Treba li okretati bocu vina s talogom? Bolje ne, kaže dr. Lozica…

Kad vidim talog u boci crnjaka, okrenem je naopako da se pomiješa s vinom prije nego što natočim čašu. Trebam li to raditi, pitao je Ante iz Splita. Bolje ne, kaže dr. Vinko Lozica i savjetuje da se vino samo pažljivo istoči.

Soli vinske kiseline (tartarati, vinski kamen, strijež…) čest su talog koji možda nije lijep, ali nije štetan

Mućkanjem boce krute čestice će se podići i vino će se samo moći “gristi”, što baš i nije ugodno. Talog u boci prirodan je. Mogu to biti komadići krutine grožđa, “istrošeni” kvasci, kristalići vinskih soli (tartarata) te brojni ostali spojevi. Neki od njih odgovorni su i za pigment u vinu. Kako se nakuplja talog, zrelija crna vina, da ne kažemo starija, često blijede. Tko želi izbjeći talog zrelog crnog vina u čaši može postaviti bocu uspravno nekoliko dana prije planiranog posluživanja.

Ukaže li se prilika za otvaranje zrelog vina iznenada, pažljivim će dekantiranjem talog ostati u boci

Iznimka mogu biti dugo macerirana bijela vina (jantarna) punjena bez filtriranja. Neki vinari čak preporučuju okretanje boce kako bi se ostatak finog taloga (kvasaca) s dna ravnomjerno izmiješao s vinom. Tako poslužena vina će, naravno, u čaši biti mutna.

dr. vinko lozica
Imate pitanje za dr. Vinka Lozicu? Pišite mu na vinskiklub@vinskiklub.hr