisu u rodu. Prema iznimnoj nadmorskoj visini i vinariju su nazvali Knebu.

U središtu vinograda bit će veliki podrum ukopan u tlo. Zasad je iskopana rupa na čijim se “rubovima” vidi struktura tla: kamen, kamen i kamen koji osigurava izvrsnu mineralnost. U vinima iz 2021. i 2022. već se osjeti, a s vremenom će se i korijen loze probijati sve dublje pa će i taj najljepši pokazatelj svježine u vinu biti izraženiji.

Prekrasnu slanost tlo pod vinogradom daje Roséu 2022. od crnog pinota. Štoviše od dva crna pinota. Pola je vina iz inoksa, a pola je odnjegovano na finom talogu u drvenim bačvama od 500 litara. Vino ima 12,61 posto alkohola, ali i gotovo sedam grama kiselina po litri koje lijepo prikrivaju 8,3 grama neprovrela šećera. To nije svakodnevni rosé koji će gasiti žeđ za vrelih popodneva i toplih večeri, nego ozbiljno vino s dovoljno “srca” za hranu poput plave ribe sa žara te pečenja od janjetine i kozletine.

Pola crnog pinota za rosé njegovana je na finom talogu u 500-litarskim bačvama od slavonskog hrasta, pola u inoksu

White Cuvée 2022. mješavina je chardonnaya (68 posto), traminca i sauvignona. Na nosu se prvo osjeti sauvignon, potom traminac, oba su odnjegovana u 500 litarskim bačvama od slavonskog i francuskog hrasta, a na kraju se iskaže i svježi chardonnay iz inoksa. Unatoč visokih 14,42 posto alkohola Vino je ugodna okusa, primjereno poprilično širokom spekru jela i moglo bi se lijepo točiti na čaše.

Monosortna bijela vina odnjegovana su na kvascima pa 15 mjeseci odležala u  bačvama od 225 i 500 litara od slavonskog i francuskog hrasta. Sauvignon 2021. i Chardonnay 2021. imaju izraženu svježinu te popriličan utjecaj drveta. To je očekivano zato što je vinarija krenula s novim bačvama. Oba su lagano “vukla” na riblja jela.

U jednom od najviših europskih vinograda “gađaju” prinos od kilograma grožđa po trsu. Dio si uzmu i ptice

Traminac 2021. s bačvom se “potukao i pobijedio”. Dominira u nosu karakteristična sortna aroma ruže, osjeti se i marelica, a okus je pun, mekan i slastan. Stilom podsjeća na ponajbolje alzaške tramince i primjeren je pikantnijim jelima, a na kušanju je izvrsno pratio salamu s dosta papra.

I Pinoir 2021. dobro je podnio nove bačve. Utjecaj se osjeti, ali nije prenaglašen, a okus je poprilično sočan. Dobro bi mu došlo malo pikantnosti za koju treba pokoju godinu odležati i u boci. Naziv je igra slovima, svojevrsna kratica od francuskog naziva pinot noir.  Napunili su ga i u magnum, kao i White Cuvée 2022. te Rosé 2022.

Pinoar u 1,5-litarskoj boci stoji 145 maraka, a ostala dva magnuma 105. Cijene butelja su između 42 i 58 maraka 

Vina smo kušali u aktualnoj vinariji u samom Tomislavgradu. Ugodno uređena kušaonica je pokraj podruma koji će vrlo brzo postati premalen. Plan je proširiti vinograd na čak 40 hektara. Eksperimentalno su posadili 20-ak sorata i prema tome koliko se koja od njih dobro snađe, odlučit će o proširenju sortimenta.

Velika nadmorska visina i stalni povjetarac sprečavaju razvoj bolesti pa se i loza može obrađivati po ekološkim načelima. Velike su razlike u temperaturama između dana i noći što grožđu omogućuje da zadrži kiseline pa i vina imaju dobar potencijal za odležavanje. Vinograd je opremljenu sustavom za navodnjavanje, zlu ne trebalo, prskalicama protiv mraza te mrežama zbog ptica. Berbe su kasno, krajem listopada, a grožđe se već u vinogradu pomno probire. U vinariji su izračunali da im za svakih 10.000 litara vina treba 4460 radnih sati.

Ovako će izgledati nova vinarija u jednom od najviših europskih vinograda (Fotografija: Vinarija KNEBU/Tomislavcity)

15 ha
Plan do 40 ha

U vinogradu već merlot i cabernet franc, a ostalo ćemo vidjeti

Na bačvica a leto, ime ili nadimak čovjeka od kojeg je kupljena zemlja, ide sve u kupažu…

Nova vinarija se gradi u rupi se vidi presjek tla

20 sorata u eksperimentu