More

  Tri Degrassijeva vina i Petračeva Karizma zlatni su crveni blendovi

  Godine nisu važne, pokazalo je pozivno ocjenjivanje vina Red Blend, dosad najveća smotra hrvatskih mješavina crnih sorata. Najbolje je vino bilo gotovo najstarije, iz berbe 2007., i samo je jedan veteran imao godinu više. No, među četiri zlatna, dakle najbolje ocijenjena vina, bio je i crnjak iz 2018. Trogodišnje vino tog tipa u boci je poput 18-ogodišnjaka, dakle na pragu odraslog, a pokazalo se poput talentiranog mladog nogometaša: uvijek spremno za “bicikl” ili guranje lopte nekome kroz noge, ali i za najteže utakmice poput ove na kojoj je podijelilo treće mjesto.

  Ako već godine nisu, brojke su važne. To je pokazao Moreno Degrassi, veliki vinar iz malog mjesta Bašanija pokraj Savudrije. Poslao je na Red Blend četiri vina i tri su zauzela prva tri mjesta. Njegov crnjak Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2007. bio je najbolje ocijenjen između 57 mješavina crnih sorata. Ovaj klasični bordoški miks merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca prepun je aroma zrelog voća poput šljiva i crnog ribiza i fino pikantan, kao da je začinjen mrvicama najboljeg papra. Degrassijevo vino Terre Bianche Cuvée Rouge 2012. bilo je drugo, a Terre Bianche Cuvée Rouge 2009. podijelilo je treće mjesto sa “zlatnikom” iz Zagorja: vinom Karizma 2018. vinarije Petrač s Hršak Brega pokraj Krapinskih toplica.

  Srebrna vina Red Blenda su Goldberg Red 2019. Vina Belje iz Kneževih Vinograda u Baranji, Korlat Supreme 2013. iz okolice Benkovca, Boškinac Cuvée 2016. iz Novalje na Pagu, četvrto Degrassijevo vino Terre Bianche Cuvee Rouge Riserva 2013. te Kurykta Reserva 2018. Antona Katunara s Krka.
  Katunarovo vino Kurykta Supele 2017. predvodi listu brončanih mješavina na kojoj su i Festigia LV 2015. Vina Laguna iz Poreča, Galić Crno 9 berbe 2016. iz Kutjeva, Clemente crni 2016. Ivana Damjanića iz Poreča te K7, vino od sedam sorata iz berbe 2019. Vlade Krauthakera iz Kutjeva.
  Na Red Blend su stigla vina iz svih dijelova Hrvatske, od Podunavlja preko Zagorja, Istre, Kvarnera i Dalmacije do Konavala. Ocjenjivačka je komisija bila sastavljena od starih mačaka koji su odigrali stotine takvih utakmica u Hrvatskoj i inozemstvu te mlađih lavova, koji su također prošli puno kilometara po vinarijama i/ili velikim ocjenjivanjima. Bili su to enolozi Franjo Francem i Slaven Jeličić, sommelieri Darko Lugarić i Silvio Dedić, direktor Međunarodnog festivala vina i gastronomije Vino.com Ivan Dropuljić te novinar i vinski kritičar Željko Suhadolnik.

  Sva vina pristigla na Red Blend bila su vrlo dobra ili odlična, a u poplavi ocjenjivanja na kojima se bodovi bliže maksimalnoj brojci 100, ovi su ocjenjivači odabrali strožiji kriterij. Zato se objavljuje samo redoslijed vina, a koliko je koje osvojilo bodova znaju, naravno, vinari.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....