Kad vidim talog u boci crnjaka, okrenem je naopako da se pomiješa s vinom prije nego što natočim čašu. Trebam li to raditi, pitao je Ante iz Splita. Bolje ne, kaže dr. Vinko Lozica i savjetuje da se vino samo pažljivo istoči.
Mućkanjem boce krute čestice će se podići i vino će se samo moći “gristi”, što baš i nije ugodno. Talog u boci prirodan je. Mogu to biti komadići krutine grožđa, “istrošeni” kvasci, kristalići vinskih soli (tartarata) te brojni ostali spojevi. Neki od njih odgovorni su i za pigment u vinu. Kako se nakuplja talog, zrelija crna vina, da ne kažemo starija, često blijede. Tko želi izbjeći talog zrelog crnog vina u čaši može postaviti bocu uspravno nekoliko dana prije planiranog posluživanja.
Iznimka mogu biti dugo macerirana bijela vina (jantarna) punjena bez filtriranja. Neki vinari čak preporučuju okretanje boce kako bi se ostatak finog taloga (kvasaca) s dna ravnomjerno izmiješao s vinom. Tako poslužena vina će, naravno, u čaši biti mutna.